NHL:ssä siirtojen takaraja tuli vastaan maanantaina Suomen aikaan kello 22.

Paljon liikkeitä tapahtui ja ne kootusti löytyvät täältä.

SuomiKiekko-sivuston NHL-asiantuntijat Antti Eteläaho ja Ilari Savonen analysoivat muun muassa sen, ketkä voittivat siirtorajalla, ketkä hävisivät? Kuka toimi fiksusti, kuka ei?

1. Kuka mielestäsi vahvistui eniten ja toimi kaikista fiksuiten siirtorajalla?

Eteläaho: Minnesota Wild teki järkeviä kauppoja takarajan läheisyydessä. Jos katsotaan hinta-laatusuhdetta, niin Wild varmastikin teki parhaimmat kaupat. Uskon Sean Bergenheimin nousevan keväällä Minnesotalle tärkeäksi pelaajaksi. Chris Stewartin saanti puoleen hintaan vuoden 2017 varaustilaisuuden toisen kierroksen vuorolla ei ole myöskään surkein kauppa. Wild näyttäisi lämpeävän pudotuspelikuntoon. Heidän lisäksi yksi takarajan voittajia oli Coyotes, jonka tulevaisuus kirkkeni taas paljon. He tekivät erittäin järkeviä kauppoja tulevaisuutta ajatellen.

Savonen: Kyllähän kaksi joukkuetta nousi eniten esille siirtorajalla, vaikka esimerkiksi New York Rangers hankki huippupuolustajan itselleen. Mutta. Chicago Blackhawks ja Anaheim Ducks. Pidin siitä, mitä Blackhawks teki, vaikka seuralla on kovasti haasteita palkkakaton kanssa. Antoine Vermette on hyvä lisä hyökkäykseen ja tulee auttamaan paljon varsinkin kun Patrick Kane on pidempään sivussa. Kimmo Timonen tuo kokemusta takalinjoille ja leveyttä, sekä tietenkin oli totta kai iloinen uutinen se, että hän pääsee tavoittelemaan Stanley Cupia sellaiseen seuraan, jolla on oikeasti mahdollisuuksia siihen. Ducks taas laittoi useammalla treidillä varsinkin peräpäätään uuteen uskoon ja sitä seura tarvitsikin. Sami Vatanen on vielä sivussa ja siitä huolimattakin vaikka Vatanen olisi mukana, niin peräpää ei kuitenkaan aivan sellaista vakuuttavaa kuvaa ole antanut. James Wisniewskistä on apua, Simon Despresissä on potentiaalia ja ylipäätänsä kyseiselle osa-alueelle tuli leveyttä. Hyökkäykseen muutama tshekki ja sinne taitopuolelle varsinkin tuli lisäystä mukavasti. Hyviä liikkeitä, vaikka pidän Ducksin pakkaa silti huojuvana korttitalona. Ja sekin mietityttää, että pitikö Wisnewski-diilissä oikeasti luopua William Karlssonista, joka on lupaava sentteri. Mutta rohkeita liikkeitä Ducksin johtoportaalta ja osoitus siitä, että nyt tosissaan sitä Cupia siellä haetaan.

2. Kenen toimet jättivät eniten ihmetykselle aihetta?

Savonen: Ehkä vähän mietitytti se, että mitä Boston Bruins teki, mutta ainakin siellä yritystä riitti. Toki Max Talbot ja Brett Connolly ovat jotain, mutta vielä parempaa olisi kyllä pitänyt saada jo pudotuspelipaikoista taistelun yhteyteen. Noh, ei onnistunut. Toronto Maple Leafs olisi voinut olla vielä enemmänkin myyjän roolissa, mutta ehkäpä sitten Dion Phaneufin kippaaminen muualle jäi kesälle. Seura on kuitenkin uudelleen rakennuksen tilassa ja olisin odottanut jopa isompia liikkeitä, mutta ei. Montreal Canadiensilta ehkä odotin myös yhden kovan luokan hyökkääjän hankkimista, mutta sille odotukselle ei tullut vastinetta. Sellaista he olisivat kuitenkin tarvinneet ja tällä hetkellä en ole aivan varma siitä, että miten tuo laiva kelluu keväällä. Idässä yleisesti kilpailu on kiristynyt ja tasoerot esimerkiksi länteen verrattuna ovat pienentyneet. Tiastelu idässä tuleekin olemaan keväällä erittäin kovaa. Sitä varten Habs olisi tarvinnut kyllä Jordan Eberlen kaltaista kaveria, mutta eipä sitä kauppaa tullut.

Eteläaho: Boston Bruins. Ehdottomasti. Peter Chiarelli ja Claude Julien ovat tulisilla hiilillä, joten odotin heidän olevan erittäin aktiivisia. Connollyn ja Talbotin hankinta tuskin Bruinsia pahemmin pelastaa. Jaromir Jagrilla vahvistettu Florida näyttäisi olevan hyvä ryhmä ja he haastavat Bruinsin vielä toden teolla. Kesällä voi Bostonissa käydä ovi toimiston puolella.

3. Mitä sanot suomalaispelaajien liikkeistä siirtorajalla?

Eteläaho: Olli Jokinen liikkui, joka on äärimmäisen hyvä asia hänen uransa kannalta. Näyttäisi todennäköiseltä, että Blues ja Blackhawks pelaavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, joten se tarkoittaa myös sitä, että Jokinen ja Timonen todennäköisesti kohtaavat toisensa heti pudotuspelien alussa. Antti Niemi ei lopulta liikkunut, joten San Josessa uskotaan yhä pudotuspelipaikkaan. Niemi melko varmasti on kesällä vapaa agentti. Yhtään merkkiä jatkosopimuksesta San Josen kanssa ei ole ollut.

Savonen: Mietin sitä, että mitenkähän Jokisen suhteen käy Bluesissa, sillä heillä esimerkiksi sentteriosasto on hyvin leveä. On David Backes, on Paul Stastny, on Jori Lehterä, on Patrik Berglund, on Marcel Goc ja niin edelleen. Meneekö Jokinen jälleen sitten laitaan? Mahtuuko kunnolla edes sinnekään? Se on merkittävä kysymys. Noh, kuitenkin mahdollisuus Stanley Cupin voittamiseen on nyt olemassa, mitä taas Toronto Maple Leafsissa ei ollut. Sinänsä positiivinen juttu. Bergenheim saa varmasti hyvän näyttöpaikan Minnesota Wildissa, Timonen saa mainion mahdollisuuden voittaa Stanley Cup Blackhawksissa. Sinänsä paljon positiivista siis suomalaisten kannalta. Ja muutenkin jos esimerkiksi katsoo lännen kärkijoukkueita, on niissä melkein jokaisessa joku suomalaisedustaja. Ja uskon vahvasti, että mestaruus on lähellä mennä taas länteen. Että sikälikin kutkuttavaa suomalaisten kannalta.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen