Perjantaina Liigassa saadaan käyntiin puolivälierät, joissa pelataan seuraavissa pareissa:

HIFK-Pelicans (ennakko)
Kärpät-TPS
Tappara-Lukko
JYP-SaiPa

SuomiKiekko-sivustolla käydään läpi lähtökohdat jokaiseen pariin. Toisena läpikäynnissä on Kärppien ja TPS:n pari.

Kertoimet ensimmäiseen kohtaamiseen 18.3. (Expekt)
Kärpät-TPS
1,65 – 4,15 – 4,25

Lähtökohdat

Kärpät joutui tällä kertaa toteamaan HIFK:n paremmakseen Liigan runkosarjan voittotaistossa ja täten oululaisjoukkue ei ottanut runkosarjan ykkössijaa kolmatta vuotta putkeen.

Kolmanteen peräkkäiseen mestaruuteen sillä on kuitenkin mahdollisuus ja se kuuluu kevään isoihin ennakkosuosikkeihin.

Puolivälieriin Kärpät saa vastaansa TPS:n, joka onnistui lopulta jopa yllättävän ”helposti” kampeamaan Sportin jaloistaan pudotuspelien 1. kierroksella. Moni odotti Sportin lyövän kovan haasteen pöytään, mutta lopulta TPS voitti niin kotonaan kuin vieraissa ja vei sen sarjan nimiinsä voitoin 2-0.

Runkosarjan loppupuolella TPS:llä oli kovasti ongelmia puolustuspelaamisensa kanssa, mistä yksi osoitus oli sen ja Kärppien runkosarjan viimeinen kohtaaminen Oulussa. Kärpät poistui siitä murskavoittajana, kun se vei kyseisen kohtaamisen nimiinsä peräti lukemin 8-3.

Ratkaisukohdat

Heikkoudet vastakkain
– Nimenomaan puolustuspelaamiseen ja epävarmaan maalivahtipelaamiseen Kärpät varmasti janoaa päästä kiinni ja siihen sillä on aseita. TPS:n onkin mentävä entistä enemmän eteenpäin oman pään puolustuspelinsä kanssa, mikäli se meinaa edes haaveilla neljästä voitosta Kärppiä vastaan. Mutta onpa myös toisella puolella heikkouksia ja kysymysmerkkejä ilmoilla. Kärppien puolustuksen varmuus ei päätä huimaa ja mikäli vastustaja on pystynyt edes jotenkin paineistamaan sitä, on ongelmia tullut vastaan. Myös maalivahtiosastolla Kärpillä on pieniä kysymysmerkkejä, mitä toki sillä on ollut aiempinakin keväinä ja silti se on pystynyt selvittämään tiensä mestariksi.

Tähtiloistetta
– Sarjassa nähdään paljon liigatasolle kovia nimiä ja ylipäätänsä suoranaista tähtiloistetta. TPS:llä on paljon kokeneita pappoja, jotka tietävät hyvin sen, mitä voittaminen vaatii. Noh, sillä osastolla se ei kuitenkaan saa mitenkään etulyöntiasemaa Kärppiin nähden, jolla voittamisen kulttuuria riittää yllin kyllin. Kärpillä viime keväänä isona aseena oli Joonas Kemppaisen johtama ”JJJ-ketju”, nyt aivan sellaista ykkösveturia sillä ei ole. Ainakaan vielä. Tehoilu jakaantuu useammalle eri sektorille, vaikka toki keihäänkärki muun muassa Sebastian Ahon voimin on erittäin terävä. TPS:llä taas maalintekovoima kohdistuu hyvin pitkälti juuri kärkipelaajiin, eikä sen materiaali ole millään niin leveä mitä se Kärpillä on.

Poissaolot kysymysmerkkeinä
– TPS joutuu lähtemään ainakin sarjan ensimmäiseen otteluun ilman Dave Spinaa, mutta onpa myös Kärpillä vielä kysymysmerkkejä sen tärkeiden pelaajien osalta. Muun muassa Jesse Puljujärvi, Esa Pirnes ja Julius Junttila ovat olleet loukkaantumisten takia poissa runkosarjan loppuhetkillä. Näistäkin huolimatta oululaisjoukkueen ketjut ovat näyttäneet silti erittäin kovilta. Iso kysymys vain kuuluu sen suhteen, että miten oululaisjoukkue saa näistä tehoja irti? Pystyykö se saamaan HIFK:n kaltaista neljän ketjun vyöryä käyntiin vai toistuuko viime keväältä tuttu pieni alisuorittaminen ja ailahtelevuus? Ne ovat hyviä kysymyksiä, mutta silti Kärpillä on kaikki ainekset siihen, että se ottaa neljä voittoa TPS:ltä aivan ilman mitään suurimmista suurimpia ongelmia. Fakta on kuitenkin se, että jos TPS ne ottaisi, voitaisiin puhua pienestä ihmeestä.

Ennustus

Kärpät jatkoon voitoin 4-1.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen