OULU. Leijonissa eli A-maajoukkuetasolla vasta debytoinut ja pian jälleen Suomea edustava Artturi Lehkonen on tullut hyvin tutuksi liigakaukaloissa ja muun muassa Nuorten Leijonien riveissä.

Lehkonen oli voittamassa Malmössä kultaa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Nyt eteen on astunut uusi harppaus, kun ensimmäiset pelit ovat tulleet vastaan Leijonien puolella. Lehkonen oli Leijonien mukana Tshekin EHT-turnauksessa ja on kehissä myös Ruotsia vastaan pelattavissa tuplaotteluissa tulevana viikonloppuna.

Ikää Lehkosella ei ole kuin vasta 20 ja nuorena pelaajana tavoitteet ovat korkealla.

NHL:ssä.

– Ei ole sen suhteen mikään muuttunut. Se on edelleen tavoitteena. Tein tuonne (Frölundaan) vielä vuoden sopimuksen ja uskon, että olen sen jälkeen valmis lähtemään tavoittelemaan paikkaa sieltä (NHL:stä), Lehkonen sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

Varsinkin tämä kausi Ruotsissa, mikä on toinen siellä, on sujunut Lehkosen mukaan hyvin.

– Huomattavasti paremmin on mennyt mitä viime vuonna. Toki nyt tuoreeltaan on tullut sellainen pieni kuiva kausi tähän, mutta toisaalta taas kautta on vielä jäljellä ja isot pelit ovat edessä.

Lehkonen vaihtoi Ruotsiin ja Frölundaan viimeksi kaudeksi. Aivan eurooppalaisiin huippuorganisaatioihin kuuluvasta seurasta onkin vain hyvää sanottavaa.

Vai mitä kaiken hehkutuksen takana onkaan? Ovatko hehkutukset ansaittuja?

– Tuolla on hyvä systeemi ja erittäin hyvät fasiliteetit. He yrittävät saada mahdollisimman paljon nuoria, lupaavia pelaajia tuonne ja yrittävät niistä kasvattaa huippupelaajia. Kyllä se on aika vaikea kieltäytyä, kun on siellä kerran käynyt ja kun on nähnyt sen, että millaiset puitteet siellä ovat. Se esimerkiksi pistää silmää, että miten korkealla se päivittäisen työnteon taso siellä onkaan.

– Olen tykännyt olla tuolla ihan todella paljon ja se on eteenpäin haluavalle nuorelle pojalle erittäin hyvä paikka mihin mennä, Lehkonen hehkuttaa.

Nuorten Leijonien tähdet vastassa

Lehkonen itse siis oli voittamassa nuorten MM-kultaa alkuvuodesta 2014. Tuoreimpiin kisoihin Lehkonen ei enää ikänsä puolesta päässyt, mutta silti hengessä hän oli vahvasti mukana.

Omalla tavallaan.

– Pikkaisen varsinkin siinä välierässä jännitti, kun oli Ruotsi vastassa. Oli aika isot vedot meidän jengissä kehissä. Eivät sitten hirveästi tykänneet, kun Suomi voitti, Lehkonen naureskelee.

– Olihan se ihan törkeän hieno turnaus ja ison rispektin annan jätkille. Ei ole helppoa mennä kotikaukalossa pelaamaan, kun on hirveät paineet. He saivat hyvän draivin päälle ja se on kuitenkin paljon juuri siitä kiinni, että saako sen hyvän hengen ilmoille. Se on kuitenkin niin lyhyt turnaus, Lehkonen miettii.

Tiistaina CHL-finaalissa Frölundalla ja Lehkosella vastassa on Nuorten Leijonien tuoreita MM-kultamitalisteja, kun niin Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi kuin Antti Kalapudas ovat Kärpillä kehissä.

Millaisia veikkoja sieltä sitten tulee vastaan omasta näkökulmastasi katsottuna?

– Taitavia pelaajia. Pitää olla hereillä heidän kanssa ja ottaa niin aika kuin tila pois. Sillä saadaan heidän pelihuumoria pois. Ei niistä sitten sitä kautta pitäisi olla haittaa. Ei vain anneta ylimääräisiä itseluottamusbuusteja heille, niin sitä kautta tulee hyvä meille.

– Mutta tarkkana ja hereillä pitää olla heidän kanssa, Lehkonen painottaa.

Frölundalla on ollut SHL:ssä huonompi jakso meneillään ja tappioita on sadellut.

Pikkuisen on tökkinyt siis.

– No joo, mutta kaikkihan nuo ovat olleet tiukkoja matseja. Ei olla saatu ihan sitä viimeistä puristusta mukaan. Mutta nyt kaikki alkavat taistelemaan ihan niistä viimeisistä asetelmista oikein veren maku suussa, niin kyllä tässä pitäisi löytyä sellainen oikeanlainen vire. Uskotaan siihen, että se löytyy, niin saadaan vielä tästä hyvä ponnahduslauta loppukautta ajatellen, Lehkonen miettii ja jatkaa.

– Tämä on nimenomaan iso mahdollisuus ja ei tarvitse miettiä mitään muuta kuin sitä, että saadaan oma peli kuosiin ja pelataan mahdollisimman hyvin. Sitä kautta uskon, että kairataan voitto täältä.

Mitä sitten joukkueena näytätte tänään kaukalossa?

– Kyllä me halutaan näyttää se, että me ansaitaan tuo pytty. Lähdetään pelkästään voitosta pelaamaan, eikä mistään muusta. Siinä on aika hyvä haaste meille ja varmasti tulee hyvä kiekkomatsi. Kärpillä on todella hyvä jengi ja päästään mittaamaan omaa tasoamme ihan kunnolla isossa pelissä, Lehkonen pohjustaa.

Kärppien ja Frölundan välinen finaaliottelu alkaa tiistaina Oulussa kello 18.30.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen