OULU. Leijonien World Cup -valmistautumista seuraavassa dokumentissa (Leijonat Inside, Viasat) Pekka Rinne ehti jo esitellä kantritanssitaitojaan ensimmäisessä osassa.

– Heh, ne ovat mitä ne ovat, jo 11 kauden ajan Nashville Predatorsin organisaatiossa viihtynyt Rinne hymähtää.

Mutta kiekkoja Rinne osaa pysäyttää yhä.

Predatorsissa 33-vuotias torjuja on kantanut hyvin pitkän ajan selkeää ykköstorjujan asemaa. Lupaava suomalaisveskari Juuse Saros pyrkii varmasti haastamaan Rinnettä tulevina vuosina, mutta edelleen roolien osalta tilanne on selkeä.

Leijonissa taas maalivahtiosastolle voidaan laittaa pieniä kysymysmerkkejä. Ei sen osalta, etteikö se olisi erittäin laadukas, vaan sen osalta, miten peluutus siinä lopulta meneekään.

– Siellä on aina vaan se yksi paikka pelata ja on Tuukka (Rask), Mikko (Koskinen) ja minä. Siinä on hyviä vaihtoehtoja maalille, enkä sen suhteen ole asettanut mitään tavoitteita, Rinne pohtii SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

– Ainut on se, että ihan sama minne menen, niin yritän aina saada sen parhaan version itsestäni ja olla parhaassa mahdollisessa kunnossa. Jos tulee mahdollisuus, niin silloin on valmiina. Se on se, mistä yritän pitää aina huolen. En sitten muuten ole mitään henkilökohtaisia tavoitteita asettanut.

On sitten Rinne ykkösvahti tai kakkosvahti, tunnelmat ovat tällä hetkellä hyvin odottavat.

– Kesä on vietelty ja alkaa tulla sellainen fiilis, että kohtahan ne pelit alkavat. Sellainen aika erikoinen fiilis. Ei ole ollut ennen tuollaista, että syyskuussa olisi tuollainen tapahtumaa.

Menestymään

Kesä sinänsä ei ole Rinteellä mennyt mitenkään kovin erikoisesti. Rinne on harjoitellut Oulussa, Kärppien joukkueen mukana.

NHL-miehiä on ollut muutenkin ympärillä, sillä myös Jussi Jokinen ja debyyttikauteen valmistautuva Sebastian Aho ovat harjoitelleet oululaisseuran mukana.

– Tässä on ehtinyt olla melkein jo kuukauden jäällä ja täällä siihen on ollut hyvä mahdollisuus. Oulun jätkien kanssa mietittiin, että missä pääsee parhaiten jäälle ja toivottiin, että päästäisiin Kärppien mukaan ja saataisiin joukkueharjoituksia alle. Se on ollut hyvä, miten positiivisesti he ovat tähän suhtautuneet.

Jo pitkään NHL:n huipulla olleen pelaajan harjoitteleminen liigajoukkueen mukana on lopulta hyvin klassinen win-win -tilanne.

– On upeaa seurata ”Peksiä” ja sitä, miten hän tekee asioita niin ammattitaitoisesti, Kärppien maalivahti Jussi Rynnäs kehuu.

Rinteelle kuvio on sinänsä tuttu, sillä hän on harjoitellut jo useampana kesänä ainakin pätkän Kärppien kanssa. Nyt vain vähän pidempään.

– Samalla tavalla sitä on aina aiemmin valmistanut itseään harjoitusleiriä varten ja aina mennyt sinne sellaisella asenteella, että haluaa heti alusta alkaen näyttää ja haluaa olla heti alusta alkaen parhaimmillaan. Että ei tässä sinänsä ole mikään sen suuremmin muuttunut.

World Cupissa Leijonien päävalmentajana debytoi Lauri Marjamäki, joka on käynyt kesän aikana varsin avoimia keskusteluja pelaajien kanssa. Tavoitteena näissä on ollut luoda selkeä tilanne siitä, miten joukkue lähtee kohti lyhytkestoista turnausta.

Miten roolit menevät, mitkä ovat toimintatavat, mitä Marjamäki hakee pelillisesti.

– Kanssakäyminen on ollut kaiken suhteen erittäin avointa pelaajien ja valmennusjohdon välillä. Se on ollut kyllä todella hyvä juttu ja niin sen pitääkin olla. Turnauksessa kaikki tapahtuu niin nopeasti. Ensin on kolme treenipeliä ja sitten tosipelit alkavat nopeasti. Ei siinä ehdi hirveästi katsella, Rinne kertaa realiteetteja.

Nyt treenipelit ovat kaikkea muuta kuin löysiä läpsyttelyjä. Kahdella Ruotsi-ottelulla ja yhdellä USA-kamppailulla on iso merkitys.

– Uskomattomia mahdollisuuksia mitata meitä joukkueena ja myös itseä pelaajana. Nuo tarjoavat heti hyvät haasteet ja meidän pitää suhtautua niihin nimenomaan esiotteluina ja nimenomaan niin, että ne ovat meitä valmistavia pelejä. Heti saadaan kolme todella, todella kovaa peliä siihen kärkeen. Uskon, että ne auttavat meitä paljon.

Leijonia voi pitää World Cupissa enemmänkin haastajan asemassa. Mutta turhaan nöyristelyyn Rinteen mukaan ei ole tarvetta.

– Totta kai mennään menestymään. Onhan siellä loistavat kahdeksan joukkuetta ja Suomi on yksi niistä. Turha toki on mitenkään henkseleitä paukutella, kun katsoo muita joukkueita. Mutta sitten samaan aikaan vesikielellä odottaa kyllä noita pelejä.

– Uskon kuitenkin, että aika samalta viivalta kaikki lähdetään. Ja tuollainen nippu, mikä meilläkin on, niin kyllä tässä kaikki lähtevät sinne menestymään.

Vaikka Rinne on ollut NHL:n huipputasolla jo vuosien ajan, on World Cup hänelle itselleen ensimmäinen oikein todella iso turnaus. Sotshissa 2014 hän olisi ollut normaalissa tilanteessa mukana, mutta silloin loukkaantumiset olivat estämässä reissua.

– Ja vielä miettii, että milloin viimeksi on edes pelattu World Cupia. Ja nyt sitten on mahdollisuus olla mukana. Kyllähän se luo aina sellaisen lisäpotkun siihen.

– Aina on ollut unelmana edustaa olympialaisissa Suomea ja World Cup menee mun mielestä siihen samalle viivalle, ellei ylikin. Jääkiekkoilijana tämä on suuri kunnia ja ollut aina yksi haaveistani. Hienoa olla mukana, Rinne fiilistelee.

Leijonat aloittaa esiottelut Ruotsia vastaan 8.9. Hartwall Arenalla.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen