Yli sata kertaa Suomen Leijonapaitaa urallaan kantanut Esa Pirnes tekee uuden aluevaltauksen lauantai-iltana. SM-liigassa palkintopöytiä tyhjentänyt ja kolmesti Suomen mestaruutta juhlinut Pirnes on mukana Viasatin World Cup -asiantuntijatiimissä.

– Pari irto-ottelua olen kommentoinut, mutta en mitään isompaa kokonaisuutta. Hienoa, että pääsen aloittamaan tämän homman huipulta: World Cup ja maailman parhaat jääkiekkoilijat. Kyllä tässä hypätään altaan syvään päähän, ”Essi” Pirnes naurahtaa.

– Nyt, kun olen itse siirtynyt penkkiurheilun puolelle, huomaa vielä paremmin, miten iso asia tämä turnaus on. 12 vuotta edellisestä kerrasta, ihan mahtavaa. Kommentaattorihommissa on tietysti paljon opittavaa ja kehityttävää, mutta uskon, että ihan hyvä tästä tulee.

Pirneksen urakka alkaa lauantaina, kun hän ja Ossi Väänänen kommentoivat World Cupin avausottelua Team Europa-USA. Pirnes pitää monen muun tavoin USA:ta selvänä suosikkina, mutta antaa myös pienen mahdollisuuden haastajille.

– Aika monet asiantuntijat ovat pitäneet Eurooppaa heikkona harjoitusotteluissa. Mutta kokenut joukkue parantaa koko ajan. Itsekin tiedän entisenä pelaajana, että treenimatseissa oli joskus vaikeaa saada kaikkea irti. Näyttää, että Euroopalla on vähän samaa takana. Mutta koko ajan näyttää paremmalta ja pitää muistaa, että joukkue muodostuu sellaisista yksilöistä, joista valtaosa mahtuisi pelaamaan useampaankin turnauksen joukkueeseen yksilötasolla, Pirnes miettii.

– Euroopalla on todennäköisesti suurin potentiaali nostaa tasoaan harjoitusotteluista varsinaisiin otteluihin. He saattavat yllättää monet, tosin altavastaajina he lohkossaan toki ovat.

Myös Pirneksen papereissa USA on selvä suosikki. Hän muistuttaa, että joukkue on jopa julkisesti kertonut, että sillä on vain yksi tavoite.

– USA on nostanut itsensä Kanadan suurimmaksi haastajaksi ja he ovat itsekin sanoneet, että turnauksen voitto on ainoa tavoite. Puheissa on katetta esimerkiksi siinä mielessä, että heillä on ollut sama joukkue kasassa aika kauan. He tiedostavat, että tämä saattaa olla heille SE mahdollisuus voittaa ja tehdä historiaa, Pirnes arvioi.

– Itse arvioin, että USA on suosikki illan ottelussa prosentein 70-30. Tuon verran annan kuitenkin kokeneelle Euroopan joukkueelle yllätyssaumaa.

Team Europan ja USA:n välinen ottelu alkaa kello 22.30 ja Viasat sekä Viaplay aloittavat Pirneksen ja Väänäsen miehittämän studion puoli tuntia aiemmin.