Toista kautta pelattava Champions Hockey League ei ole vieläkään lyönyt itseään täysillä läpi Suomessa eikä Ruotsissa, joista tulevat jälleen turnauksen kärkijoukkueet. Viime vuonna kahdeksan parhaan joukossa oli vain suomalaisia ja ruotsalaisia joukkueita ja tänä vuonna kiilaa pystyi iskemään vain sveitsiläinen HC Davos.

Tilanne on liigalle haasteellinen.

– Suurinta intoa ei ole näkynyt niissä kahdessa maassa, joissa jääkiekko on kaikkein etabloituneinta. Suomessa ja Ruotsissa on eniten epäilijöitä. Meidän on pohdittava sitä, miten kehitämme CHL:ää, sanoi Helsingin Urheilutoimittajien lounasvieraana Helsingissä ollut HIFK:n hallituksen puheenjohtaja ja CHL:n hallituksen jäsen Timo Everi.

Everi mainitsi, että koko CHL:n katsojakeskiarvo on noussut noin 15 prosenttia viime kaudesta, ja jos Ruotsin katsojamäärät jätettäisiin yhtälöstä pois, olisi nousu peräti 30 prosenttia. Erityisesti alkukauden pienet yleisömäärät herättivät kritiikkiä.

– Suomessa ei ollut tänä vuonna oikein kunnon kesää ennen elokuuta. Pitää myös ymmärtää ihmisiä sen suhteen, että siinä tilanteessa ei kaikilla ollut ensimmäisenä mielessä lähteä katsomaan jääkiekkoa, Everi sanoi.

KHL ei ole pääsemässä mukaan

KHL:n mukanaolo on jatkossakin hyvin epätodennäköistä. Everi myönsi, että KHL:ssä on edustus hyvin mielenkiintoisista kaupungeista ja KHL:n länsilaidalla on vieläpä hyvin kiinnostavia ja kovatasoisia joukkueitakin, mutta KHL ei halua olla mukana vain osittain.

– Heidän viestinsä on ollut, että mukana voisi olla koko KHL tai ei mitään, Everi ilmoitti.

Hänen mukaansa kaikkein kaukaisimpien KHL-kaupunkien mukanaolo olisi käytännössä mahdotonta.

Myös pelipäivien löytäminen CHL:lle on ollut haasteellista. Etenkin Saksassa jo sikäläistä jalkapallon Bundesliigaa on tullut väistellä, samoin saman lajin Mestareiden liigaa. Tiukat kansallisten sarjojen ohjelmat pakottivat CHL:n myös käytännössä alkamaan jo elokuussa.

Suomesta mukana oli kahdeksan seuraa, eikä määrää olla vähentämässä.

– Mitä luulette, olisiko Liigan sisällä helpompaa saada puhuttua tauko CHL-peleille, jos mukana olisi vain yksi joukkue, vai että niitä olisi monta? Samoin, miltä näyttäisi, jos Suomen ainoa joukkue olisikin CHL-pelien aikaan vaikka kahdeksantena tai kuudentena? Emme edes suostuisi vähentämiseen. Meiltähän pitäisi tulla enemmän joukkueita, koska me pärjäämme, Everi sanoi.

Champions Hockey Leaguen puolivälierät alkavat vajaan kahden viikon päästä. Suomesta ovat mukana vielä Kärpät, TPS, Lukko ja Blues.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen