NHL-ura Stanley Cup -voitolla ja Leijona-komennukset olympiahopealla ja World Cupin finaalipaikalla. Ville Niemistä voi pitää hyvällä syyllä suomalaisena kiekkoikonina.

Hyökkääjää voisi kuvailla monella eri adjektiivillä. Pitkästä peliurasta voisi nostaa esille monta erilaista kohokohtaa.

Tämä lista ei tekisi kuitenkaan koskaan täyttä oikeutta sille, millainen merkitys konkarihyökkääjällä on suomalaiselle kiekkoskenelle.

[nosto tasoitus=”oikea”]”Kiekkolegendan perintöä ei voi mitata ainoastaan kaukalon tapahtumilla.”
[/nosto]

Perjantain jälkeen suuri yleisö jää kaipaamaan ennen kaikkea suurta personaa. Se on nimittäin lopulta se, mistä jääkiekkoilija Ville Nieminen tullaan parhaiten muistamaan.

Hyökkääjän viimeinen kausi Raumalla kuvaa mainiosti, miksei hänen perintöä voi mitata ainoastaan kaukalon tapahtumilla.

Intohimo ja itsensä täysin pelille antaminen ovat nykyään perusfraaseja, jotka toistuvat haastattelusta toiseen. Ne ovat kuitenkin lauseita, joita on helpompi sanoa kuin toteuttaa.

Nieminen on pitkän uran aikana ehtinyt tehdä tästä oman tavaramerkkinsä. Hyökkääjä ei ollut NHL:ssä kenties koskaan joukkueensa taitavin tai edes kovaluisin voimapesä. Ja sama pätee kausiin niin KHL:ssä, Allsvenskanissa kuin Liigassakin.

Sen takia on huimaa, millaisen uran Nieminen on pystynyt rakentamaan. Ja se kaikki perustuu huippu-urheilijan tinkimättömään asenteeseen ja itsestään kaiken potentiaalin hyödyntämiseen.

Vaikka viimeinen kausi Raumalla jäi tilastojen ja roolin osalta varsin pieneksi, ei muuten kriittisessä kiekkokaupungissa varmasti kukaan kyseenalaista hyökkääjän hankintaa. Niin voimakkaan jalanjäljen Nieminen ehti jättää pelkästään yhdessä kaudessa.

En ole koskaan kuullut yhden kauden vahvistuksen ottavan kaupungin niin omakseen kuin Nieminen teki. Rauma osaa nimittäin olla tyly kaupunki, mikäli peli ei kulje.

Niemisen intohimo ja torikahvittelu tuntuu sulattaneen kuitenkin jopa vanhojen jäärien sydämet.

Se on paljon. Jopa Stanley Cup -voittajalta.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo