OULU. Lauantaina runkosarjan voittanut Kärpät kävi todistamassa SaiPan melkoista alkua puolivälieräsarjan toisessa pelissä, kun kiekkoja tippui verkkoon hirvittävällä tahdilla.

Lopulta tuloksena oli tappio, kun SaiPa oli parempi lukemin 5-3.

Nyt voitot ovat 1-1, kun perjantaina Kärpät oli rutistanut kotiottelustaan voiton.

Mutta.

Mietittävää on jäänyt, vaikka lauantain pelin alku olikin oululaisjoukkueen päävalmentajan Lauri Marjamäen mukaan hyvin erikoinen.

– En mä ihan tuollaista ensimmäistä erää ole nähnyt. Kuusi kutia ja neljä sisään. Toki sitten joukkue tuli kolme kertaa kahden maalin päästä maalin päähän, niin kyllä siellä sitkeyttä ja yrittämistä oli. Mutta joskus jääkiekko on kummallinen peli. 12 minuuttia oli pelattu ja jo kuusi maalia oli tullut, niin onhan se aika poikkeuksellista meidän peleissä, Marjamäki kävi lauantain peliä läpi SuomiKiekko-sivustolle.

Tilastollisestikin esille on noussut yksi iso teema.

– Seitsemästä maalista yksi on tullut maalintekosektorista, kaikki muut ulkopuolelta. Kyllähän se sitten tarkoittaa eri asioita meidän pelistä. Se tietenkin on positiivista, että maalintekosektorista ei tehdä maaleja, siinä on hyvää, mutta se taas sitten, että miksi niitä tehdään sieltä sektorin ulkopuolelta. Siinä on varmasti meillä terästäytymisen paikka, Marjamäki pohdiskelee.

– Kahden pelin otoksella saa jo tästä aika hyvän kuvan ja sieltä rupeaa tietyt asiat korostumaan ja paistamaan läpi. Tietyt jutut ovat, missä meidän pitää teroittaa ja samalla taas tietyt asiat ovat kunnossa. Kahden pelin jälkeen se sarjasta vasta yleensä kunnolla alkaa, kärppäluotsi jatkaa.

Yksi iso asia on ollut myös se, että yksilötasolla Kärpissä moni pelaaja on ollut vielä untenmailla. Sen suhteen Marjamäki uskoo, että jokainen tiedostaa henkilökohtaisesti sen, miten pelit ovat tähän mennessä menneet.

– Eivät pelaajat tyhmiä ole. He tietävät, että onko mennyt sinne päinkään vai onko menty todella kaukaa.

Marjamäki ja Kärppien valmennusjohto päätyvät myös ketjumuutoksiin, sillä kakkosketjuna kasassa ollut ulkomaalaiskolmikko Lukas Kasparin, Ben Maxwellin ja Ivan Humlin osalta on hajotettu. Huml nousee ykkösketjuun Mika Pyörälän ja Esa Pirneksen vierelle, kun taas Kaspar ja Maxwell saavat toiseen laitaan Sakari Mannisen.

Myös puolustuspäässä tapahtuu hienosäätöä. Mutta iso viesti tulee kuitenkin selville.

– Pakkohan meidän on tehdä niitä (ketjumuutoksia), kun se on kuitenkin ihan tosiasia, että meidän ketjut eivät toimi tällä hetkellä kuin Joonas Kemppaisen johtaman ketjun osalta. Silloin on pakko reagoida, Marjamäki painottaa.

– Valmennuksen tehtävä on saada joukkue pelaamaan ja luoda sellaisia ketjukoostumuksia, että saadaan balanssi siihen hommaan. Pystytään pelaamaan luotettavaa, sitoutunutta ja vastuullista pelaamista. Ei se sen ihmeellisempää ole.

– Parhaiden pelaajien pitää olla parhaita pelaajia ja jokainen tietää oman suoritustasonsa. Valmennuksen pitää katsoa, että mitä voidaan tehdä paremmin, kun taas pelaajien pitää katsoa se niin henkilökohtaisesti kuin joukkueena. Ei tässä ole mitenkään sitä, että jonkun syy vaan olisi, tämä on jääkiekkoa. Yhdessä voitetaan, yhdessä hävitään. Joskus pelaajat pelaavat henkilökohtaisesti hyviä pelejä ja joskus pelataan joukkueena todella vahvasti. Ja kyllähän isoimmat odotusarvot ovat pelaajillaan itsellään. He tietävät, että ei tämä ole nyt mennyt ihan sillä tavalla miten pitäisi mennä, mutta se on seuraava kehittymisen paikka.

Maanantaina Kärpät keskittyikin terävästi hiomaan niitä asioita, mitkä ovat nousseet sarjassa tässä vaiheessa esille.

– Käytiin kolmea isompaa pelillistä juttua läpi, mitkä meidän pitää korjata. Samalla todettiin, että mitkä taas ovat mallillaan ja mistä pitää vain jatkaa. Taas on sitten uusi peli edessä ja focus siihen. Päästään kotiyleisön eteen, missä meillä on hyvä fiilis pelaamisesta. Ei ole mitään muuta tavoitetta kuin voittaa huominen peli, Marjamäki niputtaa tiistain pelin lähtökohdat oululaisjoukkueen osalta.

Kärppien ja SaiPan välinen kolmas puolivälieräottelu alkaa tiistaina Raksilassa kello 18:30.

Lue lisää:

Kahinoissa lauantaina mukana ollut Kärppien konkaripakki: ”Rehellistä painia siinä oli”
Vaihtoon lauantaina pommitettu Kärppävahti: ”En ollut hereillä, koko joukkue ei ollut hereillä”

Ilari Savonen, Oulu
Twitter: @ilarisavonen