JOENSUU. Lähes viisisataa peliä ja reilut 10 kautta saman joukkueen pakistossa. Yksi Mestis-mestaruus, kaksi hopeaa, monivuotinen kapteeni ja uuden seurahallituksen jäsen.

Jarkko Immoseen voidaan kiteyttää hyvin pitkälti sen, mitä joensuulainen Jokipojat jo useamman vuoden edustanut. Kokenut pakki on ehtinyt nähdä seuran hohdokkaat, mutta myös monet synkät hetket.

Kiekkouran päätyttyä viime keväänä piti hommien olla pysyvästi siinä. Luokanopettajaksi peliuran ohella valmistautuneen konkaripakin piti siirtyä pysyvästi muihin hommiin ja kuvioihin. Toisin kuitenkin kävi.

Seuran taustalla pyörineen HokiJoki Oy:n menetettyä Mestis-lisenssi koko yhtiö ajautui lopulta konkurssiin.

Samalla koko seuran toiminta meni uusiksi. Taustalle nousi uusi yritys Mehtimäki Oy ja sarjatasoksi vaihtui Suomi-sarja.

Samalla myös Immosen suunnitelmat kokivat yllättävän muutoksen.

[nosto tasoitus=”oikea”]”Kaukana on se kunto, missä keväällä lopetettiin.”
[/nosto]
Kokenut pakki hyppäsi mukaan ensin uuteen hallitukseen. Ja ei aikaakaan, kun konkari viiletti jo kaukalossa uusiutuneessa joukkueessa.

– Ei ollut mikään suunniteltu temppu lainkaan. Ja ensin piti pelata vain hetken. Siitä se sitten venyi. Ja nyt pelaan vielä ainakin jonkin aikaa, kun ukkoja tippuu koko ajan pois, Immonen hymähtää kolmannen ottelunsa jälkeen SuomiKiekko-sivustolle.

Ja mikäs pelatessa. Kaukalossa nähdään hidastunut, mutta tutun rauhallinen pakki. Suomi-sarjan temmossa ei juuri huomaa konkarin olleen jo pienen hetken kiekkoilijan ”eläkeputkessa”.

– En osaa prosentteja antaa, mutta kaukana on se kunto, missä keväällä lopetettiin. Mutta ihan hyvin on kestänyt mukana.

– Peruspeli menee selkärangasta, mutta pelin avaamisessa ja kiekollisessa pelissä näkyy vielä rutiinin puute, kolme syöttöpistettä kolmeen peliin napannut Immonen alleviivaa.

”Vanhoista on opittu”

Kolme kautta SM-sarjassa/liigassa ja peräti 24 kautta ykkösdivarissa/Mestiksessä. Kun katsoo joensuulaisen kiekon historiaa ja juuria, hämmentävät viimeisten vuosikymmenien tapahtumat väkisinkin.

[nosto tasoitus=”oikea”]”On ollut mukava nähdä, etteivät joensuulaiset ole meitä hylänneet.”
[/nosto]
Viime kevään surulliset tapahtumat eivät ole nimittäin ensimmäinen synkkä palanen seuran historiaa. Kauden 93-94 jälkeiset tapahtumat ovat monella varmasti jo unholassa, mutta 2001 tapahtunut konkurssi ei ole voinut vielä unohtua.

Nyt Joensuussa puhaltavat Immosen mukaan jälleen uudet tuulet.

– Nyt on aika tarkat suunnitelmat, miten toimitaan ja miten rahaa käytetään. Alusta alkaen sovittiin, että nyt mennään talous edellä. Ja sen mukaan rakennetaan joukkue. Uskon, että vanhoista on opittu.

Uusi startti on lähtenyt Joensuussa mainiosti käyntiin. Nimilista on jopa yllättävän kilpailukykyinen Suomi-sarjaan.

– Siinä oli syksystä aika kova kiire saada kaikki kasaan. Mutta yllättävän hyvin (päävalmentaja Niko) Eronen on saanut joukkueen kasattua. Siihen on saatu vielä muutama täsmähankita. Pelillisesti ollaan yllättävän hyvässä jamassa.

Torstain IPK-kotiottelussa paikan päällä on lähes 700 katsojaa. Se on hyvä luku Suomi-sarjassa pelaavalle joukkueelle.

– On ollut mukava nähdä, etteivät joensuulaiset ole meitä hylänneet. Kyllä täällä jääkiekko on seurattu laji, vaikka se kilpailee monen muun pääsarjatasojoukkueen kanssa, Immonen kiittelee.

Sarjassa toisena olevan Jokipoikien vahva syksy kulminoitui siihen, että seura oli niiden hakijoiden joukossa, jotka anoivat ensi kaudeksi Mestikseen Villi kortti -paikkaa. (Lue uutinen)

Tulevalla kaudella on mahdollista, että peräti kaksi joukkuetta nousee nimittäin Suomi-sarjasta tasoa ylemmäksi.

Puheissa toistuu, ettei vauhtisokeus saa toistua Joensuussa. Immonen kertaa kuitenkin Jokipoikien kuuluvan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Suomessa.

– Se on selvä. Realiteetit on kuitenkin olemassa. Tällä hetkellä ainoa varma fakta on se, että Suomi-sarjan voittaja saa anoa sitä paikkaa. Se on varmaa ja siihen me tähtäämme.

Mitä tekee konkaripakki?

Suomi-sarjan runkosarja huipentuu helmikuun loppuun mennessä. Sen jälkeen alkaa pudotuspelit, joiden panokset ovat nykyisessä sarjasysteemissä isot.

Siinä taistelussa myös Immosella on merkittävä rooli. Päävalmentaja Eronen toivoo konkaripakin tervetulleeksi myös kevään ratkaisupeleihin.

– Mitä keväämmälle mennään, sitä isompi merkitys hänellä on. Uskon, että hän on varsinkin isoissa peleissä tärkeä palanen, käskijä ennustaa.

Puolustaja itse kertaa oman tilanteen olevan vielä auki. Toimistolla töitä riittää, mutta muuten tulevaisuuden rooli on vielä epäselvä.

– Heti viime kesänä kun selvisi, että joukkue jatkaa Suomi-sarjassa, oli tiedossa, ettei aika riitä pelaamiseen ja työssäkäyntiin. Se ei ole mahdollisesta perheen kanssa – nytkään ei hirveästi ehdi olla kotona, Immonen myöntää suoraan.

Pyörit kuitenkin jatkossakin jollain tasolla kiekkopiireissä?

– Jotenkin olen varmasti mukana. Täällä on asunut niin ison osan elämästä. Ja minkäs takia sitä ihminen kotoaan lähtisi. Kyllä täällä viihtyy, pakki virnistää.

Ilari Isotalo, Joensuu
Twitter: @IlariIsotalo