PIETARI. Yubileynin jäähallin mediakeskukseen kömpii sivuprofiililtaan tutunnäköinen mies.

NHL-seuran GM, joka jutustelee samaisessa organisaatiossa Euroopassa pelaavien nuorten pelaajien kehitysvalmentajana toimivan Jarkko Ruudun kanssa.

Columbus Blue Jacketsin toimitusjohtaja Jarmo Kekäläinen on saapunut vierailemaan MM-kisojen toisella pelipaikkakunnalla, missä hänellä on seurattavaa monelta kantilta.

– World Cup on tietenkin yksi tarkoitus ja meillä on täällä omia pelaajia aika monta kappaletta. Heitä olen katsomassa ja tietenkin jos täällä on vapaita agentteja tai draftia varten olevia pelaajia, niin ollaan sitä ajatellen viimeisiä silmäyksiä katsomassa, Kekäläinen avaa suunnitelmiaan SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Kekäläisellä ja Blue Jacketsilla on tulevana kesänä käsillä mielenkiintoinen tilanne. Varausvuoro numero kolme ensimmäiselle kierrokselle, mikä tietää sitä, että vaihtoehtona on vähintään yksi kolmikosta: Auston Matthews, Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi. Eli yksi kolmesta ”suuresta”.

Toki siihen tilanteeseen Blue Jackets päätyi pettymyksen kautta. Kausi NHL:ssä ei lähtenyt lainkaan toivotulla tavalla liikenteeseen, eikä joukkue pystynyt nostamaan itseään mukaan pudotuspelitaisteluun.

– Me ollaan viime kausi puitu, käsitelty, lyöty nippuun ja tehty siitä johtopäätökset. Nyt katsellaan eteenpäin, Kekäläinen tuumaa.

– Meillä on kolmosvuoro ja sillä me saadaan huippupelaaja. Meillä on myös paljon hyviä nuoria pelaajia joukkueessa ja meidän farmijoukkue jatkaa pudotuspeleissä tällä hetkellä hyvien esitysten kautta.

Kekäläisellä ja Blue Jacketsin johtoryhmällä on nyt edessä kiireisiä aikoja.

– Ensin tuo farmimenestys on tärkeä asia, sitten mennään draftia kohti. On testauksia, haastatteluja, draft, kehitysleiri, vapaiden pelaajien markkinat ja kohta ollaankin sitten jo ensi kaudessa, Kekäläinen käy läpi.

Vuoro ei hevillä kaupan

Matthewsia, Lainetta ja Puljujärveä ollaan pidetty melkeinpä koko kauden ajan kärkikolmikkona useimmissa arvioissa.

Kekäläinen itse puolestaan avaa sitä, miltä kannalta he, seurana, suhtautuvat draftin kärkeen povattuihin nimiin.

– Media puhuu kolmesta, mutta sitten taas jos kysyy kaikilta 30 joukkueelta, niin kaikilla on ihan omat listansa. Joillakin voi olla 4 tai 5 tai 10 huippua, joiden kohdalla he miettivät, että onpa vaikea laittaa heitä järjestykseen. Meillä on oma järjestys ja riippuen siitä, mitä ykkönen ja kakkonen varaavat, niin otetaan se kuka siinä on on jäljellä kolmantena.

– Mutta tämän hetken ja draftin välissä voi tapahtua vielä vaikka kuinka paljon asioita, Kekäläinen muistuttaa.

Kaiken perusteella ja aiempia lausuntoja nojaten vaikuttaakin siltä, ettei Blue Jackets ole luopumassa omasta vuorostaan, ainakaan kovin halukkaasti.

Vai miten asia on?

– No Wayne Gretzkykin on kaupattu. Kaikki on mahdollista, Kekäläinen naurahtaa.

– Se riippuu siitä, että minkälaisia tarjouksia tulee. Aina me kuunnellaan, mutta ei kyllä ihan helpolla varmasti luovuta siitä varausvuorosta, Kekäläinen myöntää.

Draft järjestetään Buffalossa kesäkuun 24. ja 25. päivä.

Lisää Kekäläisen mietteitä muun muassa World Cupiin liittyen luvassa myöhemmin SuomiKiekko-sivustolla.

Ilari Savonen, Pietari
Twitter: @ilarisavonen