Kertoimet (Expekt)
HIFK-Tappara, 23.4.2016. klo 17.00.
1,90 – 4,00 – 3,25

HIFK:n tähtihyökkääjä Tomas Zaborsky on saanut Liigalta pelikieltoa Tampereen neljännen finaalin tapahtumista.

Zaborsky huitaisi korkealla mailalla Tapparan hyökkääjää Jukka Peltolaa silmäkulmaan niin, että Peltola joutui sairaalakäynnille.

Tästä teosta Liigan kurinpitäjä Sampo Liusjärvi tuomitsi yhden ottelun pelikiellon Zaborskylle.

– Korkeaa mailaa koskevan säännön soveltamisessa tulee arvioitavaksi millä tavoin mailan nouseminen ylös tapahtuu. Säännön ii-kohtaa sovelletaan tilanteisiin, jossa rikkovan pelaajan mailan nouseminen ylös tapahtuu vahingossa ja tästä aiheutuu vastustajan loukkaantuminen. Säännön iii-kohtaa sovelletaan tilanteisiin, jossa mailan nouseminen ylös ei tapahdu vahingossa ja seurauksena on loukkaantuminen. Edellä todetusti tässä tilanteessa Záborský yrittää tarkoituksellisesti nostaa vastustajan mailan ylös. Záborskýn mailan nouseminen ylös ei tapahdu vahingossa, joten tilanteeseen tulee sovellettavaksi säännön 143 iii-kohta. Näin ollen tilanteesta tulee määrätä harkinnan mukaan iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus tai ottelurangaistus.

– Rangaistusharkinnassani on otettu lähtökohdaksi korkeista mailoista kurinpitokäsittelyissä määrättyjen rangaistusten taso. Záborskýn mailan osuminen Peltolan kasvoihin liittyy pelitilanteeseen, jossa Záborský yrittää estää maalintekoyritystä. Vaikka Záborskýn mailan osumisessa Peltolan kasvoihin ei ole tahallisuutta, Záborský on vastuussa mailastaan ja siitä aiheutuneesta loukkaantumisesta. Záborskýllä ei ole kurinpitohistoriaa vastustajaan kohdistuvia sääntörikkeistä. Edellä mainituilla perusteilla, ottaen huomioon loukkaantumisen asteen, katson oikeaksi määrätä tästä tilanteesta Záborskýlle ottelurangaistuksen. Oikeana rangaistuksena pidän yhden ottelun pelikieltoa, Liusjärvi käy läpi päätöksessään.

Näin Zaborsky on sivussa lauantaina, kun HIFK kohtaa viidennen kerran Tapparan finaaleissa. Sarja on tällä hetkellä tilanteessa 2-2.