OULU. Mestarien liigassa eli CHL:ssä suomalaisjoukkueista varsinkin Kärpät on painottanut sitä, että miten tosissaan se on ottanut sarjan näiden kahden kauden aikana, milloin CHL:ää on nykymuodossaan pelattu.

Viime kaudella Kärpät tipahti välierissä tämän kauden finaalivastustajalleen Frölundalle. Se on kaivellut sielun syövereissä, mutta samalla asenne ei ole muuttunut yhtään minnekään sarjaan suhtautumisen osalta.

– Jos nopeasti kelaa vaikka 20 vuotta taaksepäin, niin aika harva oululainen olisi uskonut siihen, että täällä pelataan CHL-finaalia. Meidän täytyy olla siitä ylpeitä ja oikealla tavalla ylpeitä myös siitä työstä, mitä täällä ollaan tehty jo pidemmän tovin ajan niin junioripuolella, seurajohdossa sun muualla, että ylipäätänsä ollaan tässä tilaisuudessa, Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen miettii.

Kukkonen on voittanut urallaan MM-kultaa ja ollut isoissa peleissä mukana muun muassa olympiatasolla. Silti Euroopan mestaruudesta taistelu kotiareenalla nousee kovaan arvoon.

– Kyllä tämä varmasti ihan sinne ykköskoriin menee. Aika hieno juttu kaiken kaikkiaan pohjoissuomalaiselle jääkiekkoilulle, että CHL-finaali on Oulussa. Nyt pitää vain nauttia siitä ja varmasti hieno peli on tiedossa.

– Helmikuun alussa loppuunmyydyn kotiyleisön edessä finaali. Ei tämmöistä saumaa tule pakosta enää ikinä. Melko harvinaista tämä on. Ollaan otettu tosissaan alusta asti ja me halutaan menestyä tässä. Viimeksi tiputtiin viime metreillä ja nyt päästään pelaamaan Euroopan mestaruudesta. Kyllä sitä tähän tilanteeseen liittyvää fiilistä aistii myös pelaajista, mutta samalla on se, että ei me voida mennä sinne katsomaan kun se kiekko tippuu jäähän. Pitää mennä pelaamaan ja kyllä se toki varmasti sieltä selkäytimestä sitten tulee, miettii puolestaan oululaisjoukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki.

Kärppien valmennuksesta Ari Hilli ja urheilutoimenjohtaja Harri Aho olivat tutkailemassa Frölundan otteita lauantaina. Pohjatöitä on tehty kovasti finaalia varten Marjamäen mukaan.

– Käytiin tänään aika pitkä palaveri taktisten asioiden sun muiden osalta. Katseltiin valmennuksen kanssa heidän peli Skellefteåta vastaan, mutta siitä oli aika vaikea kertoa asioita omalle joukkueelle, että miten pitäisi pelata. Siellä kun oli kaksi joukkuetta, jotka pelaavat ihan erilaista jääkiekkoa. Otettiin sitten kaikki klipit meidän viime vuoden peleistä Frölundaa vastaan, että mitkä asiat seillä korostuivat.

– Neljä semmoista isompaa pelillistä juttua nousi esille, missä meidän pitää huomenna onnistua. Mutta ylipäätänsä kun tämmöinen peli tulee vastaan, niin huippujoukkueet tarttuvat siihen mahdollisuuteen kun sellainen on. Eivät sitten selittele varttia vaille yhdeksän, että kuinka olisi pitänyt sitä ja tätä. Itseämme saamme siitä syyttää, että jouduttiin tämmöiseen peliin. Ollaan pelattu niin hyvin, Marjamäki hymähtää.

– Mutta nyt pitää osata nauttia tästä ja pistää kaasu pohjaan huomenna.

Mitä sitten opitte niistä viime vuoden peleistä?

– Itseasiasssa pelattiin todella hyvä peli silloin Ruotsissa ennen kuin siellä jää meni soosiksi. Siinä meillä sitten herpaantui ote ja siinä kaveri pääsi karkumatkalle. Mutta nähtiin se, että mahdollisuus on ja osataan pelata heitä vastaan parhaimillaan. Mutta se myös vaatii 60 minuutin korkealla tasolla pelaamista. Jos pelaat ihan OK-pelin huomenna, niin se ei riitä. Se koskee jokaista pelaajaa ja se koskee varmasti myös joukkuettakin. Meidän pitää pelata taktisesti viisas peli, Marjamäki käy läpi jatkaen.

– Ennen kaikkea luisteluvoima ja intensiteetti tulevat olemaan todella kovalla tasolla. Vaikka sitä tempoa yrittäisi kuinka saada pois, niin sitä ei pakosta saa. He pelaavat sellaista lätkää ja se on hieno haaste meille. Tätä on odotettu.

Joukkueen terveystilanteen osalta kysymysmerkkejä on ollut erityisesti lauantaina pitkän tauon jälkeen paluun kiekkokentille tehneen Joni Pitkäsen pelaaminen.

Marjamäen mukaan Pitkäsen pelaamista tarkistellaan uudestaan tiistaina aamupäivällä. Samainen heitto koskee myös muutamia muitakin rajatapauksia.

– Ainahan ennen isoja pelejä ”joukkue on terve”. Katsotaan sitten, että ketkä ovat huomenna iskukykyisiä. Luulen, että saadaan sieltä sairastuvaltakin apuja huomenna, Marjamäki lupaili.

Rosterista joka tapauksessa on sivussa tämän hetken kaksi vakiosentteriä, kun Kim Hirschovits ja Miska Humaloja ovat edutuskelvottomia. Tämä tietänee sitä, että Nuorten MM-kisoissa sentterin paikalla hurmannut Sebastian Aho hyppää taas keskushyökkääjän tontille.

– Hyvin todennäköistä on se, että Aho pelaa keskellä niin kuin on tässä pelannut edellisissä CHL-peleissä, Marjamäki kaavaili.

Kärppien ja Frölundan välinen CHL-finaali alkaa tiistaina Oulussa kello 18.30.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen