Lahden Pelicans sai täksi kaudeksi tutun päävalmentajan, kun jo kaudella 2004-05 ja sittemmin runsaasti kiertänyt Petri Matikainen palasi Lahteen. Matikainen on toiminut viime kaudet ulkomailla, kun häntä on viety välillä KHL:ään, välillä Itävaltaan.

Miltä tuntuu paluu Suomeen?

– On ollut kiva tehdä töitä. Minulla on hyvä valmennustiimi, joka puhuu suomea. Organisaatio puhuu suomea, ja sieltä löytyy linja. Siinä mielessä on kivaa tulla takaisin. Joukkueessa on hyvä meininki, ja meillä on yhteinen päämäärä. Keväällä tehtiin fyysisiä pohjia ja rakennettiin punaista lankaa ja arvopohjaa toimintaan, että kaikki tietäisivät, mikä on homman nimi. Siksi emme menneet keväällä jäälle. Nyt olemme olleet viikkoja jäällä, ja sinne on pyritty hakemaan meininkiä; Mitä pelaaminen on ja mitkä ovat voittavat elementit.

Mitä tämä tutuissa ympyröissä toimiminen antaa?

– Nyt kaikki ovat samalla sivulla. Maailmalla tämä ei aina ole itsestäänselvyys, että joukkueenjohto ja valmennus ajattelevat samalla tavalla tai edes pystyvät ajattelemaan samalla tavalla. Nyt on helpompi suunnitella asioita, valita jokin suunta ja pysyä siinä. Tosin onhan se opettavaa, kun joutuu toimimaan erilaisessa toimintakulttuurissa, jossa mikään ei pidä. Siinä kulttuurissa joutuu repimään joukkueesta kaiken irti.

Luottamuksestahan sinä tässä puhut. Millaisen pohjan tämä antaa valmentamiseen Pelicansissa?

– Se on todella kova pohja. Luottamus on kaiken a ja o. Siksi nostankin valmennustiimini esiin. On helpompaa toimia, eikä kenenkään tarvitse olla vainoharhainen. Ulkomailla tämä on enemmän hetkessä elämistä.

”Linjamme ei muutu”

Matikaisen mainitsemaan valmennusryhmään kuuluvat äijäkiekon ruumiillistuma Pasi Nurminen ja Liigassa päävalmentajanakin toiminut Mikko Saarinen. Kauteen valmistavissa otteluissa on nähty rymistelevä ja tiukkoja paikkoja väistämätön Pelicans.

Mihin asti teillä on edellytykset, jos kaikki natsaa?

– Meidän tärkein tehtävämme tänä vuonna on luoda pelillinen identiteetti sellaiseksi, että saamme katsojia halliin ja katsojat samaistuvat meihin. Pelaamisessa se tarkoittaa sitä, että olemme luisteluvoimaisia, hyökkäämme, emmekä vain puolusta. Pyrimme olemaan aktiivinen ja aggressiivinen. Virheitäkin saa tehdä, kunhan on meininkiä. Tärkeintä olisi, että luottamus ja koheesio huokuisi meistä. Tulos tulee sitten. Olisihan se makeaa, jos pelaisimme keväällä, kun runkosarja on ohi. Se voisi olla iso tavoitteemme, että kausi jatkuisi.

Kuulostaa siltä, millaista kiekkoa ”Lahessa” halutaan nähdä?

– Toivottavasti on näin. Tässä pitää olla malttia. Tämähän olisi maailman helpointa hommaa, jos kaikki olisi valmista viidessä viikossa ja kaikki olisi tiptop. Vaikeudetkin kasvattavat ja niitä pitää tulla. Uskon, että valmennuksen arvopohja ja kommunikointi pelaajien kanssa tuo rauhan toimintaamme. On nimittäin niin, että häviämme tai voitamme kolme peliä, ei iso linjamme muutu mihinkään! Siinä mielessä pelaajien on helpompi samaistua. Arvot ja linja eivät muutu yhtään voittojen tai tappioiden myötä. Kun pelaajat hyppäävät meidän vankkureihimme ja pitävät tästä kiinni, niin hyvä tulee.

Lämmin vastaanotto Nordikselta?

Matikainen on vienyt urallaan Bluesin kahdesti finaaleihin, ja hän on toteuttanut myös monen valmentajan unelman päästessään HIFK:n ruoriin. Pelicansiin kohdistuvat odotukset ovat joissain piireissä kohonneet juuri nimekkään valmentajan myötä.

Koetko, että sinulla on paluusi myötä näytettävää suomalaiselle yleisölle?

– En koe sitä tippaakaan! Minulla ei ole mitään näytettävää kenellekään. Pelaajat pelaavat, valmentajat valmentavat. Pyrin tekemään tiimini kanssa hommia niin hyvin, että meillä on hyvä meininki ja uskallamme pelata.

Tulevatko nämä puheet jo ajalta ennen ulkomaiden kiertuettasi?

– Puhun maailmalta saatuja kokemuksia rikkaampana. On turhaa miettiä, mitä minusta puhutaan. Tärkeintä on joukkue ja se, että se tietää, mihin suuntaan mennään. Silloin pelaajat uskaltavat irrottaa itsestään elementtejä joukkueen pelaamiseen.

Millaista vastaanottoa odotan HIFK-faneilta, kun kohtaatte IFK:n vieraissa ensi kertaa?

– Hyvin lämmintä! Siellä varmaan ollaan valmiina. Mutta niin on Pelicanskin.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen