TPS:n Mikko Rantanen on yksi tämän kauden kirkkaimmista nuorista tähdistä. Nuoren miehen lento alkoi toden teolla vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoista ja on johtanut jo siihen, että tällä viikolla hän on jo miestenkin A-maajoukkueen MM-leirillä.

Moinen nousukiito toi miehen myös SuomiKiekko-sivuston piinapenkkiin.

Miltä tämä aika A-maajoukkueen mukana on tuntunut?

Onhan se ollut hienoa. Tämä on ensimmäinen kerta miesten maajoukkueen mukana ja tämä on mieliinpainuvaa. Mielelläni olen täällä. Nyt otan itsestäni kaiken irti, kun täällä ollaan.

Miten debytantti on otettu vastaan?

Hyvin. Porukkaan oli helppo tulla ja hyvin olen päässyt jo jutuillekin jätkien kanssa.

Jännittikö missään vaiheessa?

Ei oikeastaan. Silloin, kun tapasin ensimmäistä kertaa heitä, joita en ollut tavannut aiemmin, niin silloin oli pieniä perhosia vatsassa, mutta se kai kuuluu asiaan.

”Kaikissa tilanteissa kaikki peliin”

Rantanen nousi heti nuorten kisojen jälkeen suureen rooliin myös TPS:n liigajoukkueessa. Siellä kausi loppui lyhyeen, joten Rantanen jatkoi kevättä TPS:n A-junioreissa. Hän voitti Palloseuran mukana kultaa ja tuli valituksi myös arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Leijonissakaan Rantasen ei tarvitse nöyristellä. Tämän illan Sveitsi-ottelussa hän on 13. hyökkääjä.

Mitä on vaatinut, että olet pystynyt menemään harjoituksissa aivan täysillä?

Pitää olla henkisesti valmis. Olen ensimmäistä kertaa mukana, joten ei ole tarvinnut erityisesti valmistella mitään tai miettiä asioita sen enempää. Kaikissa tilanteissa on laitettava kaikki peliin. Siten minusta jää paras kuva kaikille, jotka minua seuraavat.

Missä määrin TPS:n liigajoukkueessa saatu suuri vastuu on auttanut tässä?

Tietysti se auttaa, että sain TPS:ssä ison rooli ja isoja minuutteja. Huomasin, että pärjäsin miesten tasolla Liigassa. Se auttaa henkisesti. Pelit kertovat sitten kaiken, miten pärjään miesten peleissä kansainvälisellä tasolla.

Millaista palautetta ja neuvoja valmennusjohto on antanut otteidesi pohjalta?

Vielä ei ole ollut puhetta henkilökohtaisista jutuista. Olemme harjoitelleet pelitapaa ja menneet joukkueen ehdoilla.

Miltä ajatus ylipäätään Leijonissa debytoimisesta herättää?

Aika uskomattomalta se tuntuu! En olisi kauden alussa uskonut, että sen lopulla olisin miesten maajoukkueessa ja MM-leirityksessä. Huikealta kuulostaa. Kunnialla tätä asiaa pitää kantaa. Suomi-paidan päälle pukeminen on kunnia-asia, johon kaikki eivät saa mahdollisuutta. Nyt vaan kaikki peliin.

Pelejä tulee paljon, mutta se taitaa olla nuorelle miehelle vain hyväksi?

Pelaaminen on kivoin juttu tässä lajissa. Sitä varten treenataan, että peleissä kulkisi. Itselläni kyllä intoa riittää. Viimeisiä viedään tämän kauden osalta, mutta olen kyllä intoa piukassa!

”Mukana mahdollisimman pitkään”

Rantanen on Jesse Puljujärven ohella Suomen kuumimpia nimiä kesän NHL-varaustilaisuudessa. Jos Rantasta ei varata ensimmäisellä kierroksella, on se todella suuri yllätys.

Millainen näytönpaikka tämä on tulevaisuutta ja NHL-varausta varten?

Auttaa tämä varmasti siihenkin, mutta en ole sitä asiaa vielä hirveästi miettinyt. Mietitään sitä sitten, kun kausi on ohi, mutta on näillä peleillä varmasti vaikutusta siihenkin.

Leijonien keväisiin liittyy aina joitain yllättäjiä. Onko suunnitelmissa, että olisit pitkään mukana?

Mennään nyt päivä kerrallaan, ja yritetään tehdä hommia ja pelata rohkeasti. Se kantaa niin pitkälle kuin se kantaa. Laitetaan kaikki peliin, että olisin mukana mahdollisimman pitkään.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen