Liigassa puolivälierät on saatu pelattua ja edessä ovat välierät. Niihin lähdetään seuraavin parein:

Kärpät-JYP
Tappara-Lukko

SuomiKiekko-sivusto käy läpi välieräsarjojen alla niin lähtökohdat kuin sarjojen avainpelaajat.

Ylhäältä galleria-kohdasta voit lukea molemmista joukkueista nostetut avainpelaajat sarjan kulkua ja ratkaisuja ajatellen. Alla puolestaan ovat lähtökohdat ja ennustukset sarjan lopputuloksesta.

Kun ykköstähti tippui

Tapparan osalta HIFK-sarjasta odotettiin kirvesrintojen vahvaa marssia, mutta aivan tätä ei ihan kuitenkaan nähty. Monien poissaolojen keskellä HIFK pystyi haastamaan varsinkin sarjan alkuvaiheilla erittäin hyvin Tapparan, joka kaipasikin välissä jo hieman herätystä.

Lopulta HIFK:lla loppui bensa ja Tappara rymisteli jatkoon voitoin 4-2.

Toisessa parissa Lukon odotettiin jyräävän KalPan yli helposti, mutta lopulta kalakukot pystyivät luomaan varsin hyvää haastetta, vaikka Lukko jatkoon jyräsikin.

Isoin menetys Lukolle tuli kuitenkin jo sarjan alkuvaiheilla, kun Ville Vahalahti loukkasi polvensa pahasti ja on ilman hurjia ihmeitä poissa koko kevään ajan.

Jo valmiiksi Lukolta hyökkäyksen profiilipelaajista oli sivussa Jerry Ahtola, minkä myötä hyökkäyksessä tulivoiman leveys on kokenut kovia kolhuja.

Myös Lukko vei oman sarjansa nimiinsä voitoin 4-2 ja kohtaa täten jälleen Tapparan välierissä, viime vuoden tapaan.

Mitä RD keksii?

Jos tällä hetkellä käytössä olevia materiaaleja katsoisi pelkästään, voisi Tapparalle kääntää aivan selkeän ennakkosuosikin aseman. Mutta esimerkiksi Vahalahden poissaolon kohdalla on aina esitettävä kaksi kysymystä.

Kun joukkueen ykköstähti ja hyökkäyspelin suoranainen sydän on poissa, näkyykö se vain ja ainoastaan negatiivisesti ison vastuunkantajan ollessa poissa laivan ohjaimista? Vai ajaako se tilanteeseen, jossa jokainen ympärillä nostaa tasoaan, ottaa vastuuta omatekoisesti vielä enemmän haltuunsa?

Kolikolla on tässä kaksi isoa kääntöpuolta. Ja kolikko kun voi kääntyä aivan kumpaan suuntaan tahansa.

Tuohonkin asiaan liittyen yksi sarjan mielenkiintoisimmista hahmoista on Lukon päävalmentaja Risto Dufva. Kokenut ketun kohdalla voi kysyä aina kysymyksen, mitä ”RD” nyt keksii? Saako hän loitsittua kokoon sellaisen sopan, millä Lukko kaataa niin henkisellä valmiudella kuin taktisella puolella Tapparan, jonka puikoissa on keltanokka Jussi Tapola.

Mutta myös Tapolan tarina on mielenkiintoinen. Oli jo potkuhuhujen keskellä syksyllä, mutta kevään alussa Tappara oli yhtäkkiä suurin mestarisuosikki.

HIFK-sarjassa vuoristorataa myös riitti, mutta samalla kysymyksiä on esitettävä eri tavalla kuin Jukka Rautakorven aikana, jolloin koko kirvesrintojen joukkue oli vahvasti Rautakorven totaalikontrollissa.

Tapparalla pelaajat halusivat vapautta enemmän itselleen ja nyt kun he ovat saaneet sitä, on vastuunkannon suhteen kysymykset käännettävä vahvasti sinne suuntaan. Mutta kumpi onkaan paremmin toimiva resepti? Vahvasti pelaajien vetoinen ryhmä vai kokeneen ketun loihtima ryhmittymä?

Mikäli Tapparan johtavat pelaajat eivät sorru ylimielisyyteen ja ovat aidosti pelin ytimestä heti sarjan alusta lähtien, on Lukolla vaikea urakka edessä. Erityisesti Lukon on onnistuttava alivoimalla ja ylipäätänsä jäähyttömyydessä, sillä Tapparalla on pahimmat aseet kaikista neljästä jäljellä olevasta joukkueesta tuolla osa-alueella.

Lukko pyrki kasaamaan viime kesänä hyvin ”pudotuspelimäisen” joukkueen kasaan hankkimalla paljon kokemusta ja väkevyyttä. Nyt sitä mitataan hyvin tosissaan, aivan toisella tavalla kuin esimerkiksi pudotuspeleissä KalPaa vastaan.

Mutta vaikka Lukko pystyisikin saamaan koneistostaan paljon irti, on Tapparan päihittäminen silti liian vaikea tehtävä, jos kirvesrinnat ovat yhtään omalla tasollaan. Tapparan suurimmaksi vastukseksi voi nousta Tappara itse ja ylipäätänsä asenne. Mutta siitä kun hommat eivät oikein enää voi tässä vaiheessa jäädä kiinni. Vai voiko?

Tulosveikkaus

Tappara etenee jatkoon voitoin 4-2.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen