HELSINKI. Sunnuntaina Nuoret Leijonat viettivät harjoittelupäivää, jossa alkoi valmistautuminen hiljalleen kohti maanantain välierää, missä vastaan asettuu Ruotsi.

Harjoituksissa päävalmentaja Jukka Jalosen mukaan käytiin läpi varsinkin puolustuspeliin liittyviä asioita.

– Esimerkiksi muutamia juttuja sijoittumiseen liittyen. Se on kuitenkin niin ratkaisevassa roolissa, kun pelataan isossa kaukalossa, Jalonen sanoi SuomiKiekko-sivustolle jatkaen.

– Moni ei ehkä ymmärräkkään sitä, että tässä pelataan aikamoisella lentokentällä. Siihen päälle vielä se, että pelataan kuudella pakilla, kun yleensä miesten kisoissa on esimerkiksi se kahdeksan pakkia. Kuudella pakilla kun pelaa vastustajan neljää hyvin liikkuvaa ketjua vastaan, niin kyllä siinä varmasti virheitä tulee. Niin tulee huomenna meille kuin tulee myös Ruotsille. Siinä mielessä ei ole yllätys, että maaleja ja maalipaikkoja tulee niin paljon näissä peleissä.

Sunnuntai toimi ihan palauttelupäivänä. Niin henkisesti kuin fyysisesti. Olihan alla melkoinen sirkus ja maalintekokilpailu Kanadaa vastaan. Se meni Suomen nimiin 6-5.

– Tänään otettiin vähän iisimmin, kun eilen oli kova peli. Siitä palautuminen vie kuitenkin oman aikansa. Huomenna tiedetään hyvin sitten se, että mitä tuleman pitää.

– Tänään käytiin eilistä peliä läpi ja muutamia yksityiskohtia mietittiin jäällä. Rento meininki, näin voisi sanoa, Jalonen mietti itse.

Puolivälieräpeli kun kuitenkin oli hyvin merkittävä ihan jo turnauksen onnistumista ajatellen.

– Se on aina tuo puolivälierä missä on niin paljon voitettavaa ja hävittävää. Ehkä enemmän vielä hävittävää. Vaikka miten menisi pelit sitä ennen, niin siinä voi munata kaiken. Toisaalta taas sitten voi korjata paljon suuntaa. Jos on ollut vaikeuksia alkusarjassa, niin yhdellä voitolla sitten saa mahdollisuuden voittaa ihan mestaruuden.

– Silleen se on kova peli ja näkihän siitäkin sen, että miten Kanada reagoi tuohon tappioon. Ei ollut helppo paikka heillekään eikä olisi ollut meillekään lähteä tuosta laulukuoroon. Kyllä me ollaan henkisesti varmasti toivuttu oikealla tavalla ja ollaan valmiita huomista varten. Teveystilanne on myös hyvä.

Maaleja, maaleja

Esimerkiksi monissa arvoturnauksissa Suomen kohdalla on puhuttu paljon maalinteon vaikeudessa ja siihen liittyvästä huonosta tehokkuudesta.

Se on saanut Jalonen itse todistaa A-maajoukkueessa ja sitä on esiintynyt myös monien muiden valmentajien kanssa.

Nyt tilanne on ollut täysin toinen. Esimerkiksi Kanadaa vastaan Nuoret Leijonat laittoivat hyvin tylyllä prosentilla A-luokan maalipaikoista kiekon pussiin.

– Tuossa on tietenkin hyviä pelaajia, jotka pystyvät sen viimeistelyn hoitamaan. Mutta toki maalipaikkojen luomisessa pitää olla se rakenne kunnossa ja tukitoimet siellä maalin lähellä. Sehän perustuu pitkälti pelitapaan, miten me halutaan pelata ja hyökätä. On siinä varmasti eteenpäin menty tässä yhteisen vuoden aikana, mutta totta kai siellä tarvitaan niitä kavereita, jotka laittavat sen kiekon verkkoon. Ei kuitenkaan kaikki meidän joukkueessakaan ole pystyneet vielä siihen, että ei se pelkkä pelitavallinen juttu ole.

– Kyllä siellä vaaditaan myös yksilöitä, Jalonen miettii.

Ylipäätänsä joukkueesta on aistinut hyvin positiivista itsevarmuutta, eikä liiallista nöyristelyä.

– Tässä on nuoria poikia ja ei heillä ole sellaisia ennakkoluuloja tai kokemuksia esimerkiksi Kanadalle tappiosta tai muusta. He tietävät, että ovat ihan sitä maailman kärkeä. Heillä on terve itseluottamus ja se on erittäin iso asia heille yksilöinä ja meille joukkueena. Ja tärkeää on se, että tämmöisiä kavereita löytyy joukkueesta, jotka uskovat siihen tekemiseen. Jos joku epäilee, niin on kavereita, jotka näyttävät jäällä sitä esimerkkiä. Silloinhan muut seuraavat perässä.

Jo nyt matka on ollut hieno myös päävalmentaja Jaloselle itselle.

– Hieno on ollut matka. Totta kai oli hienoa päästä pelaamaan nämä kaksi viimeistä peliä ja päästään pelaamaan mitaleista ja maailmanmestaruudesta. Se on loistojuttu. Sitä lähdettiin hakemaan ja nyt ollaan tässä pisteessä. Nyt pitää vain löytää keinot päästä vielä pykälä eteenpäin ja finaaliin. Se on se seuraava juttu.

– Tässä on erittäin hienoja asioita ollut. Tietenkin tämä turnaus on ollut aika huikea tapahtuma kaikkineensa. Miten yleisö on tässä mukana ja miten he ovat ottaneet meidät omaksensa. Tuntuu, että suomalaiset rakastavat näitä nuoria miehiä ja heidän sellaista ennakkoluulottomuutta, innostuneisuutta ja semmoista aitoutta ja rohkeutta pelata. Sitä on ollut hieno katsoa.

Kova Ruotsi

Tähän mennessä tässä turnauksessa Ruotsi on ollut erittäin vahva. Ei voi sanoa, että se olisi kaikilla mittareilla ollut ykksömaa, koska esimerkiksi maalinteon tehokkuudessa ja ylivoimapelissä maanantain vastustaja Suomi on ollut parempi, mutta sillä moni asia on ollut kunnossa.

Esimerkiksi se on pelannut jo pari nollapeliä tässä turnauksessa ja se on kaatanut matkan varrella niin USA:n kuin Kanadan.

– Ruotsi on erittäin hyvä joukkue, eikä se ole sattumaa, että ovat voittaneet kaikki pelit. Vahingossa niitä ei voiteta. Aktiivinen joukkue, pelaa omalla, tutulla systeemillä laadukasta jääkiekkoa molempiin suuntiin. Hyvin valmennettu ryhmä, kurinalainen ja hyvä maalivahtipeli siellä taustalla.

– Mutta tässä vaiheessa on parhaat jäljellä, eikä siellä huonoja joukkueita olekaan, Jalonen muistuttaa.

Haaste tulee muuttumaan hieman, jos vertaa mitä se oli Kanadaa vastaan.

– Ruotsi on vähän erilainen. Kyllä se vielä laadukkaammin hyökkää ja rohkeammin kiekkoa pitämällä kuin esimerkiksi Kanada. Kanada aika paljon zippaili kiekkoon päätyyn ja karvasi. Laittoi meidän pakit vähän erillä tavalla vaikeuksiin. Ruotsi haastaa taas kiekon kanssa syöttämällä ja kuljettamalla.

– Sillä tavalla erityyppinen joukkue ja pitää pystyä puolustamaan vähän erillä tavalla. Mutta haastava ryhmä, Jalonen ennakoi tulevaa vastustajaa.

Kokoonpanon osalta Suomi ei ole tekemässä todennäköisesti lähes lainkaan muutoksia. Aloittavaa maalivahtia Jalonen ei vielä paljastanut.

– Katsotaan se aamulla.

Ketjut ovat kuitenkin välipäivän reenien mukaan pysymässä samoina.

Nuorten Leijonien ja Ruotsin välinen kohtaaminen käynnistyy maanantaina kello 16.00.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen