Jos Tappara olisi voittanut tänään ja edennyt jatkoon, ei se olisi edennyt tuomareiden takia. Se olisi edennyt oman osaamisensa kautta.

Kärpät ei voittanut tänään tuomareiden takia. Se voitti oman käsittämättömän sitkeytensä ja psykologisen vahvuuden takia.

Maanantain ottelu oli vain raju esimerkki siitä, miten Liigan tuomaritoiminnan potentiaaliset isot uhkakuvat alkavat lävähtää pahasti päin naamaa.

Täksi kaudeksi Liigan tuomaritoiminnan johtajaksi värvättiin Jyri Rönn, pätevä mies. Rönn on viheltänyt kovissa ympyröissä ja tietää tasan tarkkaan sen paineen, mitä tuomareita kohtaan tulee kovissa peleissä.

Rönn tietää paljon paremmin kupletin juonen, mitä aiemmin tehtävää hoitanut Arto I. Järvelä tiesi.

Järvelä osaltaan päästi Liigan tuomaritoiminnan valumaan niin heikkoon happeen, että siinä katastrofi uhkaa tärähtää käsille ja lujaa.

Myös Liigassa pelinopeus on ottanut koko ajan huimasti askeleita eteenpäin ja pelit ovat todella intensiivisiä. Samalla tuomareilla haaste vaikenee koko ajan.

Se taas vaatii entistä pätevimpiä tuomareita, jotka pystyvät käsittelemään kovat paikat.

Tällä hetkellä niitä päteviä tuomareita on olemassa, ehdottomasti. Liigan raitapaitojen kärki on aivan varmasti koko Euroopan mittapuulla mainio. Jari Levonen, Anssi Salonen.. esimerkkeinä, ovat briljantteja tuomareita.

Eivät he ole ongelma. Heidän kanssaan ei tule ongelmia.

Ongelma tulee heidän takanaan. Taso heittää autamatta rajusti kärjen jälkeen.

Se taas johtaa siihen, että kärjen työskentelyn ja sen heijastama taso tietyllä tavalla vääristää totuutta. Se totuus taustalla on huolestuttava.

Mitä jos kärkitekijät, Levoset ja Saloset yhtäkkiä lähtevät pois? Mitä jos Levonen lopettaa? Mitä jos Salonen värvätään KHL:ään?

Yhtäkkiä käsillä on tilanne, jossa on ongelmia, ongelmia ja vielä kerran ongelmia. Koska uusia päteviä tuomareita ei yksinkertaisesti meinaa tulla. Ja se johtuu siitä, että koko toiminnan imago on mennyt niin hirveäksi, ettei kukaan halua lähteä kyseiseen sirkukseen mukaan.

Vaatimustaso on kova ja palkinto onnistumisesta on auttamatta minimaalinen.

Vain hullu lähtee kyseiseen leikkiin.

On totta kai koko kiekkoväen tehtävä lähteä muutamaan kyseistä kurssia. En tiedä onko Rönn omalla toiminnallaan ainakaan tässä vaiheessa onnistunut asennemuutoksessa, sillä esimerkiksi keväällä lausunnot ovat olleet enemmän vain omia puolustelevia, eivätkä ihan täysin rehellisiä.

On totta kai lehdistökin katsottava peiliin ja mietittävä ulosantia. Miten kommentoida tuomareiden tekemisiä? Miten antaa mahdollisuuksia? Miten nostaa onnistumisia esiin?

Miten kantaa se oma vastuu pelistä välittämisestä?

Jos palaa nykyhetkeen, niin fakta on se, että Liigan tuomaritoiminta keväällä ei ole ollut laadukasta. Se on ollut hapuilevaa ja usein linjatonta.

Jos se on Euroopan parasta, niin voi hyvä luoja mitä toiminta on muualla.

Täällä odotetaan paljon, koska pelistä välitetään paljon. Kaikki haluavat peleihin mukaan tuomareita, jotka ymmärtävät ja viheltävät pelille.

Esimerkiksi pitkään SM-liigassa itsekin pelannut Tom Laaksonen ei viheltänyt tänään pelille. Siksi hän oli huono.

Rönnillä käsillä on melkoinen työmaa. Miten rakentaa pohja, jossa Liigaan saadaan leveyttä pätevien tuomareiden osalta ja tuomarit saadaan palvelemaan peliä?

Aina voi tehdä virheitä, kuten pelaajat tekevät. Mutta tuomareilta odotetaan selkeyttä ja sitä, että kentällä tiedetään mitä voi tehdä ja mitä ei. Yhtäkkiä kevyt huitaisu ei voi olla kakkosen paikka kuudennessa välieräottelussa ja perään kiekottoman röyhkeä estäminen ei voi mennä läpi.

Sehän tänään kusi röyhkeästi naamaan Tampereella.

Mutta nuo yksittäiset esimerkit ovat vain osoituksia siitä, mistä paskamyrsky sosiaalisessa mediassa kumpuaa.

Se, että jos selkeän linjan kautta tulevat jäähyt aiheuttavat ”vitun nuija” -reaktioita, se on sitten lajin väärinymmärtämistä. Mutta linjattomuus on aina kritiikin aihe.

Nämä Tapparan ja Kärppien sarjan jännärit kuitenkin kaipaisivat niin kovasti tuomareita, jotka ymmärtävät käsillä olevan pelin olemuksen. Antaisivat sille jämäkät raamit, joiden mukaan mennään.

Palvelisivat peliä.

Ja kun he siinä onnistuisivat, heille voisi antaa ehdotta kehuja.

Se on ihannekuva. Ehkä finaaleissa sitä saadaan.

Tässä vaiheessa ei ole saatu. Ja saadaanko tulevina vuosina?

Se huolettaa.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen