Bluesin kapteeni Kim Hirschovits päätti Liigan runkosarjan pistepörssin voittoon ja kahteen hienoon henkilökohtaiseen palkintoon. ”Hirsolle” annettiin sekä Lasse Oksanen –palkinto (jääkiekkotoimittajien äänestämä runkosarjan paras pelaaja) Veli-Pekka Ketola –palkinto (pistepörssin voittaja).

Työ on kuitenkin tämän kauden osalta vielä kesken. Hirschovits haluaa selvästi, että tämä kausi muistettaisiin jälkeenpäin Bluesin menestyksestä eikä hänen liigauransa parhaista esityksistä. Mies väistää henkilökohtaisten saavutusten aikaansaamat kehut taitavasti myös SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

Miltä nämä palkinnot tuntuvat kesken kauden?

Palkinnot kantavat hienoja nimiä. Hienot pelaajat ovat saaneet sen kunnian, että palkinnot on nimetty heidän mukaansa. Ehkä niitä tulee mietittyä hieman myöhemmin. Tällä hetkellä ne eivät ole hirveästi mielessä. Tämä on hieno kunnianosoitus myös joukkueellemme, ketjukavereilleni ja sille sitoutumiselle ja työlle, jota joukkue, seura ja pelaajat ovat tehneet keskenään.

Olimme jouluna toiseksi viimeisiä, eikä kukaan uskonut, että nousemme sieltä suoralle pudotuspelipaikalle. Uskoimme siihen ja teimme töitä! Emme antaneet periksi missään vaiheessa, ja nämä palkinnot ovat siitä hieno tunnustus koko joukkueellemme.

Henkilökohtaisesti tätä ”menestystä” ei siis tarvitse ns. nollata?

Kun voitin viimeksi pistepörssin, ei siitä jäänyt muuta kuin paha mieli, kun putosimme playoffeissa. Kun ura on loppunut, näitä osaa arvostaa. Kun pelaa 60 peliä hyvällä tasolla ja auttaa seuraa, on se totta kai hieno juttu.

Itselleni sen todistaminen, että pystyn pelaamaan korkealla tasolla muutaman vaikean vuoden jälkeen, oli isoin juttu. Kiitokset joukkuekavereille, ketjukavereille ja myös lääkäreille ja huollolle, jotka ovat pitäneet minusta huolta. Siinähän tämä on pähkinänkuoressa.

Tilanteita on kovalevyllä

Hirschovits voitti pistepörssin tosiaan toisen kerran urallaan. Edellinen ykkössija tuli keväällä 2009, jolloin HIFK-paitaa kantanut sentteri poistui joukkueensa kanssa kesälomille pudottuaan heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella TPS:lle.

Tuon jälkeen Hirschovits on nähnyt ja kokenut paljon, mutta mestaruus on mieheltä yhä voittamatta. Miehen pitkään edustaman HIFK:n voittaessa kultaa kaudella 2010-11 hän edusti Ruotsissa Timråa.

Millä tavalla olet nyt erilainen pelaaja kuin voittaessasi pistepörssin viimeksi?

Olen totta kai kokeneempi, mutta ennen kaikkea kokonaisvaltaisempi. Olen kokenut vaikeita tilanteita ulkomailla, ja nähnyt erilaisia lätkäkulttuureita ja elämää. Siihen mahtuu muutama sata peliä ja aika monta tuhatta eri tilannetta: Hyökkäystä ja puolustusta on jossain tuolla kovalevyllä. Nyt pystyn lukemaan peliä ja pelaamaan ja ratkaisemaan eri tilanteita paremmin kuin silloin. Sitä kokemusta ei saa kaupasta eikä treenikentiltä.

Tämän kokemuksenko turvin olet kasvanut sellaiseksi johtajaksi kuin mitä olet?

Kokemus on yksi iso juttu. Olen ottanut oppia muiltakin, ja minulla on ollut hyviä opettajia, esimerkkinä tästä on Kari Jalonen. En ole joukkueemme ainoa johtaja. Meillä on monta muutakin johtajaa, jotka näyttävät esimerkkiä. Meillä on tiivis ja hyvä joukkue, jossa on loistavia persoonia.

”Lähdemme kovina haastajina”

JYP ja Blues tulivat runkosarjassa sijoille neljä ja viisi. Sarjasta on ennakoitu tasaisinta puolivälieräsarjaa muutenkin kuin runkosarjasijoitusten perusteella. Molemmat joukkueet perustavat pelinsä armottomaan työntekoon ja kovaa taisteluun. Tästä sarjasta ei kukaan selviä ilman mustelmia.

Miltä kuulostavat arviot siitä, että JYP-Blues olisi ennakkoon ajatellen puolivälierien tasaisin sarja?

Vaikea sanoa, kun peliäkään ei ole pelattu. Tästä tulee varmasti tasainen ja pitkä sarja. JYP on kokenut ja menestynyt viime vuosina. Saamme tehdä kovan duunin ja taistella, että voitamme. Lähdemme sarjaan kovina haastajina. Varmasti tulee hyvä sarja.

Millä tavalla seuran ensimmäisen mestaruuden voittaminen ajaa teitä eteenpäin?

Tämä on meidän joukkueemme matka, jota kuljemme yhdessä. Jonkun on oltava ensimmäinen ja toivottavasti se olemme me.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen