Jokereilla KHL-kausi jatkuu nopeasti, kun tiistain Severstal-kotivoiton jälkeen edessä on heti torstaina Torpedon kohtaaminen kotona.

Tiistaina Jokerit avasi KHL-kautensa lähemmäs 10 000 ihmisen edessä (lue lisää), joille se pystyi tarjoamaan kohtalaisen näytelmän. Kuten voi odottaa, ensimmäisessä pelissä näkyi vielä kauden alun merkkejä.

Torstainen vastustaja Torpedo on muuttunut hyvin paljon viime kaudesta, mutta sillä on edelleen hyvin mielenkiintoisia pelaajia kokoonpanossaan.

Parannettavaa jäi

Tiistaina Severstalia vastaan Jokereiden otteissa oli hyvää ja huonoa. Hyvää oli muun muassa se, että millaisia näytteitä narriryhmä antoi siitä, että mitä asioita se haluaa muuttaa viime kauteen nähden. Esimerkiksi maalille ajamisessa oli selkeää parannusta, se oli päättäväistä ja ylipäätänsä se pystyi hyökkäämään paremmin nimenomaan neljällä ketjulla. Vaikka itse hyökkäyspelin laadukkuus jätti vielä kysymysmerkkejä.

Myös uudet hankinnat olivat heti paljon valokeilassa. Tanskalaispuolustaja Philip Larsen täräytti heti osuman, Pekka Jormakka oli vauhdikkaalla pelipäällä, kun taas senttereillä Mathis Olimbilla ja Peter Reginillä oli hieman vaikeuksia, varsinkin aloitusten kanssa, mitkä Jokerit hävisi aivan pystyyn avausottelussa.

– Kyllä me altavastaajina vähän oltiin tuolla kentällä. Ei voi olla kyllä alkuunkaan tyytyväinen joukkuepelaamiseen tai viisikoiden yhtenäisyyteen, Jokereiden päävalmentaja Erkka Westerlund puhisi pelin jälkeen.

Kokonaiskuvasta onkin helppo ammentaa torstaille Jokereiden kannalta ison lähtökohdan: parantaminen.

– Meidän pitää olla hyökkäyspelaamisessa parempia. Tehtiin siellä paljon virheitä ja kun sitten taas näille vastustajan pelaajille antaa mahdollisuuden pelata sitä hyökkäyspään peliä, niin kyllä sieltä löytyy yllättävän paljon sitä yksilötaitoa. Ei missään tapauksessa voida pelata näiden joukkueiden kanssa mies miestä vastaan vaan meidän pitää pystyä pelaamaan paremmin yhdessä, Westerlund mietti 3-2-kotivoiton jälkeen.

Lähtökohdat

Jos on pelillisesti parantamisen varaa, niin parempaa on tarjolla hyvin todennäköisesti myös vastustajan osalta. Vaikka torstainen vastustaja Torpedo on muuttunut hyvin paljon paperilla kesän aikana, on sillä edelleen kilpailukykyinen nippu jalkeilla.

Poistujien lista on varsin pitkä kun viime kauteen vertaa. Jarkko Immonen, Wojtek Wolski, Juuso Hietanen, Sakari Salminen, Nikita Filatov ja Vadim Krasnoslobodtsev, esimerkkeinä.

Mutta löytyy tulijapuolelta myös suomalaisille kiekkoseuraajille varsin tuttuja nimiä. Seuraan kesän aikana ovat saapuneet Linus Videll, Carl Klingberg, Alexander Frolov, Andrei Kostitsyn, Sergei Kostitsyn, Carter Ashton ja tuoreimpana hieman yllättäen Kärpistä tullut puolustaja Dan Spang.

Torpedo on ollut myös hieman kysymysmerkkien alla, sillä KHL:ssä on vellonnut potentiaalinen farssi ulkomaalaispelaajien laskentakaavan takia. Sarja ei ole saanut eikä ole antanut vielä virallista päätöstä ja ohjenuoraa siitä, lasketaanko valkovenäläispelaajat ulkomaalaiskiintiöön vai ei (lue lisää) ja (lue lisää).

Mikäli heitä ei lasketa, on Torpedo yksi isoimmin ongelmissa oleva joukkue juurikin Kostitsynin veljesten takia.

Kauden avausottelussa se kohtasi Lokomotivin kotonaan, josta tuloksena oli pitkään NHL:ssä pelanneen Frolovin rankkarionnistumisen myötä kahden pisteen potti voittomaalikilpailusta loppulukemien oltua Torpedolle 3-2.

Arvio

Vastus kovenee ja pelillisen tason on kohennuttava. Siinäpä lähtökohdat tiivistettynä.

Jokerit onnistui ottamaan avausvoittonsa tiistaina, mutta esitykset eivät vakuuttaneet. Päävalmentaja Westerlund saikin kiitellä kovasti ruotsalaismaalivahtia Henrik Karlssonia, joka kieltämättä aloitti kautensa hyvin terävästi tolppien välissä.

Torpedoa vastaan tuskin riitä se, että Karlsson seisoo päällään maalissa ja kaikki rukoukset kohdistuvat vain häneen.

– On meidän ainoa mahdollisuus olla tämän sarjan parhaimpia joukkueita sen kautta, että me pystytään pelaamaan tiiviillä viisikolla, puolustaa hyvin ja hyökkää hyvin. Nyt me oltiin ihan hajalla, Westerlund pohjusti lähtökohdat mistä torstaita kohti joukkue lähti.

Siksipä Torpedon saapuminen onkin Jokereille varsin mukava testi. Mitä joukkue saa nyt aidosti aikaan? Pystyykö se parantamaan viisikkopelaamisessaan ja onko se terävämpi yksittäisissä asioissa, kuten muun muassa aloituksissa ja kiekollisessa huolellisuudessa, jossa myös tuli useampi iso virhe, vaikka samalla pelirohkeus oli varsin kohtalaisella tasolla.

Jokereilta puuttuu tällä hetkellä kokoonpanosta varmuudella kapteeni Niko Kapanen, joka on tulossa peleihin mukaan muutaman pelin sisällä ja Eetu Pöysti, joka on useamman viikon ajan sivussa käsivamman takia.

Kertoimet (NordicBet)

Jokerit-Torpedo, torstai 27.8.2015. klo 18.30.
1.68 – 4.55 – 4.35

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen