TAMPERE. Tappara ja Kärpät ovat tulleet tutuiksi parilta viime keväältä finaaleista Liigassa ja sama meno tuntuu jatkuvan myös tällä kaudella.

Kun kevät lähestyy, ovat molemmat joukkueet suurimpia suosikkeja. Molempien suorittaminen on tällä hetkellä vahvinta ja lupaavinta kevättä ajatellen ja molemmilla edellytykset menestymiseen ovat olemassa.

Torstaina Hakametsässä Tapparan ja Kärppien välisessä ottelussa katseet toki keskittyivät paljon Nuorten Leijonien edustajiin ja erityisesti superketjun jäsenten Patrik Laineen sekä Jesse Puljujärven ja Sebastian Ahon kohtaamiseen.

Mutta tuote jäällä oli kunnossa.

– Mun mielestä todella laadukas jääkiekkopeli. Pelattiin erinomaista jääkiekkoa kaksi erää. Varsinkin toinen erä oli todella hyvä meiltä. Tietenkin kolmannen erän alkuun oli Puljujärven läpiajoa ja (Miro) Aaltosen paikkaa, missä olisi voinut sinetöidä pelin. Sitten Tappara tuli kyllä vahvasti ja ei siinä mitään. Varmasti Tappara ansaitsi tuon tasoituksen ja varmasti kiekko vähän pomppikin siinä, mutta kun yrittää, niin ne pomppivat sopivasti ne kiekot lapoihin, Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki kävi läpi peliä SuomiKiekko-sivustolle ja jatkoi.

– Mun mielestä yksi laadukkaimmista peleistä mitä tässä on ollut. Tietenkin harmittavaa, että hävittiin, mutta en mä nyt kauhean tyytymätön ole meidän peliin. Ollaan oltu reissun päällä oikeastaan koko viikko ja silti pystyttiin pelaamaan noin hyvin. Pysyttiin erittäin hyvin pelisuunnitelmassa, siitä olen tosi tyytyväinen.

Samaan lauluun pelin ylistämisen osalta yhtyi myös Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola.

– Tässä yksittäisen pelaajan haaste oli äärimmäisen kova. Mitään ei tullut ilmaiseksi. Ei yhtään hyökkäystä, ei yhtään puolustushetkeä, ei yhtään kamppailua. Siinä mielessä tuo oli varmasti pelaajille haastavaa, Tapola puhui pelistä ja sen laadusta.

Rytmistä kiinni

Ottelun alkuhetket olivat kohtuullisen tasaiset, mutta varsinkin toista erää Kärpät vei selkeästi. Tapola näki tähän ison syyn selittäväksi tekijäksi.

– Ollaan pelattu neljään viikkoon tyyliin kolme peliä, niin eihän me oikein oltu sitten pelirytmissä kiinni, kun se peli alkoi. Ollut vähän silleen, että yksi tai kaksi peliä ja sitten taas 4-5 päivää taukoa. Ei se sitten ole niin yksinkertaista päästä siihen rytmiin kiinni, Tapola sanoi ja kävi konkretiaan kiinni.

– Jos Kärppiä vastaan ei kunnolla pääse pelirytmiin mukaan, niin se menee aika perässä juoksemiseksi. Meillä varmasti oli alussa sen kanssa haasteita ja me ei niitä kaksinkamppailuja ja taisteluja niissä hetkissä pystytty voittamaan. Sitä pyrittiin koko ajan pelin aikana parantamaan ja saatiin sitten kolmanteen erään sitä pelirytmiä paremmaksi itsellemme.

Lopputulos myös kääntyi mieluisaksi Tapparalle, kun Jere Karjalainen laukoi 3-2-voittomaalin jatkoajalla. Sitä ennen Tappara oli tullut tasoihin vain 16,6 sekuntia ennen kolmannen erän loppua.

– Tässä on ollut hyviä kolmansia eriä, mikä osoittaa joukkueen sitkeyttä ja sitä, että siellä on johtajuutta. Tietysti jonkun täytyy ne ratkaisut siellä tehdä ja sieltä löytyi miehiä, jotka ne tekivät.

– Tiedettiin kyllä mikä on pelin henki Kärppiä vastaan. Ei sieltä ilmaiseksi maalipaikkoja tule yhtään. Kun niitä tulee, niin niitä pitää pystyä käyttämään hyväkseen. Ja niin tehtiin, Tapola kiitteli.

Profiilipelaajan lisä

Muutakin mukavaa Tapola ja Tappara saivat, sillä Nuorten MM-kisoissa loistanut Laine palasi nyt peleihin takaisin mukaan.

Ei haitannut varmasti yhtään, että hän oli taas käytettävissä?

– Onhan hän profiilipelaaja meille. Siitä käy hyvin esimerkkinä tuo jatkoajan ratkaisu. Kyllä hän on pystynyt osoittamaan tässä, että hän pystyy tekemään tulosta. Ja hän tuo sitä erityisosaamista, millä niitä maaleja tehdään, Tapola mietti ja viittasi Karjalaisen voittomaaliin, mihin Laine nappasi syöttöpisteen.

Myös nousu Kärppien tasoista kovaa joukkuetta vastaan miellytti Tapolaa paljon.

– Kyllä se (nousu) kertoo sitä, että meillä on olemassa voimavaraa tuolla. Sitä kun pystytään arkeen tuomaan, niin pystytään varmasti vielä parantamaan. Sitä me tarvitaan.

Ainoa oikeastaan harmituksen kohde Tapolalla oli jatkoajalla tullut selkeä tuomarivirhe, tai ainakin tilanne, jossa tuli Tapolan mukaan virhe.

– Se tuomio oli ihan käsittämätön, missä jätettiin kiekko katsomoon -jäähy viheltämättä. Miten voi aloitus lähteä vastustajan päädystä, kun ihan selkeästi se kiekko sinne katsomoon lämättiin. Ja neljä tuomaria ei nähnyt. Kuitenkin kun mennään sitten kevään kireitä pelejä, niin ei tuollaisia merkittäviä virheitä saa tulla.

Lopulta jäähy tuli ja siitä Tappara rankaisi.

– Siinä meidän kolmikko (Lasse Kukkonen – Arto Laatikainen – Mika Pyörälä) pelasi erittäin hyvin ja otettiin vielä aikalisä, että he saivat jatkaa. Sitten vaihdettiin ja sitten tuli heidän kannalta irtokiekko sopivasti. Ei siellä kukaan varmasti tahallaan niitä päästä tai anna, mutta tämmöistä jääkiekko joskus on, Kärppien puolelta Marjamäki pyöritteli.

Ilari Savonen, Tampere
Twitter: @ilarisavonen