HELSINKI. Nuorten Leijonien urakka MM-kotikisoissa jatkuu torstaina, kun vastassa on Tshekki.

Se on samalla alkulohkon viimeinen ottelu Suomelle ennen puolivälierien alkua.

Kyseiseen kamppailuun Nuorten Leijonien maalille hyppää Veini Vehviläinen, joka on torjunut tähän mennessä turnauksessa kahdessa ottelussa.

Nuorten Leijonien maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen heitti varsin hauskan heiton, kun kysymyksessä oli odotuksia Vehviläisen otteista illan kamppailussa.

– Sibeliuskin sanoi aikanaan Ainolle kun se lähti ryyppäämään, että koska tuut takaisin. Sanoi, että ”olen säveltäjä, en ennustaja”. Mä en ennusta, Lehtonen nakkasi SuomiKiekko-sivustolle.

– Katsellaan 60 minuuttia.

Keskiviikkona Slovakiaa vastaan tolppien välissä torjui Kaapo Kähkönen, jonka otteista Lehtosella jäi hyvä vaikutelma.

– Otti muutaman tärkeän kopin tärkeillä hetkillä ja piti meidät siinä pelissä mukana. Sitten kun ketsuppipullo aukesi, niin eihän siinä ollut muuta kuin tanssia loppuun se valssi. Hyvä suoritus Kähköseltä, Lehtonen näki.

Miten sitten muuten kuvailisit maalivahtien suorituksia tähän mennessä tässä turnauksessa? Millainen maku on jäänyt?

– Ihan tyytyväinen voi olla. Ehkä Venäjä-pelissä oli jokunen koppi minkä olisi voinut ottaa. Toki siellä tapahtui virheitä myös Veinin edessä. Kaiken kaikkiaan kokonaisuuteen olen todella tyytyväinen, Lehtonen vastasi jatkaen.

– Meillä on kaksi molaria, jotka pystyvät hyvin pelaamaan noita pelejä. Se on hyvä, että jos jotain tapahtuu, niin voidaan laittaa toinen nuottaan. Ei olla yhden varassa.

Kylmähermoisia veijareita

Lehtonen itse toimii niin maalivahtivalmentajana kuin myös pelien aikana tilastotärppien rakentajana. Suoraan sanoen yhteistyön palasena.

– Vähän myös maalintekotipsejä yrittää antaa vastustajan maalivahdin työskentelyn kautta, että mitä kannattaa tehdä. Eilisessä pelissä antoi tipsit ja osa niistä toimikin. Sitten myös vähän sitä, että miten puolustuksen kannattaisi toimia maalivahdin kanssa, miten kahdella yhtä vastaan tilanteita tulisi hoitaa ja niin edelleen. Sellaista yhteistyötä tehdään tiimin kanssa.

Tipsejä, haluatko avata niitä enemmän?

– Enemmän toki ne pitää omana tietona, mutta sellaisia ihan normaaleita pelillisiä asioita mitä huomaa vastustajasta. Totta kai niitä pyrkii käyttämään hyväkseen ja samalla tavalla vastustaja tekee myös varmasti meille.

Yhteistyö Vehviläisen, Kähkösen ja Emil Larmin kanssa on sujunut Lehtosen mukaan hyvin. Kehuttavaa on paljon.

– Hyviä jätkiä ja vähän eri tyyppisiä kavereita. Kähkönen on fyysisesti vahva kaveri ja voimakas. Veinillä taas paistaa enemmän sellainen tekninen osaaminen ja tämmöinen paremmin läpi. Larmi taas on kolmantena vähän kokemattomampi, mutta siellä on hirveästi potentiaalia tuollaisen reagointinopeuden puolella.

– Kaikilla on omia vahvuuksia. Kukaan ei ole heikko missään, mutta he erottuva toisistaan joillakin ominaisuuksilla vähän enemmän. Kaikissa on hyvä potentiaali, Lehtonen näkee.

Kylmähermoisia myös, mistä Lehtonen heittää hyvin.

– Kylmähermoisempia kuin minä. Ei musta olisi tuonnne uuniin välttämättä menemään. Jätkät ovat hyvin käsitelleet sen (kotiyleisön tuoman mahdollisen paineen). Täytyy olla tyytyväinen siihen, miten henkinen kantti on pitänyt. Siitä ei ole jäänyt kiinni.

Enemmänkin katsomosta on voinut imeä positiivista energiaa.

– Sinne kun katsoo, nin kyllä siellä aika paljon sinivalkoista näkyy. Eihän se ole muuta kuin sitä, että nauttii tilanteesta. Yleisö on meidän puolella ja se on kuin kuudes kenttäpelaaja. Ihan sama tarkoittaako se sitä, että se on kenttäpelaajille ketjukaveri vai maalivahdille toinen kassari.

– Se on vain hyvä asia, Lehtonen miettii.

Nuorten Leijonien ja Tshekin välinen ottelu alkaa torstaina kello 18.00.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen