Vuonna 2003 bisnesmies Francesco Aquilini oli päättänyt, että hän haluaa hankkia osuuden Vancouver Canucksin NHL-seurasta. Aquilini halusi ostaa 20 prosentin osuuden Canucksin kokonaan tuolloin omistaneelta John McCawilta.

McCaw ei kuitenkaan halunnut myydä Aquilinille vain 20 prosenttia. Hän halusi myydä koko seuran.

Niinpä Aquilinin piti keksiä bisnespartnereita. Hän lopulta päätti yrittää Canucksin ostoa Tom Gaglardin ja Ryan Beedien kanssa. Neuvottelut McCawn kanssa menivät aina vain solmuun. Aquilini jätti kaksikon ja hankkeen vuoden 2004 aikana.

Lokakuussa 2004 Gaglardi ja Beedie yrittivät yhä Canucksin ostoa, mutta sopua ei syntynyt. Silloin Aquilini katsoi tilaisuutensa tulleen. Hän soitti McCawille ja kysyi jälleen 20 prosenttia. Puhelinliittymäbisneksessä rahansa tienannut McCaw ei kuitenkaan 20 prosenttiin taipunut, mutta hän myi Aquilinille 50 prosenttia.

Vuonna 2006 Aquilini käytti oikeutensa ostaa loput 50 prosenttia seurasta. Silloin Gaglardin ja Beedien leuat tippuivat lattiaan. Kaksikko haastoi Aquilinin oikeuteen. Kaksikon asianajaja sanoi Aquilinin käyneen salaa neuvotteluita kaksikkoa vastaan heidän selkiensä takana.

Oikeustaistossa nähtiin mielenkiintoisia käänteitä. Gaglardin asianajaja muun muassa väitti Aquilinin uhkailleen häntä. Aquilinin kertomuksen mukaan hän oli oikeustalon vessassa vihjaissut Gaglardille, että tämän pitäisi kertoa oikeudessa totuus, eikä vain keksiä tarinoita.

Oikeudenkäynnin voitti lopulta Aquilini, joka sai siten pidettyä koko 100 prosentin omistajuutensa Vancouverista.

***

Pikakelaus tähän päivään. Aquilini omistaa yhä Canucksin, mutta myös Gaglardi on onnistunut hankkimaan NHL-seuran, vahvasti tällä hetkellä pelaavan Dallas Starsin.

Maanantaina NHL:n siirtomarkkinat sulkeutuivat. Canucksin odotettiin myyvän useamman pelaajan, sillä seurassa on selvästi käynnissä uudelleenrakennus. Yksi vaihtoehto oli myydä puolustaja Dan Hamhuis.

Vancouver Provincen lähteiden mukaan Dallas Stars oli tarjonnut Vancouverille hyvin samanlaista pakettia Hamhuisista kuin se tarjosi Calgary Flamesille Kris Russellista. Stars lopulta hankki Russellin hinnalla, joka oli monen mielestä naurettavan suuri.

Canucksin kanssa kauppa ei onnistunut, sillä Provincen mukaan Aquilini vaati Canucksin GM:ää Jim Benningiä lypsämään lisää hintaa Dallas Starsilta. Seuralta, jonka omistaa hänen vanha ystävänsä ja nykyinen vihollinen, Tom Gaglardi.

Nyt näppejä jäi kuitenkin nuolemaan Canucks, joka voi menettää Hamhuisin kesällä ilman korvausta. Puolustajan sopimus nimittäin loppuu tähän kauteen. 33-vuotias puolustaja tuskin kovin pitkää ja harrasta uudelleenrakennusta Vancouverissa jaksaa katsella.

Canucks saattoi menettää myyjäseuran näkökulmasta yhden NHL-siirtorajan parhaista kaupoista omistaja Aquilinin vanhojen kaunojen takia.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu

Lähteet: National Post, Vancouver Province, Canadian Press