Yksi hienoista tarinoista liigakaudesta ja vahvasti vielä pudotuspelikevääseen painottuen löytyi Kärppien takalinjoilta, missä Arto Laatikaisen kauteen mahtui jos jonkinlaista vaihdetta.

Ensin itseään rauhassa kuntouttanut Laatikainen aloitti syksyn ilman sopimusta mihinkään harjoitellen NHL-jäillä Helsingissä muun muassa Esa Pirneksen kanssa, joka myös aloitti syksyn ilman diiliä minkään seuran kanssa.

Pirnes suunta kohdistui kuitenkin nopeasti Ouluun ja Kärppiin, kun taas Laatikaisella eteen tuli ensin pätkä TPS:ssä.

Siellä viiden ottelun vierailu ei tuottanut jatkoa, jonka jälkeen täkyyn tarttui Kärpät. Juuri Pirneksen suosittelemana.

Oulussa alkoikin sitten tapahtua.

Laatikainen esitti todella hyviä otteita heti ensimmäisistä peleistä lähtien ja oli ennen kaikkea palapeliin sopiva lisäys Kärpille.

Laatikainen nousi nopeasti johtavaksi puolustajaksi oululaisjoukkueen takalinjoilla olemalla täysin oma itsensä. Pelaamalla fiksusti ja rauhallisesti. Ei höntyillyt, vaan teki peliä edistäviä ratkaisuja vaihdosta toiseen. Tilastoista voi poimia muun muassa kovan tehotilastolukeman +20, joka syntyi 42:ssa Kärpissä pelatussa ottelussa.

Keväällä 34-vuotias Laatikainen kasasi kokoon pudotuspeleissä hurjat tehot 0+17. Näistä merkittävä osa tuli Kärppien ykkösylivoiman viivamiehenä, missä Laatikaisen roolia ei missään nimessä pystynyt vähättelemään.

17 tehopisteellä hän jakaakin nyt ykkössijaa Marko Kauppisen kanssa kaikkien aikojen puolustajien pistepörssissä pudotuspeleissä Liigassa.

Ja jos henkilökohtaisesti kulki, loppui kevät myös upeasti joukkueena Kärpillä Oulussa.

Takana oli pitkä matka siitä pisteestä, mistä Laatikainen aikanaan lähti syksyllä liikenteeseen. Tai ylipäätänsä siitä kohdasta, kun Laatikainen ensimmäistä kertaa Ouluun asteli Kärppien takalinjoille.

– Silloin päällimmäisenä mielessä oli se, että sai mahdollisuuden tulla hyvään joukkueeseen. Se osoittautui vähän vääräksi, sillä tämähän oli aivan mahtava joukkue, Laatikainen hehkutti mestaruuden varmistumisen jälkeen SuomiKiekko-sivustolle.

– Oli hienoa päättää kausi näin ja näin mahtavassa joukkueessa, Laatikainen jatkoi lauantaina tunnelmointia.

Matka oululaisjoukkueella oli kuitenkin haastava, sillä kevääseen mahtui muun muassa kaksi seiskapeliä todella tasaisissa pudotuspelisarjoissa.

Ensin seitsemän peliä JYPiä vastaan välierissä ja sitten seitsemän peliä Tapparaa vastaan finaaleissa.

Ne molemmat Kärpät käänsi edukseen. Ensin se selvisi finaaleihin, missä se pääsi uusimaan viime keväisen mestaruutensa.

Matka oli hyvin mieleenpainuva, vaikka vertailu esimerkiksi aiempien pudotuspelikeväiden välillä Laatikaisen mukaan on sinänsä turhaa.

– Jokainen seura ja jokainen tarina ovat oma omansa, mutta sitä on vain iloinen, että kausi päättyi täällä tällä tavalla. Mutta se, että nytkin nuo sarjat menivät näin, kertoo tästä joukkueesta ja sen sitkeydestä kaiken, Laatikainen summaa.

Finaalisarjassa Tapparaa vastaan Kärpät oli jo 3-1-tilanteesta, mistä Tappara tuli vielä rinnalle. Kovasta taistelusta ja äärimmäisen tasaisista otteluista ja ylipäätänsä koko sarjan haastavuudesta Laatikainen antoikin aidosti krediittiä kirvesrintojen suuntaan.

– Jos lopussa olisi mennyt toisin, niin olisivat ansainneet ihan yhtä hyvin tämän mestaruuden kuin me. Marginaalit olivat todella pienet. Ehkä meillä oli hieman enemmän paikkoja, mutta ei vain sitten saatu maaleja. (Juha) Metsola oli aivan huikea maalissa ja Tappara taas oli tehokas heidän paikoissaan. Nuo asiat pitivät nämä pelit todella tasaisina.

– Mun mielestä kolme viimeisintä peliä olivat vaakakupin suhteen hieman meidän puolella, mutta se maalinteon tehokkuus piti numerot erilaisina, Laatikainen sanoi siihen liittyen, miksi sarja eteni aina seitsemänteen finaaliin asti.

Kärpille mestaruus oli nyt toinen peräkkäinen. Sen todellinen anti ja ylipäätänsä se, millainen kuva Laatikaisella on jäänyt oululaisseurasta sen aikana mitä hän on Oulussa viettänyt, ovat kertoneet hänen mukaansa monesta, monesta asiasta.

– Kertoo ensinnäkin vahvasta organisaatiosta. Siihen kuuluu niin paljon asioita. Kun kaiken ottaa huomioon, niin tämä on ammattimaisin organisaatio missä olen ikinä pelannut, kuuluvat suorat sanat.

– Pelaajien ei tarvitse miettiä mitään muuta kuin pelaamista. Kaikki muu puoli on hoidettu kyllä niin hyvin kuin sen vain voi hoitaa, Laatikainen hehkuttaa.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen