Jokereiden ja Moskovan TsSKA:n välisen KHL:n puolivälieräsarjan seuratuin mies on ehdottomasti moskovalaisten tähtihyökkääjä Aleksander Radulov. Hän on mies, joka voi ratkaista sarjan ottelut koska tahansa, millä tavalla tahansa, ja kumman joukkueen hyväksi tahansa. Radulov on tottunut hämmentämään ja olemaan keskellä kohuja.

KHL:n alkualkoina, kesällä 2008 Radulov henkilöityi yhdeksi suureksi kiistakapulaksi KHL:n ja NHL:n välillä, kun hän siirtyi omavaltaisesti kesken sopimuskautensa Nashville Predatorsista kotikaupunkinsa Salavat Julajev Ufan riveihin. Siirtoa pidettiin ennenkuulumattomana, ja se kylmetti maailman suurimman ja sen asemaa uhkaamaan pyrkineen tulokasliigan välit vuosiksi. Radulov teki siirtonsa todennäköisesti puhtaasti suuremman palkkasekin ja tähtiaseman takia. Ufassa hän voittikin KHL-mestaruuden 2011, ja on moninkertainen pistepörssin ykkönen. Palkaksi arvioitiin vuonna 2012 hieman yli yhdeksän miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Radulovin uraan liittyy toinenkin NHL-kahnaus, ja tällä kertaa siirryttiin toiseen suuntaan. Hän nimittäin palasi Nashvilleen keväällä 2012 NHL:n siirtorajan umpeuduttua. Tämä oli sääntöjen porsaanreiän takia mahdollista, sillä katsottiin, että kun Radulov ei ollut pelannut alkuperäistään sopimustaan loppuun, oli hän yhä Nashvillen mies. No, se Amerikan valloitus ei kauaa kestänyt, sillä mies sai vilttikomennuksen rikottuaan seuran sääntöjä vielä saman kevään aikana. Radulov palasikin seuraavaksi kaudeksi Venäjälle.

Radulov on todella vaarallinen hyökkääjä. Hän on iso, vahva, nopea, taitava ja laukoo todella lujaa. Omalle joukkueelleen hän on myös vaarallinen, sillä jos hänellä ei kulje, on hän hyvin taipuvainen turhautumaan ja kiukuttelemaan. Kaikki muistamme kevään 2013 MM-kisoista Pepsi-episodin, kun Radulov ja Ilja Kovaltshuk joivat vaihtoaitiossa sokeripitoista virvoitusjuomaa kesken pelin. Se oli vain osoitus siitä, että halutessaan Radulov voi ilmoittaa vaikka kesken pelin, että hän voi tehdä, mitä huvittaa. Limpparin hörppiminen oli vain näkyvin osa kaksikon temppuilua. Käytännössä megatähdet pilasivat Venäjän MM-turnauksen kahdestaan.

Tässä piilee Jokereille herkullinen paikka. Jos Radulov saadaan kahdessa Moskovassa pelatussa ottelussa pidettyä vähissä tehoissa, on hänen kuumenemisensa Helsingin hornankattilassa hyvinkin todennäköistä. Onhan jo nähty, että ainakaan Kovaltshuk ei Hartwall Arenan vihellyskonsettia kestä. Ellei sitten käy niin, että ennen mahdollista suihkukomennustaan Radulov takoo tauluun vaikkapa 3+2 tehopistettä, mikä on hyvinkin mahdollista.

Yksi osa Radulovin mystiikkaa liittyy hänen median välttelyynsä. En tiedä itseni lisäksi muita Radulovilta haastattelun saaneita suomalaiskollegoita kuin Urheilu-Sanomien edeltäjän Veikkaajan NHL-toimittaja Juha Hiitelän. Sallinette, että lopuksi kerron, kuinka haastattelu irtosi.

Elettiin tammikuuta 2012, ja Ufa oli KHL:n talvitauolla leirillä Vierumäellä. Olin Canal+:n ja MTV3:n juttukeikalla siellä tarkoituksenani tehdä juttu Ufasta ja Radulovista. Koska tiesimme, että haastattelun saaminen olisi vaikeaa, kysyimme kaikilta haastateltaviltamme (Antti Pihlström, Ville Koistinen, päävalmentaja Vladimir Jursinov Jr.) luonnehdinnat miehestä. Täten meillä oli edes ne nauhalla. Kysyin valmentajalta apua Radulovin haastattelun saamisessa, kun tämä poistuisi kaukalosta treenien jälkeen. ”Vova” nauroi makeasti, läppäsi minua olalle ja tokaisi: ”Sen suhteen olet kuule aivan omillasi!”

Olimme kuvanneet Radulovia jatkuvasti hänen noustuaan bussista, Vierumäen hotellin aulassa ja jäällä. Huomasimme tähden myös huomanneen tämän. Harjoituksen lopussa hän otti parin kaverin kanssa rankkarikisan, jonka toivoimme hänen voittavan, jotta mahdollisuus haastattelusta pysyisi elossa. Kun Radulov poistui jäältä, pyysin mahdollisuutta haastatteluun.

Vastauksena oli adhd-tyyliin tokaistu: ”Yeah, yeah, yeah.” Hän viipyi kameran edessä 4-5 kysymyksen verran. Tulkitsin myöntymisen syyksi sen, että Radulov tunsi olevansa imarreltu siitä, että suomalaistoimittajakin oli tajunnut, kuka on jengin suurin stara.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen