Suomi saa välierissä vastaansa isäntämaa Venäjän. Venäjän joukkueessa tähtiä riittää, mutta silti joukkue on pysäytettävissä.

Venäjän otteita seuraamalla on huomannut, että joukkueen hyökkäys nojaa äärimmäisen, jopa yllättävän vahvasti ykkösketjun Jevgeni DadonovVadim ShipatshovArtemi Panarin onnistumisten varaan. Tuo ketju Leijonien on pysäytettävä, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Saksaa vastaan ykkösketju oli toisesta erästä lähtien ylivoimainen. Muutkin maat ovat huomanneet, että tätä trioa ei pidättele mikään, kun he pääsevät vauhtiin.

Leijonilla on kuitenkin yksi arvokas etu, nimittäin vaihtoetu. Venäjä on isäntämaa, mutta Leijonat on kotijoukkue välierässä paremman alkulohkon sijoituksensa ansiosta. Mikko Koivun vitja pelaa lähes satavarmasti tasan saman ajan tasakentällisin kuin Panarinin tähdittämä tehonyrkki. Koivun ketjun onnistumiseen tässä pelin sisäisessä kamppailussa kulminoituu pitkälti Suomen mahdollisuudet finaalipaikasta. Jos tämä kaksinkamppailu kääntyy Suomelle, samalla voi kääntyä koko peli.

Aleksandr Ovetshkin tuli kesken kisojen mukaan, mutta ainakaan vielä ei Ovetshkin ole esittänyt mitään niin erityistä, mikä tekisi hänestä lähellekään Panarinin ketjua vastaavan uhkan. Ovetshkin täytyy muistaa, mutta ensisijaisesti Leijonien on nollattava Venäjän tehotrio.

Leijonilla on hyvät saumat voittoon, kun se muistaa kurinalaisen puolustuspelin ja Kari Jalosen useasti teroittaman riskittömyyden. Leijonat varmasti pelaa kärsivällisyyden nimissä useita viivelähtöjä Venäjää vastaan. Keskikentän poikki tehtäviä ristipistoja voi tehdä, mutta riskittömyys Venäjää vastaan pitää muistaa. Vaikka Panarinin ketjun takana Ovetshkin ja kumppanit ovat olleet vielä kohtuullisen ”hiljaa”, niin osaavat he kiekonriistoista maaleja tehdä. Ristipistoilla kiekon hallinta kuitenkin on helpompaa kuin vaihtoehtona todennäköisesti olevalla luistelulla samalla, pelin puolen, laidalla odottavien Venäjän puolustavien pelaajien syliin.

Ja ai niin! USA selvitti tiensä myös välieriin. Olisihan tämä tilanne kuin parhaasta Hollywood-käsikirjoituksesta: Finaalissa kohtaisivat Suomi ja USA. Peli etenisi tasaisena ja lopulta päädyttäisiin rankkarikisaan. Rankkareilla kahden vetäjän jälkeen ollaan tasoissa. Estradille astelisi kolmas ja ehkä ratkaiseva vetäjäpari: Patrik Laine vs. Auston Matthews.

MTV:n kisaselostajaa Mika Saukkosta lainatakseni: Miettikääpä sitä!

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu

Kertoimet (Expekt)
Suomi – Venäjä, lauantai 21.5. klo 16.15
3,00 – 4,30 – 2,00