OULU. Nuorten MM-kisoissa JYP-vahti Veini Vehviläinen oli varsinkin turnauksen alussa Suomen joukkueen ykkösvahti, mutta meno lopulta muuttui, kun ratkaisupelit etenivät.

Vehviläinen otettiin pois tolppien välistä kesken Kanada-puolivälieräottelun, minkä jälkeen Kaapo Kähkönen torjui loppuvaiheet Suomen maalilla.

Kysymysmerkkejä jäikin sen suhteen, että millainen vaikutus tällä olisi loppukauteen seurajoukkuetasolla.

Voisiko isossa turnauksessa tullut pieni henkilökohtainen pettymys näkyä suorituksissa? Näistä kun esimerkkejä on nähty.

Kisoissa kun Vehviläisen otteista paistoi välillä esille epävarmuutta ja etenkin epätasaisuutta. Nyt elekieli on ollut taas aivan toista.

Noh, siihen vastauksia on tullut. Vehviläinen on saanut juonesta kiinni JYPissä erittäin hyvin ja hän onkin kantanut suoranaista ykkösmaalivahdin roolia.

– Turnauksen jälkeen oli heti niin paljon virtaa ja halusin vain mahdollisimman äkkiä pelaamaan. Nyt on saanut myös tuosta rytmistä taas kiinni ja ihan hyvin on päässyt siitä sitten eteenpäin. Ei ole ollut mitään ongelmia sen kanssa, Vehviläinen sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

Tuoreeltaan Vehviläinen muun muassa torjui molemmat back-to-back -pelit Kärppiä vastaan.

Luottoa on riittänyt.

– Siihen olen tyytyväinen. (Tuomas) Tarkki on pelannut hyviä pelejä myös ja meillä on kaksi veskaria, jotka pystyvät voittamaan näitä pelejä. Se on joukkueelle todella hyvä tilanne.

Maalivahtitilastoissa Vehviläinen dominoikin tällä hetkellä Liigaa. 18-vuotias torjuja on ykkösenä niin torjuntaprosenttien osalta (93,72) kuin myös päästettyjen maalien keskiarvossa (1.75).

– Kyllähän tuossa on paljon muutakin kuin vain se oma peli. Joukkue on pelannut hyvin edessä ja ollaan saatu puolustuspeli hyvään kuntoon. Siinä on sitten itselläkin helppo pelata.

– Tietysti parannettavaa on vielä. Ei voi tyytyä tähän.

Raksila mieluisa paikka

Niin, joukkue on tosissaan pelannut hyvin. JYP on ollut Liigan kuumin joukkue jo pitkän tovin ajan.

Miksi?

– Teemme pienet asiat huolella ja itseluottamus on korkealla, kun ollaan saatu onnistumisia. Joukkuehenki on myös kunnossa. Otettiin niskalenkki silloin siitä huonommasta jaksosta syksyllä, milloin oli myös loukkaantumisia sun muita. Kasvettiin siitä. Oma peli on joukkueella tällä hetkellä hyvällä mallilla.

– Tehdään niitä asioita mitä pitää tehdä ja tehdään ne huolella, Vehviläinen kertaa syitä.

Positiivinen ilmapiiri puskeekin pinnalle JYPin leiristä.

– Kyllähän siinä keskimääräisesti kivempaa on, kun voitetaan. Kyllähän siellä (kopissa) hyvä tunnelma on silloin. Mutta kyllä töitä pitää tehdä, eikä voida tyytyä tähän ja alkaa rallattelemaan. Hyviä joukkueita kuitenkin kaikki ovat tässä sarjassa ja nöyrästi pitää töitä tehdä.

Tuorein hyvä fiilis tuli siitä, kun JYP onnistui ottamaan tuplapelien toisessa osassa revanssin Kärpiltä. Tiistaina oululaisjoukkue oli käynyt ryöväämässä vierasvoiton Jyväskylästä, mutta nyt vierasvoiton otti JYP lukemien oltua sen hyväksi 4-1.

– Joukkueena parannettiin eilisestä ja saatiin sellainen rohkea ilme tuonne kentälle. Onnistuttiin iskemään heti pari maalia alkuun ja oli todella hyvä startti meiltä. Ajateltiin, että lyödään luu kurkkuun heti alussa.

– Todella fiksua pelaamista oli muutenkin meiltä. Oltiin hyvin heidän vauhdissa mukana ja pystyttiin pelaamaan pois heiltä pahat paikat, 31 kertaa torjunut JYP-vahti mietti.

Vehviläinen on käynyt pysäyttämässä Kärpät jo parikin kertaa Raksilassa tälle kaudelle. Syksyllä Vehviläinen torjui nollapelin, nyt hän taas otti useamman maukkaan kopin.

– Sain sellaisen flow’n siinä päälle ja nautin pelaamisesta. Tuollaista se sitten on, kun on niitä parhaita päiviä. Mukava oli pelata, Vehviläinen tunnelmoi ja jatkoi Oulussa pelaamisesta.

– Täällä on aina hyvä tunnelma ja kova joukkue vastassa. Ollaan joka kerta sytytty pelaamaan todella hyvin. Ja kyllähän tästä itseluottamusta saa, kun pystyy yhden sarjan parhaimman joukkueen voittamaan. Hyvä juttu meille.

JYPillä haasteet jatkuvat viikonloppuna, kun edessä on jälleen tuplapelit. Nyt niissä vastustajan toimii KalPa.

– Pitää palautella huolella ja kaivaa energiat sieltä, niin uskon, että hyvä tulee. Silloin näyttää hyvältä, kun pelataan samalla tavalla kuin tänään, Vehviläinen sanoo tulevasta.

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen