OSTRAVA. Leijonat valmistautuu tällä hetkellä torstain Slovenia-peliin, jota on edeltänyt kaksi välipäivää kamppailuiden osalta.

Alla Leijonilla on kaksi voittoa ja yksi tappio aiemmista peleistä. Turnaus alkoi tappiolla USA:lle, jonka jälkeen Tanska- ja Norja-peleissä Leijonat on jättänyt vastustajansa nollille molemmilla kerroilla.

Erityisen upeita tarinoita tähän mennessä ovat olleet ensikertalaisista Joonas Kemppainen ja Esa Lindell, jotka ovat ottaneet harteilleen koko ajan entistä isompaa roolia.

Kaksikosta Kemppainen on tällä hetkellä Leijonien sisäisen pistepörssin kärjessä, kun kasassa ovat tehot 2+3.

– (Lauri) Marjamäen myötä oli tieto siitä millaisessa iskussa hän on, kun Marjamäki on nähnyt häntä koko ajan. Hienosti on tullut tälle tasolle. Ennen kaikkea meidän pitää antaa hänelle vain vastuuta nyt, Leijonien päävalmentaja Kari Jalonen miettii ja tokaisee suoraan:

– On kysymys erittäin kuumasta pelaajasta.

Kemppaisen kohdalla pelkästään tehopisteet eivät ole tehneet tarinasta hienoa, vaan otteet niiden takana ovat olleet mainiota jatkuvasti. Samalla rooli on myös kasvanut koko ajan, sillä turnauksen alussa Kemppainen oli nelosketjun sentterin aseman lisäksi isolla vastuulla alivoimapelin parissa. Nyt siihen päälle on tullut paljon minuutteja myös ylivoiman puolella.

– Moderni pelaaja, joka osaa puolustaa ja reagoida hyvin. Erityisesti hänellä fyysinen valmius nimenomaan luistelun kestävyydessä ja ylipäätänsä niin luisteluvoima kuin pelintekovoima ovat hyvää luokkaa. Erittäin moderni tämän päivän pelaaja, Jalonen kuvailee Kemppaista.

Toinen upeista tarinoista on ollut Ässissä vahvan liigakauden pelannut Lindell, joka on ottanut johtavan puolustajan aseman varsinkin ylivoimapelissä Leijonilla. Ratkaisut ovat olleet jatkuvasti peliä edistäviä, nopeita ja vastustajien kannalta vaarallisia.

Mutta hyvät otteet tulivat esille jo ajoissa leijonaluotsi Jalosen mukaan.

– Loistokkuus on näkynyt koko kauden. Ei pelkästään Liigassa, vaan esitykset myös näissä meidän EHT-peleissäkin ovat olleet huippuluokkaa. Kisavalinta käytännössä nähtiin jo melkein Karjala-turnauksessa, missä tuli hyvin selville se, että tuosta tulee meille hyvä pakki.

Tulevaisuudesta Jalonen maalailee hienoa kuvaa Lindellin kohdalla.

– Kyllä hänen elämänsä tulee olemaan Pohjois-Amerikassa. Kilpailu on toki kovaa, mutta kyllä hänen puolustus- ja hyökkäyspelaamisessa on oikea tasapaino ja sitten se, että kuinka nopea hän on kiekon kanssa. Siihen päälle lahjakkuus noissa erikoistilanteissa ja se, että kuinka hyvä laukaisuarsenaali hänellä on ja ylipäätänsä se, että kuinka nopeasti hän laukoo.

– Kuin luotu pientä kaukaloa varten, Jalonen viittasi Pohjois-Amerikkaan liittyen.

Kysymysmerkkien saralla on ollut erityisesti Leijonien ykkösketju ja sen otteet. Kaiken tuoreen positiivisuuden keskellä juuri Petri Kontiolan, Juhamatti Aaltosen ja Tuomo Ruudun otteet ovat jättäneet hieman kysymysmerkkejä ilmoille.

Päävalmentaja Jalonen on kuitenkin hyvin rauhallinen asian suhteen.

– Kontiola pelasi huippupelin Norjaa vastaan ja siinä ennen kaikkea näki sen, että heidän hyökkäyspelinsä on suoraviivaisempaa nyt. Tietenkin sitten saivat vielä onnistumisia kahden miehen ylivoimalla ja siinä ratkaisivat sen pelin.

– Hyvään suuntaan on menossa, ”KJ” sanoi ykkösketjun pelistä.

Leijonat on tulessa torstaina, kun Suomen aikaan kello 21:15 alkavassa pelissä vastassa on Slovenia.

Ilari Savonen, Ostrava
Twitter: @ilarisavonen