TAMPERE. Maanantaina Liigan finaaleissa vuorossa on neljäs kohtaaminen Tapparan ja Kärppien välillä.

Kärpät johtaa tällä hetkellä sarjaa voitoin 2-1, kun se voitti sekä perjantaina Tampereella että lauantaina Oulussa.

Näistä varsinkin perjantaina kotiottelussa Tappara tuli erittäin lujaa ja pelasi erittäin hyvin kaksi erää. Kova tunnetila välittyi suorittamisesta lehtereille, mutta sen suhteen kirvesrintojen päävalmentajan Jussi Tapolan mukaan saa olla tarkkana illan ottelussa.

– Välillä se tunne meni vähän yli silloin. Pitää löytää se optimaalinen tila, olla aktiivisia, olla fyysisiä, mutta sitten taas ei saa olla tyhmä. Kärpät on sen verran hyvä joukkue, että jos kaahailet siellä maalin taakse tai ympäriinsä, niin kyllä he paikat käyttävät. Pitää osata löytää se tasapaino aggressiivisuuden ja sen välillä, että kuinka paljon taas puolustaa keskustaa, Tapola mietti lähtökohtia SuomiKiekko-sivustolle.

Tapparalla haasteena on ollut saada suorituksessa tasapaino kestämään täyden 60 minuutin ajan. On tullut paria hyvää erää, mutta sitten heikompaa ja on tullut huonoa alkua ja sen jälkeen pientä parannusta.

Tapola pohtikin maanantaina joukkueiden aamujäiden yhteydessä syitä tälle.

– Ensimmäinen erä lauantaina Raksilassa tai sen avaushetket, siellä tuli vähän tyhmiä ja turhia jäähyjä ja toki oli sitten kolmas erä perjantaina täällä Tampereella. Tässä on niin paljon pelattu, että ei se välttämättä ole väsymystä, vaan enemmän sellaista keskittymisen puutetta jossain kohdissa, jolloin se focus karkaa ja tulee niitä heikkoja hetkiä. Sitten kun se focus saadaan takaisin, niin sitten tulee taas niitä hyviä hetkiä. Niin se vain vähän vaihtelee ja se kuuluu tähän lajiin ja tähän kevääseen, kun pelataan paljon.

– On matkustamista ja on pitkä runkosarja alla sekä vielä paljon pudotuspelejä pelattuna, niin se focuksen säilyttäminen, hetkessä eläminen, keskittyminen ja niiden saaminen kentälle. Se kumpi tuossa ja noissa asioissa onnistuu, niin se tulee viemään, Tapola uskoo.

Jos Tapparan kokonaiskuvasta nostaa esille hyvin positiivisia asioita, on yksi niistä ollut ehdottomasti nelosketjun pelaaminen. Masi Marjamäki, Josh Green ja Jere Karjalainen ovat olleet hyvin näkyviä hahmoja, jakaneet taklauksia ja luoneet kovaa painetta Kärppien puolustukselle.

Tapola yhtyy kehuihin ilolla.

– Erittäin hyvää pelaamista heiltä. He ovat löytäneet sen yhteisen jutun ja juonen, että miten näitä pelejä pelataan. Olen tyytyväinen heidän pelaamiseen kyllä.

Mitä sitten yleisesti haluat nähdä joukkueelta tänään jäällä?

– Voittavia asioita, kuuluu terävä vastaus.

– Tietyt hetket pitää puolustaa paremmin ja vielä enemmän pitää saada laukauksia maalille. Niissä pienissä marginaaleissa pitää vain kääntää peliä itselle ja sitä kautta tulee se hyvä tulos, Tapola näkee.

Maanantaina neljännessä finaalissa kiekko tippuu jäähän kello 18:30.

Joukkueiden kokoonpanot ja ennakkohaastattelut:
Kärppien ketjut
Tapparan ketjut
Kärppien päävalmentajan Lauri Marjamäen ennakkomietteet

Ilari Savonen, Tampere
Twitter: @ilarisavonen