Iso kolmonen. Ei, se ei ole se, mikä monelle tulee ensimmäisenä mieleen.

Se ei ole edessä juotavana. Mutta se on edessä nautittavaksi.

Nimittäin iso kolmas peli.

Finaalisarjan ensimmäisessä osassa mukana oli vain yksi joukkue. Perjantain avausfinaali oli paha ohipeli Tapparalta, mikä myönnettiin sen pelaajistossa asti.

Lauantaille se otti pienen askeleen eteenpäin. Ei merkittävän, mutta pienen. Sillä kävi tuuri avauserässä, kun Joonas Raskin maalintekotilanne meni kummastuttavalla tavalla sen eduksi. HIFK ei saanut arvokasta avausmaalia, eikä se saanut tulosta taakse avauserän vahvalle pyristykselle.

Molemmat tekivät yhdet pudotuspelimaalit ja Tappara täräytti yhden ylivoimalla. Siihen ylivoimamaaliin olisi ollut HIFK:llakin paljon paikkoja ja sen riveissä kultakypärätaikurille Teemu Ramstedtille annettiin jopa yllättävän paljon tilaa.

Mutta ei.

Sarja 1-1.

Jos Tappara ottaa nyt vaikkapa kolme voittoa putkeen, jää pieni jossittelu ilmoille HIFK:n osalta. Lauantain peli oli täysin otettavissa. HIFK oli vahva kahden erän ajan ja oikeastaan se on ollut vahva yhteensä viiden erän ajan tässä sarjassa. Tämä siitäkin huolimatta, että esimerkiksi Antti Törmänen näki perjantain pelin avauserän kohtuullisen heikoksi omiltaan. Tai varsinkin sen pelin ensimmäisen erän alkuhetket.

HIFK on ollut vielä hieman edellä, mutta kaikki tietävät faktan: Tappara voi parantaa vielä paljon. Sen tietää HIFK, sen tietää Tappara itse, sen tietävät hyvin monet katsojat ja muut tahot.

HIFK:n ehdoton vahvuus tähän mennessä on ollut sen vahva keskialueen pelaaminen, kaikessa ihmeellisyydessään. Tapparalla on ollut yllättävän paljon vaikeuksia tiiviin viisikon murtamisessa, eikä se ole päässyt paineistamaan toivotulla tavalla HIFK:n peräpäätä. Se onnistui siinä lauantaina hieman paremmin, mutta ei vieläkään niin hyvin kuin se varmasti haluaisi.

Kärpät-välieräsarjassa se sai kiekkoa hyvin vahvasti vauhdilla hyökkäysalueelle, kun se muun muassa voitti hyvällä prosentilla avaussyötön jälkeen tulleet kaksinkamppailutilanteet. Nyt näissä HIFK on ollut terävämpi ja ottanut niistä ihan jopa riistoja.

Hurjaa tiiveyttä ja jopa suoranaista pelitavallista muutosta ei välttämättä osattu HIFK:lta odottaa, mutta muutos on toiminut. Ja tehonnut.

Kristian Kuusela on jäänyt varsinkin tasakentällisin HIFK:n otteeseen, Patrik Lainekaan ei ole päässyt purjehtimaan totutulla tavalla ja Jere Karjalainen ei ole päässyt käyttämään nopeuttaan hyväkseen.

Siihen päälle Kärpät-välieräsarjassa monesti briljantilta vaikuttanut Jani Lajunen on ollut poissa kuvista.

Kaikki kunnia HIFK:lle siinä, miten se on ollut kriittisellä alueella vahvempi joukkue..

..tähän mennessä.

Nyt edessä on kolmas ja klassisesti suuntaa antava peli.

Välierissä HIFK:lla kolmas ottelu JYPiä vastaan oli suoranainen murskajainen, eikä sen jälkeen JYP onnistunut ottamaan kuin yhden voiton. Sekin tuli jopa pienen tuurin kautta.

Tapparalla taas kolmas ottelu Kärppiä vastaan välierissä toi Kärpät mukaan sarjaan. Oululaisjoukkueen herääminen tasoitti puntteja ja vielä kun se otti neljännestä pelistä voiton, oli sarja yhtäkkiä 2-2.

Iso peli.

Tiistain isot kysymykset:

– Miten Tapparan seuraava askel näkyy? Tiedossa kun on se, että Tappara voi ehdottomasti parantaa.

– Vai tuleeko sitä? Onko Tappara edelleen henkisesti hieman pois ytimestä ja liikaa miettimässä sitä, että mitähän tässä nyt oikein pitäisi tehdä HIFK:n träpin kanssa?

– Saako HIFK tulosta ylivoimalla? Siinä rakenteet ovat olleet useita kertoja jo lupaavasti kunnossa, mutta aivan se viimeinen terävyys on jäänyt vajaaksi. Ramstedtille annettiin lauantaina tilaa, pystyykö hän yllätyksellisyyteen? Nythän kaikki odottavat häneltä syöttöä jatkuvasti, milloin Tappara keskittyy vain blokkaamaan syöttölinjoja pois.

– Ja erityisesti keskialue. Pystyykö HIFK uudistuneella tyylillänsä ottamaan riistoja ja vierittämään hyökkäyksiä väkevästi kohti Tapparan maalia, mitä se teki avausottelussa? Vai kumpi onkaan se keskialueen kuningas nyt?

Kutkuttavaa on se lopputulema ja viesti tiistain pelistä. Minne sarja lähtee vyöryämään? Vai heittelehtivätkö voimasuhteet?

Tähän mennessä Tappara on jäänyt ihmettelemään sitä, miten vahva HIFK osaakaan olla, eikä se ole ollut niin konemaisen vahva, mitä se Kärppiä vastaan pystyi olemaan.

Mutta parasta Tapparaa ei ole nähty. Nähdäänkö tiistaina?

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen