HELSINKI. Kevään MM-kisat starttaavat perjantaina ja siihen Leijonat valmistautui tiistaina vielä Helsingissä, ennen kuin joukkue matkaa keskiviikkona pelipaikoille Ostravaan.

Maanantaina esille tuli Leijonien joukkue, jonka yhteydessä nimeämisistä syntyi jälleen hieman keskustelua.

Yksi eniten puhuttaneista tapauksista oli Buffalo Sabresin Rasmus Ristolaisen tippuminen kisoista pois.

– En ala selittelemään sitä, minkä takia hän ei valittu. Ristolainen on erittäin hyvä pelaaja ja varmasti tulevaisuuden Leijonien kärkipakki. Nyt valinnat olivat tämmöiset, että hän ei ollut mukana, Leijonien päävalmentaja Kari Jalonen sanoi asiasta SuomiKiekko-sivustolle ja jatkoi isommasta kuvasta:

– Kun mennään viitisen vuotta taaksepäin, niin puhuttiin, että missä ovat meidän pakit? Tällä hetkellä meillä on Olli Määttää, (Sami) Vatanen liidaa Anaheimissa, Ristolainen johti Buffalon puolustusta ja (Jyrki) Jokipakka puski itsensä läpi Dallasissa. Ja sitten on vielä (Julius) Honkaa ja (Petteri) Lindbohmia. Meillä on hyviä pakkeja tulossa tuonne, Jalonen mietti.

Nimet ovat nimiä, mutta mitä tuo joukkue tulee kisoissa näyttämään?

– Kyllä me varmasti nähdään hyvähenkinen Leijonien joukkue, joka taistelee itsensä voittoon ilta toisensa jälkeen. Semmoista me tarvitaan, Jalonen vastasi.

Tähtien värittämää

Tshekin kevään turnaus on saanut kylkeensä erittäin kovia pelaajia, kun mukana ovat muun muassa tähtipelaajat Sidney Crosby, Jevgeni Malkin, Claude Giroux ja kisojen isäntämaan legendaarinen Jaromir Jagr.

Näitä Jalonen on tervehtinyt pelkästään ilolla.

– Minun mielestäni MM-kisoissa pitää olla parhaat pelaajat ja on vain hienoa, että sinne tulee huippupelaajia. Siellä pitää vain pelata hyvin ja siten pärjätä.

– Se on vain hyvä juttu, Jalonen sanoi kovien nimien saapumisesta kisoihin.

Leijonat sai myös itse todella kovan nimen mukaansa, kun maanantaina illalla Pekka Rinne hyväksyi kutsun kisoihin ja liittyy joukkueen mukaan torstaina Ostravassa.

Sillä on Jalosen mukaan iso vaikutus koko joukkueeseen.

– Varmasti hänen tulonsa nosti joukkueen itsetuntoa ja itseluottamusta. Tiedetään hänen tasonsa viime vuoden kisoista ja siihen päälle vielä huikea kausi NHL:ssä.

– Kyllä joukkue tarvitsee huippumaalivahdin, Jalonen linjasi.

Ketjukoostumukset hahmottuvat

Iso osa Leijonien jalkeilla olevasta joukkueesta oli jo pitkään mukana valmistavilla leiriviikoilla, missä pohjaa kisoja varten päästiin tekemään hyvin päävalmentaja Jalosen mukaan.

– Saatiin paljon asioita vietyä eteenpäin ja ollaan saatu pidettyä ketjukoostumuksia yhdessä hyvin myös. Vähän ovat olleet jo sitä, mitä ne ovat nyt tänäkin päivänä.

– Olen leiritykseen todella tyytyväinen ja siihen, että miten ammattimaisesti ollaan saatu asioita tehtyä. Ei ole ollut leirityksessä turhia päiviä, vaan kaikki on tähdännyt Ostravaan päin.

Pelaajia on ollut kuitenkin matkan varrella jopa poikkeuksellisen hyvin tarjolla.

– Onko se sitten helpottanut meidän työtä, mutta hyvä juttu se oli. Euroopan kaikki huiput olivat käytettävissä ja ei ollut loukkaantumisia. Vastaavasti Pohjois-Amerikasta oltiin myös halukkaita tulemaan Leijoniin. Oli todella hyvä ja optimaalinen tilanne tänä vuonna rakentaa joukkuetta, Jalonen kävi läpi.

– Meillä on ne palaset tuossa mitä joukkueeseen haluttiin.

Tiistaina harjoituksissa mukana olivat kaikki pelaajat paitsi flunssassa ollut Juhamatti Aaltonen sekä myöhemmin mukaan liittyvä Rinne. Jalkeilla olleet ketjukoostumukset näet täältä.

Fiilis päävalmentajalla itsellä kisoja kohti mentäessä alkaa hiljalleen kohota.

– Kyllä mää haluan nauttia ja olen nauttinutkin tästä työstä ja siitä, että saa johtaa Leijonia ja saa valmentaa Leijonia. Haluan mennä tuonne kisoihin samanlaisella fiiliksellä, että pystyn nauttimaan työstä ja olemisesta Leijonien mukana.

– Ja haluan poikien kanssa menestyä. Oli kunnia-asia ottaa tämä työ vastaan kun sitä tarjottiin. Sitä on vain Leijonissa mahdollisuus voittaa maailmanmestaruus ja sen takia me tässä ollaan.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen