Hyökkääjä Harri Pesonen on hakenut paikkaa MM-kisoissa pitkään. Monta kertaa EHT:lla maajoukkueessa esiintynyt Pesonen löi tänä keväänä itsensä lopullisesti läpi valinnoissa, ja matkasi Tshekkiin joukkueen mukana.

Takana on hyvä kausi Sveitsin liigan Lausannessa, jossa Pesonen oli joukkueen toiseksi paras pistemies Ossi Louhivaaran jälkeen. Mukana on Lausannen JYP-taustaisista miehistä tämän kaksikon lisäksi myös Juha-Pekka Hytönen.

Miltä tuntuu lähteä ensimmäisiin MM-kisoihin?

Tämä oli tietynlainen tavoite Pohjois-Amerikasta Eurooppaan palatessa. Yksi suuri tekijä oli siinä, että täältä voi olla helpompaa päästä maajoukkueeseen, jos NHL:ssä ei pysty vakiinnuttamaan paikkaa. Sitä lähdettiin tavoittelemaan ja nyt ollaan aika lähellä kisoja.

Oletteko JYP-ketju vai Lausanne-ketju?

Se pitää päättää sitten, jos pelaamme kimpassa. Kyllä näin Suomessa voi sanoa, että olemme enemmän JYP-ketju. Emme kylläkään pelanneet JYPissä yhdessä ehkä yhtä erää enempää, mutta voi sanoa, että olemme JYP-ketju.

Miten olet kehittynyt niin, että EHT-pelaajasta tuli MM-pelaaja?

Muutama pelivuosi on tullut mittariin lisää. Voisin kuvitella, että olen hieman luotettavampi pelaaja kuin 3-4 vuotta sitten.

Millä tavoin et ollut näin luotettava takavuosina?

Ehkä pystyn tunnistamaan tilanteita paremmin: Milloin pelataan riskillä ja milloin ei ole sen aika. Pelaajana en ole muuttunut mihinkään. Uusi valmentajakin voi olla yksi syy. Ehkä minun pelaajatyyppini ei miellyttänyt edellisiä valmentajia.

”On saatu taistella ja treenata”

Pesonen oli monen muun pelaajan ohella mukana maajoukkueen leirityksessä kaikki neljä viikkoa. Pitkä leiritys on saanut aikaan jälleen sen, että Pesosen kaltaisten pelaajien, jotka eivät ole valmennusjohdolle ns. selviä valintoja, on pitänyt antaa leirillä aivan kaikkensa.

Miltä neljän viikon leiri tuntui?

Nyt kun alkaa miettiä, niin leiritys on ollut pitkä. Olemme suhanneet Helsingin ja Jyväskylän väliä ja taas seuraavalla viikolla lähdetty uudestaan ajamaan. Olemme kulkeneet samalla porukalla. Hauskaa on ollut, mutta olemme saaneet taistella ja treenata. On tässä hommia tehty, eikä vain sluibailtu neljää viikkoa. Odotan, että pääsisimme jo pelaamaan tosipelejä. Treenipelit on pelattu, ja niitä on ollut tarpeeksi. Odotukset ovat tosipeleissä.

Millaista roolia olet kaavaillut ottavasi?

Kun rosteria katsoo, on se kivenkova. Täytyy olla iloinen, että olen jengissä. Olen myös omasta tekemisestäni ylpeä. Varmaan se kolmos-nelosketjun roolisi olisi minun roolini ja pitää tuoda sitä kautta joukkueeseen energiaa. Olen sellainen yleishöylä, jonka voisi heittää mihin paikkaan vaan. Valmiina ollaan!

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen