Suomalaisjoukkueilla on lopulta suurin miehitys eri maista CHL:n puolivälierävaiheessa, kun mukana on neljä suomalaisnippua.

Ero toki Ruotsiin ei ole hirveän iso, sillä länsinaapurin edustajia mukana on kolme.

Silti suomalaisjoukkueiden marssi on ollut varsin vahvaa CHL:ssä ja varmaa on myös se, että finaalissa toinen osapuoli tulee Suomesta.

Mutta mitä noin runsas edustus kertoo? Siihen kaksi painavaa syytä antoi Bluesin päävalmentaja Jyrki Aho.

– Se on osoitus siitä, että täällä ensinnäkin valmistaudutaan näihin peleihin oikealla asenteella. Eli tehdään valmistavat työt näihin kamppailuihin. Toinen oleellinen asia on se, että esimerkiksi viisikon tiiveys, mitä suomalaisessa jääkiekossa on, niin ei siihen ole pystynyt vastamaan yksikään noista joukkueista mitä vastaan me ollaan pelattu, Aho sanoo SuomiKiekko-sivustolle.

– Ei heillä viisikoilla tiiveys ole ollut lähelläkään sitä, mitä arkipäiväisessä Liigassa näkee.

Tätä taustaa nähden esimerkiksi juuri Bluesilla arki muuttuu voimakkaasti seuraavassa vaiheessa, missä vastaan asettuu Kärpät.

– Kun on pelattu ulkomaalaisjoukkueita vastaan, niin ovathan nämä olleet aika erityyppisiä pelejä. Sitten kun tulee kotimainen ryhmä vastaan, niin siitä tulee vähän sellainen liigapeli.

– Normaali liigaottelu, vaikka pelataankin CHL:ssä, Aho summaa lähtökohdan puolivälieriin Kärppiä vastaan.

Joka tapauksessa kahdeksan parhaan joukkoon selviäminen Euroopan mittakaavassa on kova juttu.

Ihan mille tahansa joukkueelle, kuten myös Bluesille.

– Kaikenlaiasta on meillekin tässä kauden aikana sattunut ja onhan tämä kyllä kova juttu. Mutta ollaan me nautittu koko joukkueena tästä CHL:n pelaamisesta, tämä on ollut meille hyvää piristysruisketta, Aho näkee ja antaa esimerkin.

– Kysyin kokeneemmilta jätkiltä, että milloin he olisivat pelanneet tämmöisiä vuosia, että on päässyt pelaamaan Venäjän mestaria, Saksan mestaria, Ranskan mestaria, Tshekin mestaria ja HV71:stä sun muuta vastaan. Ei siellä ollut vanhempien pelaajien joukossa kuin ehkä yhdellä vastaaavaa.

– Siinä mielessä tässä saa moni pelaaja erittäin hyvää kokemusta näistä kansainvälisistä peleistä, Aho miettii.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen