NHL:n siirtomarkkinat kuumenevat ennen ensi maanantain lopullista kellon kumahdusta. Maanantaina kello 22 tiedetään minkälaisilla kokoonpanoilla kannujahtiin lähdetään. Chicago Blackhawks on varmistanut usealla kaupalla jo ennen takarajapäivää, että seura on valmis puolustamaan mestaruutta. Se suorastaan janoa toisintoa viime keväästä.

Suomalaisittain siirtomarkkinoilla nähtiin jo Markus Granlundin siirto pois Calgarysta. Nuorempi Granlund matkasi Vancouveriin ja heti ensimmäisen pelinsä jälkeen hänet nostettiin paikallislehden urheilusivujen kanteen. Avaus Vancouverissa meni siis vähintäänkin hyvin.

Siirtohuhuissa suomalaispelaajia ei ole juuri nähty. Suurimmat palstatilat huhusesongin viime metreillä on vienyt Edmonton Oilersin Lauri Korpikoski. Oilers on jälleen umpisurkea. Seura hakee hyviä asetelmia kisassa ensimmäisestä varausvuorosta. Korpikosken viehätysvoimaa siirtomarkkinoilla laskee se, että hänen sopimuksensa jatkuu vielä ensi kaudella. Silti ennakkokaavailuissa hän on todennäköisin suomalaispelaaja, joka kaupataan.

***

Mielenkiintoisia uutisia on kerrottu Dallasin suunnalta. Sekä Julius Honka että Jyrki Jokipakka ovat olleet esillä huhuissa. Dallas Morning Newsin mukaan on epätodennäköistä, että Stars saisi mahdutettua kaikkia seuran lupauksia pelaavaan kokoonpanoon, kun he aikoinaan ovat uransa parhaimmassa vireessä. Siksi Starsin seurapomo voisi harkita Hongan myyntiä siirtomarkkinoilla. Sports Illustratedin Allan Muir ja Bleacher Reportin Lyle Richardson uskovat kumpikin, että Dallas vaihtaa Jokipakan Vancouverin Dan Hahmuisiin. Näihin uskomuksiin ja veikkauksiin on aina syytä suhtautua vähintäänkin maltillisesti.

Hamhuis-huhuissa on pyörinyt myös Chicago Blackhawksin farmissa pelaavan Ville Pokan nimi. Pokka on 53:ssa AHL-ottelussa tehnyt tehot 6+22=28, joten hänen pelinsä farmisarjassa on sujunut mallikkaasti. Jos Pokka vaihdettaisiin Vancouveriin – etenkin jos Hamhuis liikkuisi kaupassa Chicagoon – olisi suomalaisella Vancouverissa Chicagoa helpompi tie NHL-kokoonpanoon.

***

Detroitissa Teemu Pulkkisen tilanne ei ole helppo. Hän on viime aikoina jälleen päässyt pelaamaan, mutta sitä ennen Pulkkinen vietti pelejä katsomon puolella. Se tarkoittaa sitä, että suomalaistykki ei todellakaan ole koskematon, jos Detroitilla on mahdollisuus tehdä jokin kauppa, jolla seura hakee parempia asetelmia pudotuspeleihin. Kuinka suuret halut Detroitilla sitten on olla aktiivinen siirtomarkkinoilla? Se on toinen kysymys.

Toronto Maple Leafsin Leo Komarov on Jake Gardinerin lisäksi Toronton nykyisestä kokoonpanosta ainoa, jonka sopimus jatkuu kauden 2016-17 jälkeen. Maple Leafsissa on käynnissä kova uudelleenrakennus, mutta Komarovilla voi nähdä olevan käyttöä uudelleenrakennuksen jälkeenkin alaketjuissa. Hänestä on myös tullut päävalmentaja Mike Babcockin suosikki, joten aikaisemmin kuumina käyneistä huhuista huolimatta Komarov todennäköisemmin pysyy Torontossa kuin siirtyy muualle.

***

Anaheimin kurssi on muuttunut viime viikkojen aikana laskusuhdanteesta erittäin kovaan nousuun. Sami Vatasen nimi on silloin tällöin esiintynyt siirtopuheissa, mutta tällä hetkellä näyttäisi raporttien perusteella, että Ducks olisi mieluummin pitämässä Vatasen kuin päästämässä hänet menemään. Ducksin tiedetään haluavan hankkia hyökkääjän, mutta seurapomo Bob Murray on sanonut, että hinnan pitää olla sopiva. Vatasen myyminen todennäköisesti ei olisi Murraylle ”sopiva hinta”. Täytyy pitää kuitenkin mielessä, että hinta on aina suhteessa siihen, mitä Ducks mahdollisesti olisi kaupassa saamassa.

Minnesotan peli on huomattavasti parantunut valmentajanvaihdoksen jälkeen. Wild tuskin on myymässä ketään suomalaisistaan, vaikka Mikael Granlundin pelaamisessa on tällä kaudella ollut paikoin paljonkin parantamisen varaa.

***

Yhtä kaikki, tällä hetkellä näyttää siltä, ettei suomalaisia NHL-pelaajia juuri siirry siirtomarkkinoiden viime hetkillä. Kaikkein todennäköisintä on Edmontonin Korpikosken kauppa, mutta hänen tapauksessaan hankkivan seuran on todella haluttava hänet, sillä suomalaishyökkääjä tienaa kolme miljoonaa dollaria ensi kaudella. Aivan toinen asia on NHL-seurojen listoilla olevat suomalaislupaukset, joiden kohtaloa on vaikea arvuutella.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu