Toimittaja Ilari Savonen seuraa Liigan finaalit hyvin läheltä ja juttuja on luettavissa sivustoltamme pelipäivästä toiseen.

Maanantaina Tampereella pelattiin neljäs finaaliottelu, joka päättyi hyvin erikoisella tavalla tulleeseen ratkaisumaaliin, jota hämmästeltiin vielä paljon pelin päättymisenkin jälkeen.

Mitä kaikkea tähän sisältyi? Mitä tästä seurasi jatkoa ajatellen? Mitä konkreettista ilmeni tunnetasolla ratkaisun myötä?

Alla neljännen pelipäivän purkua:

***

Maanantai, 20.4.2015. Finaalipäivä 4.

Viikonloppuna Kärpät oli siirtynyt sarjassa johtoon, kun se ensin haki Tampereelta ensimmäisen jatkoerän kautta voiton Ivan Humlin ratkaisumaalilla. Lauantaina Oulussa Julius Junttilan loppuhetkien osuma puolestaan takasi toisen voiton.

21 tunnin sisällä pelatut tuplaottelut pistivätkin pelaajat kovilla ja sunnuntaina tullut lepopäivä otettiin ilolla vastaan.

– Eivät ne (energiat) ihan täyteen voi latautua tässä vaiheessa, mutta tuntuu taas että nyt on virtaa. Kyllä se yksi lepopäivä auttaa aika paljon, koska kyllä nuo tuplapelit ovat oikeasti aika rankkoja. Nyt oli hyvä fiilis aamujäillä ja on hyvä lähteä kohti iltaa, Kärppien puolustuksesta 20-vuotias Markus Nutivaara mietti ennen peliä aamujäillä.

Tapparan leirissä levon yhteydessä isona pohdintana oli se, että miten Kärppien tulikuuma ”JJJ-ketju” eli Junttilan, Joonas Kemppaisen ja Joonas Donskoin muodostama ketju saataisiin pysäytettyä.

– Niitä vastaan pitää pyrkiä hyökkäämään ja pitää pyrkiä pysymään kiekossa. Aiheuttaa turhautumista sinne sillä, Tapparan leiristä Jarkko Malinen kävi läpi reseptiä.

Kärppien puolella valmennusjohdosta Lauri Marjamäki nosti vahvasti esille varsinkin pelin alun merkityksen, missä Kärpät oli ollut viimeksi Hakametsässä aivan liemessä Tapparan tultua erittäin vahvasti päälle ja pistettyä oululaisjoukkueen peräpään isoihin ongelmiin.

– Viimeksi ihan hyvin mentiin alle ja kiekkoihin, mutta ne muuta katselivat, että miten sille yhdelle käy. Se ei ollut oikein sellaista hyvää joukkuepeliä. Mutta eiköhän me olla siinä viisaampia ja parempia nyt. Varmasti kotijoukkue tulee lujaa, mutta tärkeää on se, että miten itse tulee. Miten itse pystyy siihen vastaamaan, Marjamäki pohdiskeli.

Pelin alussa Kärpät näytti oppineelta ja vahvasti valmistautuneelta joukkueelta, eikä edes antanut mahdollisuuksia Tapparan vahvalle rynnistykselle. Se piti kiekkoa, tuli vahvasti sen kanssa omista ulos ja pystyi luomaan maalipaikkoja, kun taas Tappara joutui vetäytymään jatkuvasti enemmän ja enemmän keskialueella träppiin.

Vahva Kärppien ensimmäinen erä ja siinä Junttilan ohjurilla tullut johto kuitenkin mureni hyvin nopeasti, kun toisen erän alkuun oululaisjoukkueella eteen tuli musta hetki. Ensin Pekka Jormakka tykitti tasoituksen ja nopeasti perään ylivoimalla Josh Green jäi yksin maalille ja pisti isännät johtoon.

Esa Pirnes kuitenkin karkasi hetkeä myöhemmin jäähyltä päästyään läpiajoon ja upotti kiekon kylmästi ohi Juha Metsolan.

Hyvin tasaisen kolmannen erän jälkeen ottelussa edettiin jatkoajalle, missä varsin upeasti mukana pelissä ollut Hakametsän yleisökin eli tiukan jännityksen keskellä. Kärpät tuli jatkoerään terävästi ja oli selvästi kenttätapahtumissa aktiivisena. Se saikin pitkän paineen päätteeksi ylivoiman, kun aivan puhki olleesta puolustuksesta Teemu Aalto vippasi kiekon suoraan yli pleksin ja lähti kahden minuutin istunnolle.

Kärppien vahva ykkösylivoima kolkutteli useamman kerran Metsolaa ja oli lähellä osumaa, milloin Kärppien päävalmentaja Marjamäki päätti ottaa lopulta merkittäväksi jääneen aikalisän.

Sillä Marjamäki sai pidettyä vahvan ylivoimaviisikon jäällä, joka piti paineen Tapparan päädyssä myös niin, että sen aikana Kärpät pääsi vaihtamaan pelaajia jäähyn loppumisen jälkeenkin. Tapparalla jäällä pysyi hyvin väsynyt alivoimanelikko ja jäähyltä tullut Aalto, jotka joutuivat katselemaan ratkaisumaalin syntyä.

Kärppien kapteenin Lasse Kukkosen heitto maalille kimposi Junttilan kautta lopulta korkealle ilmaan ja tipahti Metsolan yli suoraan Tapparan maaliin. Täten sarja muuttui Kärppien 3-1-johdoksi.

Puheenaihe

Hyvin erikoisella tavalla tullutta ratkaisua ihmelteltiin kilpaa kamppailun päättymisen jälkeen.

– En ole kyllä tuollaista maalia ikinä nähnyt. Nyt se osui sitten finaaliin. Aika karu loppu, Tapparan ehdottomasti näkyvimpiin hahmoihin ottelussa kuulunut Jormakka totesi.

– Oli varmasti oudoin maali mitä mun lyhyelle kiekkouralle on sattunut. Kukkonen nakkasi viivasta kiekon maalille ja taisin mailalla vähän päästä väliin. Taisi osua johonkin housunreunaan vielä, mutta sitten kadotin sen ihan kokonaan. Yhtäkkiä se sitten tippui Metsolan taakse, Junttila kertasi ratkaisuosumaa.

Junttilan illan toisen osuman myötä peli kääntyi Kärpille ja se tiesikin sitä, että mestaruus on ensimmäistä kertaa katkolla oululaisjoukkueelle sen kotiareenalla Raksilassa keskiviikkona.

Katkaisun paikasta puhetta nousi esille nopeasti maanantain pelin jälkeen.

– Eletään vain hetkessä ja keskitytään tähän hetkeen. Meillä toki hyvä on se, että ei meidän pelaajien tarvitse miettiä yhtään eteenpäin. Valmentajat tekevät ohjelmat ja jutut meille, Kärppien kapteeni Kukkonen mietti keskiviikon peliin valmistautumista.

– Ollaan koko kausi menty samalla tavalla ja ei meillä ole mitään muuta kuin keskiviikon peli. Valmistaudutaan siihen aivan samalla tavalla kuin tähänkin asti. Ei tässä kannata mitään muuta miettiä, koska niin kova on vastustaja. Pitää pelata huippupeli keskiviikkona Raksilassa, jos mielii menestyä, oululaisjoukkueen päävalmentaja Marjamäki puolestaan kävi läpi lähtökohdat.

Tapparalla kokemuksena tältä keväältä on yksi nousu 1-3-tilanteesta 4-3-sarjavoittoon, kun välierissä Lukko jäi jalkoihin juuri kyseisellä tavalla.

– Nyt ollaan selkä seinää vasten. Voitolla saadaan aina uusi elämä ja tiedetään, että mikä on homman nimi. Ei auta kuin uskoa, että pystytään kääntämään hommaa peli peliltä voitoiksi. Ei tässä muu auta, Jormakka kävi puolestaan läpi Tapparan puolta ennen keskiviikon sarjan viidettä peliä.

4. finaali: Tappara-Kärpät 2-3 JA, voitot 1-3

Ajatukset 4. finaalin jälkeen

Ratkaisu oli karu ja dramaattinen. Tappara ei kuitenkaan ollut kuin yläriman päässä sarjan tasoituksesta, kun Masi Marjamäki täräytti kolmannen erän lopussa avopaikasta kiekon kehikkoon. Jatkoerässä Tappara ei kuitenkaan saanut peliään kunnolla rullaamaan, vaan se jäi Kärppien hyökkäyspelin vahvan paineen ja sitkeän kiekossa pysymyisen alle, mikä johti jäähyyn ja lopulta ratkaisuun.

Tapparan päävalmentajan Jussi Tapolan ilme tappion jälkeen oli paljon puhutteleva. Lähellä ollut mahdollisuus kun oli kääntynyt siihen, että joukkue on nyt selkä seinää vasten. Se näkyi Tapolan kasvoilta. Iso, iso harmitus.

Etumatka on nimittäin paha, vaikka voimasuhteet sarjan sisällä ovat olleet todella tasaiset. Finaaleissa on nähty loistavaa kiekkoa, jossa molemmilla on ollut omat vahvat hetkensä. Kärpät on joukkueena pystynyt parantamaan otteitaan sarjan edetessä, kun taas Tappara on saanut omat osumansa virheiden hyödyntämisen kautta. Kirvesrinnat olivat sarjan alkuvaiheilla hieman parempi joukkue, mutta nyt vaakakuppi on kääntynyt toiseen suuntaan.

Sekin on haastava asia keskiviikkoa ajatellen, missä Tappara on todella kovan tehtävän edessä. Vaikka se pystyi ottamaan sarjan ensimmäisestä pelistä voiton Raksilasta, on Kärpät ollut kotiareenallaan läpi kauden todella vahva kotijoukkue. Se pystyy nojaamaan entistä vahvemmin sen todelliseen peli-identiteettiinsä Hakametsää leveämmässä kaukalossa, missä paineen antaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin Tampereen otteluissa. Täten Kärpät pystyy helpommin kontrolloimaan peliä, mihin sillä on paremmat edellytykset kuin Tapparalla.

Lisäksi sillä on paljon kokemusta voittamisesta, eikä esimerkiksi voittamisen nälkä ole lainkaan mikään kysymys. Sitä on loppupeleissä ollut Kärpillä tässä sarjassa enemmän kuin Tapparalla, jos pelien loppuhetkien otteita käy läpi.

Tapparan tehtävä on vaikea, sillä Kärpät ei ole Lukko. On sinänsä turha nojata siihen, mitä välierissä tapahtui, vaikka tiedossa on se, että Tappara pystyy nousemaan kovista pakoista. Mutta nyt paikka on niin kova, että on ihan aiheesta asetettava kysymysmerkki sille, että niinköhän vielä nousu vielä tapahtuu? Sille suuntaa antaa toki se, mikäli Tappara pystyisi keskiviikkona ottamaan vierasvoiton Oulusta.

Mutta onnistuuko se läpi kauden otteluihin hyvin valmistautunutta, vahvaa tukea kotiyleisöltä saanutta joukkuetta vastaan, jolla on aivan hurjassa vireessä oleva kärki ja jolla alisuorittamisen määrä on kadonnut kuin tuhka tuuleen matkan varrella? Siinä on porkkanaa purtavaksi.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen