SuomiKiekko-sivuston toimittaja Ilari Savonen käy kommentissaan läpi Kärppien superlupaavan laiturin Jesse Puljujärven tilannetta ja sitä, miksi hän pelaa tällä hetkellä Mestiksen pudotuspelejä eikä Liigan pudotuspelejä.

***

Ensinnäkin Jesse Puljujärvi on upea pelaaja, jonka kehittymistä on erittäin mielenkiintoista seurata varsinkin tulevan kesän jälkeisenä aikana. Hän on poikkeuksellinen pelaaja moneltakin saralta ja useissa piireissä, esimerkiksi NHL-scouttien suunnalta on puhuttu siitä, että miksi Kärpät ei peluuta häntä Liigan pudotuspeleissä? Miksi hän ei saa vastuuta? Hänhän on niin hyvä maalintekijä ja niin edelleen.

Kehitystä seuratessa ja asioita kuullessaan on hyvä vetää esille monta tärkeää pointtia siinä, miksi tällä hetkellä Kärpät toimii näin Puljujärven kohdalla, eli lähetti hänet Kajaanin Hokkiin pelaamaan Mestiksen pudotuspelejä.

Ensinnäkin täytyy muistaa se, että Puljujärvi on tällä hetkellä 16-vuotias. Hän on edelleen hyvin nuori pelaaja, joka antaa esimerkiksi fyysisiltä ominaisuuksiltaan paljon tasoitusta vielä vanhemmilleen. Tästä päästään samantien yhteen suurimpaan syyhyn, että miksi Puljujärvi ei ole vielä Kärppien liigajoukkueen vakioroolissa.

Puljujärven pelivalmius Liigan pudotuspeleihin ei ole tarvittavalla tasolla. Puljujärvi häviää liikaa kaksinkamppailuja ja ei ole puolustuspelivalmiudeltaan sellainen lenkki, jonka Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki voisi tuosta noin vaan ottaa Kärppien mukaan.

Mutta tässäkin: onko realistista odottaa noita asioita 16-vuotiaalta pelaajalta vaikka kuinka olisi poikkeuksellinen lupaus?

Onko mitään järkeä heittää nuorta poikaa tilanteeseen joka ei palvele edes häntä itseään millään tavalla?

Puljujärvi ajattelee pelistä ”hyökkääminen ensin” -periaatteen mukaan ja on edelleen opin tiellä sen suhteen, miten hän pystyy sopeuttamaan oman pelinsä viisikkopelaamisen rakenteisiin.

Totta kai voi heittää kortin esille, että hänhän on mainio pelaaja juuri siksi, että iso koko yhdistettynä vahvaan luisteluun ja sniper-tyyliseen pelitapaan on hyvin harvinaista Suomessa. Juuri näistä syistä hän on poikkeuksellinen pelaaja. Hän pystyy tällä hetkellä väläyttelemään fyysisyydellä ja laukaisutaito on jo nyt erittäin lupaavalla tasolla, vaikka esimerkiksi Puljujärvi pystyy kehittämään suoraan syötöstä -laukomista vielä paljon.

Mutta näitä ominaisuuksia on vaikea hyödyntää, kun mennään Liigan pudotuspelejä eteenpäin. Nyt pelataan pelejä, joissa vastassa on joka kerta tiiviit viisikkopuolustukset, joissa tilaa ei irtoa ei millään. Senkin painoarvoa on turha vähätellä.

Kärppien korttitalo rakentuu nimenomaan vahvaan viisikkopelaamiseen, jolloin mietintää herättää jo se, että mikä vaikutus sitten yhdellä lenkillä on, jolla on vielä askeleita otettavana tällä saralla?

Mutta eivät nämä asiat tee Puljujärvestä mitenkään huonoa pelaajaa. Nuo asiat on opeteltavissa ja ne pitääkin oppia, kun matkan päämääränä on NHL. Kaikenlaisiin olosuhteisiin ja haasteisiin on sopeuduttava.

Ja kun esimerkiksi menee ensi syksyyn ja Liigan alkuvaiheisiin, niin en pidä lainkaan mahdottomana, vaan jopa hyvinkin todennäköisenä sitä, että Puljujärvi pelaa silloin Ässistä Kärppiin saapuvan Mika Niemen vierellä. Tämä totta kai on oma mielipide, mutta ei tämä ole missään nimessä mahdoton skenaario.

Kuinka huikea yhtälö tuosta voikaan muodostua? Juuri Niemen vaikutus esimerkiksi Eero Elon kovaan maalimäärään tällä kaudella oli mittaamaton.

Tuohon kun lyödään hurjan kova maalintekijätalentti, joka vetää vahvan kesän alle, rakentaa silloin itseään entistä valmiimman fyysisesti Liigan vaatimustasoa ajatellen, pystyy ajamaan peliään entistä paremmin Kärppien muotin sisälle, niin mitä voikaan tulla eteen?

Todella hieno tarina.

Ja silloin hän on 17. Silloin hän on vasta menossa kohti NHL:n varaustilaisuutta.

Puljujärvi pelasi tällä kaudella Liigassa jo 21 peliä, mikä oli lopulta paljon. Esimerkiksi Marjamäki on puhunut siitä useammankin kerran, että miten määrä on jopa yllättänyt hänet. Noissa peleissä Puljujärvi väläytteli monesti osaamistaan ja sai roolia ylivoimapelaamisen saralla, missä hänellä on ehdottomasti erikoisosaamista.

Ja niissä otteita nähdään lisää ensi kaudella, paljonkin.

Nyt Puljujärvelle jo Mestiksen pudotuspelit ovat kova, mutta hyvin terve haaste. Nekään pelit eivät ole mitään vitsejä, vaan jo fyysisesti kovia mittareita. On täysin positiivista se, että Puljujärvi pääsee pelaamaan niitä kuin että hän roikkuisi vain Kärppien liigajoukkueen mukana 14. tai 15. hyökkääjänä.

Vaikka se kovalta faktalta tuntuu ja välttämättä jokainen ei sulata sitä, että hän olisi vasta järjestyksessä tuolla sijalla Kärppien hyökkääjien hierarkiassa, niin näin se vain on. Ensi kaudella tämän suhteen tilanne on aivan toinen.

Hold your horses” on tämän aiheen ainoa ja oikea heitto. Puljujärven huikeita suorituksia nähdään Liigassa vielä paljon, mutta niitä varten on luotava oikeat ja kestävät pohjat.

Kun Puljujärvi on valmis Liigassa isoon, jopa ihan johtavaan rooliin, ovat pohjat silloin kunnossa. Mutta pitääkö tuon roolin suhteen mitenkään kiirehtiä? Ei.

Kärsivällisyys on tässäkin avainjuttu, vaikka tietoisuuteen ja korkealle tasolle nouseminen ovat tapahtuneet nopeasti. Mutta ehkäpä pelivalmiuden rakentaminen Liigan haasteita varten tapahtuu ensi kautta ajatellen myöskin hyvin nopeasti.

Sitä on helpompi odottaa kuin sitä, että Puljujärvi pystyisi olemaan aidosti iso pelaaja todella haastavan ympäristön keskellä Liigan pudotuspeleissä tällä hetkellä.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen