OSTRAVA. Leijonien ja Venäjän välinen alkulohkon päätösottelu Ostravassa nousi lopulta melkoiseksi näytelmäksi, missä ei vauhtia ja fyysisyyttä puuttunut.

Tulipa eteen myös melkoinen farssi, kun avauserän loppuvaiheilla Leijonien Leo Komarov taklasi puhtaasti Venäjän pakkia Jevgeni Medvedeviä, joka jäi jäähän makoilemaan.

Tuomariston palaverin jälkeen tuloksena oli 5+20 Komaroville ja ulosajo.

Tämä herätti paljon tunteita Leijonien leirissä ja aiheestakin, sillä olihan kyseessä todellinen vääryys varsinkin siihen nähden, että Komaroville ulosajo tuli polvitaklauksesta, vaikka taklaus osui Medvedeviä ylävartaloon.

Myös Leijonien kapteeni Jussi Jokinen kävi tilanteessa kuumana ja oli hyvin ihmeissään, kun Komarovin ulosajo julistettiin.

– Meidän mielestä se ei ollut oikeutettu tuomio. Totta kai tuossa itsekin elää aika tunteella, mutta semmoista se on pelaajana. On se toki heilläkin (tuomareilla) vaikea tilanne, kun tulee tilanteet nopeasti vastaan ja heidän pitää tehdä ratkaisut niin nopeasti. Heitä pitää kunnioittaa ja se on myös heillä vaikea tilanne siinä. Heidän mukaan linjuri oli nähnyt, että se oli polvitaklaus, niin sen takia antoivat vitosen, Jokinen kertasi tilannetta SuomiKiekko-sivustolle.

– Totta kai me nähtiin se vähän erillä tavalla ja totta kai siitä sanottiin. Mutta eipä se ainakaan omalla uralla ikinä ole se tuomio muuttunut vaikka siellä mussuttaakin. Se pitää aina itsekin tuossa muistaa. Mutta saatiin siitä sitten voimaa ja tapettiin se alivoima ja parannettiin siitä sitten peliä, Jokinen jatkoi.

Ihmetyksen aiheena oli myös venäläispakki Medvedev, joka jäi makoilemaan jäähän ensin ja oli kuitenkin heti toisessa erässä täysillä mukana pelaten jopa pitkän pätkän viiden minuutin ylivoimasta.

Sitä Jokinen ei ihan sulattanut.

– Ensin kaveri jää sinne makailemaan ja sitten pelaa toisessa erässä… siitä päätuomarikin sitten sanoi, että ei arvosta sitä, että tuli noin takaisin. Nuo ovat tuommoista jääkiekon koodia, että ei noin saa tehdä. Pohjois-Amerikassa tuommoista ei tapahdu, mutta Euroopassa joillakin mailla kulttuuri on tuommoinen, Jokinen sivalsi.

– Sen kanssa on vain elettävä.

Leijonat pystyi kuitenkin hyvin kypsästi käsittelemään tilanteen.

– Siinä pitää itsekin näyttää esimerkkiä, että ei saa liikaa jäädä tuohon kiinni. Tärkein oppi on se, että ei me voida noihin tuomioihin mitenkään sitten vaikuttaa enää, vaan meidän pitää keskittyä siihen omaan pelaamiseen. Siinä kun se tuomio tuli, niin ehkä vähän liikaa alettiin mussuttamaan, mutta korjattiin se nopeasti sen jälkeen. Painotettiin vain, että keskitytään omaan tekemiseen ja saatiinkin iso tappo siihen. Sitten alettiin kääntämään omaa peliämme ja pelattiin paremmin, Jokinen näki.

Tapaus jätti pienen leiman illan kokonaiskuvaan, mutta muuten peli oli äärimmäisen mainiota viihdettä. Siitä myös Jokinen itse puhui.

– Odotettiin, että tulee alkulohkon kovin peli ja sieltä se tuli. Mahtava kiekkoilta kaikin puolin. Kaveri pelasi todella hyvän pelin ja ehkä meissä pikkaisen näkyi se, että pelattiin eilen. Ei ihan raikkain jalka ollut tuossa, mutta todella sitkeästi taisteltiin ja näytettiin taas luonnetta. Puolustettiin todella hyvin vaikka kaveri pelasi vähän enemmän kiekolla kuin mitä olisi haluttu. Mutta saatiin taas lopussa iso tasoitusmaali ja rankkareilla voitto. Tämä antaa kyllä paljon uskoa meille jatkoon.

Jokinen itse on ehtinyt jo kehua aiemminkin illan ratkaisijana lopulta olleen Joonas Donskoin rankkareita.

Mutta pakko oli jälleen, syystäkin.

– ”Jone” sanoi, että pitäisikö säästellä kikat sitä varten jos tulee noissa ratkaisevissa peleissä vastaan. Ehkä siksi antoi kiekon pois ekalla kerralla, että ei saa vastustajat scoutattua, Jokinen naurahti.

– Varmaan sitten meni siitä hermo ja oli pakko laittaa yksi sisään, että hän kyllä osaa vielä nuo touhut. Mutta sanoin jo aiemmin, että huikea jätkä ja todella kova kaveri noissa paikoissa.

Venäjä-pelin voitto oli nyt kuudes peräkkäinen Leijonille ja alkulohkossa tappio tuli vain avauspelistä USA:ta vastaan.

Varsinkin lopun rupeama, missä Leijonat otti voitot ensin Slovakialta, sitten Valko-Venäjältä ja vielä tiistaina Venäjältä kertoivat paljon Jokisen mielestä joukkueesta.

– Tuommoisia ne tulevat olemaan ne lopun pelit kuitenkin. Ollaan nyt kahdesti tultu kolmannessa erässä takaa tasoihin ja lopulta sitten ohi ja rankkareilla napattu kaksi voittoa. Sitäkin ennen pystyttiin pitkään 0-0:ssa pysyneissä peleissä tekemään itse ne maalit. Erilaisilla tavoilla ollaan voitettu näitä pelejä ja se antaa todella paljon uskoa meidän joukkueelle.

Torstaina edessä on herkullinen haaste, kun Prahassa vastaan asettuu isäntämaa Tshekki fanaattisen kotiyleisön edessä.

– Lähdetään isolle kirkolle sinne ja mikäs siinä. Lähemmäs 20 000 ihmistä ja halli täynnä. Isäntäjoukkue vielä vastassa, niin nämä ovat niitä paikkoja ja tilanteita, miksi tätä hommaa tehdään. Hieno tilaisuus meidän joukkueelle lähteä sinne ja sinne pitää kuitenkin mennä, jos halutaan mennä loppuun asti.

– Mennään keskiviikkona sinne ja lyödään kaikki likoon sitten torstaina, Jokinen naputti lähtökohdat yhteen.

Ilari Savonen, Ostrava
Twitter: @ilarisavonen