Teuvo Teräväinen on nousemassa tämän kevään puhutuimmaksi suomalaisnimeksi jääkiekon saralla. Teräväinen on esittänyt NHL:n pudotuspeleissä peli peliltä parempia otteita.

Silti suomalaislupaus istui Chicagon ja Anaheimin välisen läntisen konferenssin finaalisarjan kolmannen ottelun katsomossa. Blackhawksin päävalmentaja Joel Quenneville kertoi ottelun jälkeen, että halusi tuoreita jalkoja kokoonpanoon, sillä edellinen peli venyi kolmanteen jatkoerään.

Chicago Sun-Timesin toimittaja Rick Morrissey vastasi hyvin Quennevillen väitteeseen:

– Jos 20-vuotiaan Teräväisen kunto loppuu 116 minuutin ottelun jälkeen, niin huonosti ovat sekä Chicagon että Teräväisen asiat.

Ja tuskinpa se kunto loppui.

***

Neljännessä ja erityisesti ottelusarjan viidennessä pelissä Teräväinen sai Quennevillen liikkeen näyttämään tyhmältä. Viidennessä ottelussa suomalainen oli alati vaarallinen. Loi itselleen välillä tilaa kuin tyhjästä ja iski taidokkaan maalin pienellä katsehuijauksella.

Teräväisen katse näytti siltä, että hän syöttäisi, mutta samassa hän laukoikin Ducks-pakin jalkojen välistä kiekon kohti Anaheimin maalia vartioinutta Frederik Andersenia, ja vetohan yllätti tanskalaisvahdin. Vahdin, joka kyllä vapisi viidennessä ottelussa kuin se kuuluisa haavanlehti.

Jokaisessa pudotuspeliottelussa vahvistuu yhä enemmän se ajatus, että Teräväisestä tulee vielä maaginen NHL-pelaaja. Pelikäsitys on suomalaisella jo korkealla tasolla. Yksi kunnon treenikesä alle tämän keväisen itseluottamusruiskeen jälkeen, niin jo ensi kaudella voi tärähtää taululle maukkaat tehot.

***

Ensi kaudella Teräväiselle nimittäin on mahdollisesti tarjolla entistä suurempi ruutu Blackhawksin kokoonpanossa. NHL:n palkkakatto on nousemassa nykyisesti 69 miljoonasta ainoastaan 71 miljoonaan dollariin, mikä on muutamia miljoonia vähemmän kuin vielä vuosi sitten ounasteltiin.

Tällä hetkellä ensi kaudesta 64 miljoonaa 14 pelaajan palkkakattolukemiin sijoittaneelle Blackhawksille palkkakaton nousu vain 71 miljoonaan asettaa paineita tehdä pelaajasiirtoja. Yksi todennäköinen skenaario on se, että joukkue kauppaa kohtuullisen kallispalkkaisen tähtihyökkääjän Patrick Sharpin pois ja jos niin käy, niin silloin Teuvo Teräväiselle todennäköisesti avautuu otettavaksi rooli Chicagon kärkiketjuissa.

Silloin ensi kesän treenit voivat kantaa hedelmää.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu