Suomalaisten NHL-pelaajien maalipörssin kärkinimi saattaa yllättää monet.

NHL-kautta on takana joukkueesta riippuen vähintään 14 ottelua eli noin viidennes runkosarjasta. Suomalaisittain ilonaiheita on ollut tarjolla useita.

Dallas Starsin veskarikaksikko Antti NiemiKari Lehtonen on kerännyt kehuja. Nashville Predatorsin Pekka Rinne on jatkanut vakuuttavia otteitaan. Minnesota Wildin kapteeni Mikko Koivu on löytänyt jälleen huippuvireen ja Buffalo Sabresin puolustaja Rasmus Ristolainen takoo pisteitä mukavaan tahtiin. Myös San Jose Sharksin tulokas Joonas Donskoi on saanut osakseen positiivista huomiota.

Sen sijaan suomalaispelaajien maalimäärät NHL:ssä ovat tippuneet kausi kaudelta. Tällä hetkellä NHL:n paras sinivalkoinen viimeistelijä on Toronto Maple Leafsin Leo Komarov, joka ei ole tullut tunnetuksi varsinaisena maalilinkona. Viisi osumaa 15 peliin on mainio suoritus pahasti rypevässä joukkueessa, mutta kertoo osaltaan myös suomalaispelaajien isoimmasta kompastuskivestä.

Viime kauden runkosarjassa suomalaisten NHL-pelaajien maalipörssin voitto irtosi 16 osumalla. Hän oli Florida Panthersin Aleksander Barkov. Kun kaikki kansallisuudet otetaan mukaan, niin 16 maalia oikeutti sijaan 138. Suomalaisilta ei oltu nähty maalien valossa näin heikkoa kautta miesmuistiin. Edellisen kerran suomalaisten NHL-pelaajien maalipörssin voitto oli mennyt heikommalla määrällä kaudella 1979-1980!

Nuoremman kaartin hyökkääjistä Chicago Blackhawksin Teuvo Teräväiselle, Detroit Red Wingsin Teemu Pulkkiselle, Minnesota Wildin Mikael Granlundille sekä Barkoville on tarjolla tonttia ja vastuuta. Heistä vain Pulkkista voidaan pitää kovan luokan viimeistelijänä. Pulkkinen on osunut tolppien väliin neljästi 15 peliin.

Tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että NHL:ssä nähtäisiin hetkeen kovan luokan suomalaista viimeistelijää. Pulkkisella on kaikki edellytykset tähän, mutta AHL:n maalikuninkuudesta on vielä askel, pari kohti vaarallista maaliruiskua NHL:ssä.

Mikäli kehitys jatkuu suotuisana, niin Tapparan huippulupaus Patrik Laineella on aihiot takoa maaleja myös Liigaa kovemmassa sarjassa. Sitä odotellessa suomalaisten NHL-pelaajien maaleja juhlittaneen kohtuullisen harvoin.

Eemeli Pienimaa