Florida Panthersin keskushyökkääjä Aleksander Barkov on Suomen MM-kisoihin valmistautuvan jääkiekkomaajoukkueen ykköstähti. Miehellä on takanaan suhteellisen hyvä kausi NHL:ssä, ja kun lupa osallistua MM-kisoihin saatiin seuralta, oli ”Sasha” saman tien valmis tulemaan Leijoniin.

Jussi Jokisen ja Teemu Hartikaisen kanssa samassa ketjussa hyökkäävä Barkov asettui MM-valmistelujen keskellä myös SuomiKiekko-sivuston piinapenkkiin.

Miltä MM-leirin alku tuntui, kun siirryit pienestä kaukalosta isoon?

Tuntui, että kaukalo on kolme kertaa isompi kuin se, missä on tottunut pelaamaan. Kun saadaan pari hyvää treeniä ja peliä alle, niin hyvä tulee.

Miltä joukkue kokonaisuudessaan tuntuu?

Jätkät voittivat Venäjän jo Hakametsässä 3-0 (16.4.). Loistava esitys. Tässä on tosi hyviä pelimiehiä, jotka pystyvät pelaamaan missä roolissa tahansa ja tekemään maaleja. Olen todella tyytyväinen siihen, mitä olen nähnyt.

Millaista on pelata Jokisen ja Hartikaisen kanssa?

Minulle ja Jussille Venäjä-ottelu oli ensimmäinen peli, joten jalat eivät auenneet saman tien. Härski on ollut todella hyvä. Hän on hieman Jagr-mainen pelaaja. Hän pystyy pitämään kiekkoa vastustajan päädyssä, ja häntä on vaikea horjuttaa. Tykkään pelata hänen kanssaan. Jussin tietävät kaikki. Hän on mahtava pelaaja ja osaa tehdä maaleja ja syöttää.

”Miksen tulisi?”

Barkoville Tshekissä pelattava MM-turnaus on toinen aikuisten arvoturnaus. Sotshissa urakka jäi valitettavalla tavalla kesken, kun hän loukkaantui.

Ennen Sotshia Barkov oli maajoukkueessa nuorten MM-kisoissa Venäjällä vuosien 2012 ja 2013 vaihteessa. Sen rupeaman alla hän ilmoitti haluavansa olla sen joukkueen johtava pelaaja, vaikka mittarissa oli vasta 17 vuotta.

Haluatko olla johtava pelaaja nytkin?

Ihan sama missä joukkueessa olen, niin olen aina halunnut olla johtava pelaaja. Tyylini on, että pelaan paljon molemmissa päissä. Pyrin hoitamaan hommani sataprosenttisesti.

Jäikö Sotshista nälkää pelaamiseen, kun loukkaannuit siellä niin alkuvaiheessa?

Vaikka olisinkin pelannut olympialaiset loppuun, olisin tullut silti ilman muuta. On kunnia-asia laittaa leijonapaita päälle. Olen haaveillut siitä pikkupojasta asti. Kun tulee tällainen mahdollisuus, että pääsee lopettamaan kauden Leijonissa, ja taistelemaan MM-kullasta, niin miksen tulisi?

Mitä ajattelet MM-kisoista tässä vaiheessa?

Tässä on vielä pelejä ennen niitä, ja ne ovat päällimmäisinä mielessä. En ole vielä miettinyt kisoja. Tiedän, että ne ovat Ostravassa. Muuta en ole vielä ajatellut, mutta MM-kulta on jokaisella tavoitteena.

Miltä sinuun kohdistuvat odotukset tuntuvat?

Totta kai se on hyvä asia. Olen katsonut pikkupoikana Selännettä, Kurria ja Koivua. Kun joku sanoo sanan ”jääkiekko”, nuo nimet tulevat heti mieleen. Se on hyvä, että olen jo päässyt lähelle heitä. Ei puhuta vielä siitä enempää (virnistää). Tuntuu se hyvältä. Minulta odotetaan paljon, ja se on yksi motivaation tekijä.

”Helppo ja tehokas systeemi”

Taitava ja pelikäsitykseltään erinomainen Barkov ei ole kokenut minkäänlaisia ongelmia päävalmentaja Kari Jalosen maajoukkueeseen tultuaan. Ammattimies on omaksunut ”Kojon” ajatukset nopeasti.

Miltä Kari Jalosen jääkiekko tuntuu?

Kyllä se ainakin toimii (naurahtaa). Tuntuu hyvältä pelata sitä, ja kaikki asiat on perusteltu niin hyvin, että tiedämme, mitä jäällä pitää tehdä. Ei tule tilanteita, että pitää miettiä, pitääkö mennä tänne vai tuonne. Hän on selittänyt, miten pitää pelata.

Se on siis helppo systeemi?

Helppo ja tosi tehokas. Siinä on tosi hyvä puolustus ja hyökkäyspäässä saa tehdä mitä haluaa, kunhan vaan tekee maaleja.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen