JYP on ollut Liigan kärkiseuroja tai vähintäänkin haastajan asemassa jo lukuisia vuosia. Sen riveissä on viilettänyt aivan sarjan parhaita pelaajia. On ollut Jarkko Immosta, J-P Hytöstä, Ossi Louhivaaraa, Eric Perriniä, Jani Tuppuraista, Kristian Näkyvää, mainioita maalivahteja ja niin edelleen.

Aivan tuoreimpina vuosina se on kuitenkin enemmän ollut nimenomaan haastajan asemassa. Ei aivan kaikista kovimpien joukossa, vaan juuri kärjen alla.

Nyt tilanne on toisin.

Kun kauteen lähdetään, on JYP varsinkin HIFK:n kanssa Liigan suurimpia ennakkosuosikkeja. He kaksi ja Tappara erottuvat muista.

Jokaisella on omat kysymysmerkkinsä. HIFK:n osalta niiden luettelemiseen menisi kokonainen päivä, Tapparalla taas kärkiosaamista karkasi muualle kesän aikana kovaan tahtiin.

JYPin osalta päävalmentaja Marko Virtanen tarttuu itse näihin kohtiin suoraan.

– Me ei pystytä ostamaan mitään valmista joukkuetta ja varsinkin puolustuksessa on nuoria kavereita, samoin maalivahtiosasto on nuori. Siellä kaikki ovat äärettömän lahjakkaita nuoria, mutta ei meistä kukaan tiedä, että miten se heidän kehitys sitten lopulta etenee. Pelit näyttävät, Virtanen miettii SuomiKiekko-sivustolle.

– Että kyllä meillä siellä kysymysmerkkejä on, ei sitä voi kiistää. Puhutaan asioista niin kuin ne ovat.

Mutta. Tälle vastapuoli syntyy muun muassa kesän liikkeistä. JYP sai itselleen kovia paluumuuttajia, kuten JP Hytösen ja Ossi Louhivaaran. He tulivat tueksi jo valmiiksi riveistä löytyville Jani Tuppuraiselle, Tuomas Pihlmanille, Joonas Nättiselle ja lukuisille nuorille pelaajille.

– Sellainen luottava olo on, että nuoremmat ottavat kehitysaskeleita ja kokeneempiin sotaratsuihin voi luottaa. Siellä on olemassa se tietty perussuoritustaso huonompanakin päivänä. Mutta sen arjen pitää olla tarpeeksi laadukas koko ajan loppuhuipennusta varten. Sitä me vaalitaan, Virtanen käy läpi.

Omat pojat takaisin

Viime kauden isoista avainpelaajista muualle lähtivät maalivahti Tuomas Tarkki, joka siirtyi Tshekkeihin, puolustaja Mikko Luoma, joka hakee pelipaikkaa Ruotsista ja Miika Lahti, josta JYPin ei Virtasen mukaan olisi tarvinnut edes luopua.

– Hän on hyvä esimerkki. Ei meidän olisi tarvinnut häntä päästään minnekään. Mutta katsottiin, että tässä on win-win -tilanne. Miika lähtee kokeilemaan siipiään tuolla ja nauttii hyvistä pelivuosista siellä. Näkee vähän uutta ja tulee ihan varmasti takaisin JYPiin ja antaa itsensä tälle seuralle, Virtanen puhuu Lahden matkaamisesta KHL-tulokkaan Kunlunin riveihin.

Paluumuuttajat ovat olleet kovia, mikä kertoo paljon itse seurasta.

– Meidän pitää pystyä hoitamaan pelaajia niin hyvin, että he tulevat jonakin päivänä takaisin ja tulevat heittämään itsensä pelin. Ne jotka ovat meiltä lähteneet, niin he ovat kyllä tulleet meille myös takaisin. Ei siinä ole ollut mitään vuoden tai kahden huumaa.

– Siitä propsit kyllä tuonne organisaation puolelle, että asiat on hoidettu hyvin. Yhteisöllisyyttä tässä haetaan.

Yksi koko yhteisön kannalta merkittävä hankinta oli Hytönen, joka palaa neljän ulkomailla pelatun vuoden jälkeen Jyväskylään.

Hytönen on yksi isoimmista hankinnoista koko Liigassa. Hän ei välttämättä pistepörssiä voita, vaan tärkeysarvot tulevat esille paljon muussakin kuin vain tehopisteissä.

– Ensinnäkin hän on huippu-urheilija joka päivä. Kun hän lyö lenkkarit jalkaan, niin kyllä aika moni muukin lyö ne jalkaa. Hän johtaa nimenomaan esimerkillä ja on se voima, mitä tarvitaan. Nuo ovat valmentajalle kullanarvoisia pelaajia. On se kokemus ja tietotaito esimerkiksi siihen, että jos johonkin asiaan pitää ottaa kantaa, niin on kompetenssia ottaa kantaa.

– Kyllä tuollaiset pelaajat helpottavat valmentajan työtä. Toki ne omat hommat pitää tehdä, mutta esimerkiksi se viestin vieminen on se juttu. Se uppoaa sinne. Ja kyllä jokainen joukkue haluaa tuollaisia pelaajia. He tietävät, mitä se voittaminen vaatii ja heidät voi heittää missä tahansa tilanteessa kehiin. On sitten ylivoima, alivoima, puolustetaan johtoa tai jahdataan. Kaikki käy.

– Näiden pelaajien merkitys mitataan paljon muussakin kuin tehopisteissä, Virtanen puhuu varsinkin Hytösestä ja Louhivaarasta.

Tavoitteet kattoon

JYPillä jalkeilla on raudan lujaa kokemusta Hytösen, Louhivaaran, Tuppuraisen, Pihlmanin, Nolan Yonkmanin, Mikko Kaltevan, Janne Kolehmaisen ja Anssi Löfmanin johdolla.

Kokonaisuuteen kilpailua luovat lahjakkaat nuoret pelaajat kuten Markus Ruusu, Veini Vehviläinen, Urho Vaakanainen, Sami Niku, Henri Kanninen, Joel Sund ja Antti Suomela.

Näistä varsinkin viimeisenä mainittu Suomela on ollut erittäin väkevästi esillä harjoituskaudella.

– Hän on ollut meidän paras hyökkääjä. On pelannut uudella pelipaikalla, mutta siinä kemiat ovat toimineet oikein hyvin. Hänkin on vielä nuori pelaaja ja siellä on olemassa kehityskohteita. Jokaisen pelin jälkeen katsotaan klippejä, että mitä olisi voinut tehdä toisin. Mutta hän on ottanut niitä hyvin vastaan. Mukava seurata, kun jollakin napsuu.

Suomela on muodostanut lupaavan ketjun Tuppuraisen ja Nättisen kanssa. Sen merkitys on varmasti hyvin iso alkukaudesta, jossa JYPillä riittää kovasti haasteita.

– Meillä on ensimmäiseen 10 päivään 6 peliä, joista neljä on vieraissa. Sitten päälle tulevat vielä CHL-pelit sinne mukaan, niin kyllä meillä on historian kovin ohjelma tuonne joulukuun puoleen väliin. Se on äärimmäisen haastava ja siihen mennään isolla rosterilla.

– Onneksi meillä sitä on, Virtanen huokaisee.

Ketjujen saralla joitakin toimivia yhdistelmiä on löytynyt, mutta Virtasen mukaan ideaalitilannetta haetaan yhä.

– Sen tietää, että jos laittaa tuon ja tuon vierekkäin, niin homma toimii. Mutta ei haluttaisi mennä sieltä, missä aita on matalin. Annetaan näyttöpaikkoja kaikille ja yritetään saada mahdollisimman laajaksi se rintama.

Kauteen JYP lähtee kovalla tavoitteella. Runkosarjassa kahden parhaan joukossa ja mestaruus. Tavoitteet toki eivät ole materiaalin huomioiden mitenkään epärealistisia.

– Tavoite on siltä kannalta kova, että meidän arjen rima nousee niin korkealle, että se kehittää pelaajia. Kun vaaditaan itseltä ja vaaditaan toiselta, niin sieltä tulee seurauksena hyvää tekemistä. Varsinkin näiden ei niin kokeneiden pelaajien kohdalla tarvitaan sitä vaatimustasoa arkeen.

Liigakausi alkaa huomenna perjantaina. Silloin JYP isännöi kotiottelussaan Ilvestä.