SaiPa käänsi kurssinsa viime viikon lopulla jyrkkään nousuun otettuaan Kärpiltä ja Tapparalta yhteensä viisi pistettä. Sitä edeltävät seitsemän ottelua se pelasi piste per peli –tahtia pystyen kaatamaan varsinaisella peliajalla vain TPS:n.

Syyskauden parhaisiin pelaajiin ei vain SaiPassa vaan koko Liigan tasolla lukeutunut Dave Spina on heräämässä kevään korvalla myös tehojen muodossa. Mies on tehnyt yhdeksässä viime pelissä tehot 5+7 jääden nollille vain kerran. Spina pääsi esitysten myötä SuomiKiekko-sivuston piinapenkkiin jo toistamiseen tällä kaudella.

Millä viime viikkojen hyvät tulokset irtosivat?

Yritämme tehdä pienet asiat oikein, pelata vauhdikkaasti ja tehdä töitä maalivahtimme eteen. ”Andy” (Andreas Bernard) on pelannut kaksi viime otteluaan Jussin (Markkanen) ollessa pois loistavasti. Hän on tehnyt hienoa työtä, ja me voimme pelata hyvällä itseluottamuksella hänen edessään. Olemme myös löytäneet keinot maalintekoon. Siksi voitamme pelejä.

Eikös kauden tässä vaiheessa pidäkin saada peli kuntoon?

Tämä on se aika vuodesta, jolloin kaikki haluavat olla parhaimmillaan ja pelata parhaiten. Monet meistä ovat päässeet omalle tasolleen viime kuukauden aikana, mikä on erittäin tärkeää. Kunhan saamme pari kaveria takaisin sairastuvalta, voimme olla vielä parempia. Kokoonpano tekee nytkin kovaa työtä, ja nimenomaan toistensa eteen. Joukkueessa on hyvä tunnelma. Kuten sanoin, kaikki tekevät, pieniä asioita joukkueelle. Esimerkiksi blokkaavat kuteja. Kaikki nauttivat, sillä voittaminen on hauskaa!

Tehoketju meni uusiksi

Spina riehui syyskaudella hurjaan tahtiin. Hänen, David McIntyren ja Tommi Jokisen ketju kuului koko Liigan parhaisiin vitjoihin, (Spinan syksyisen haastattelun pääset lukemaan tästä linkistä) mutta talven mittaan meno hyytyi ja ketju hajotettiin. Nyt Spina pelaa yhdessä Matti Järvisen ja kesken kautta SaiPaan tulleen Chad Raun kanssa.

McIntyre on ollut jonkin aikaa sivussa, mutta Järvinen on paikannut hänet hyvin. Koska myös Janne Tavi on tämän hetken tiedon mukaan loppukauden sivussa, on Spinalla suuri vastuu SaiPan tehoista.

Millä olet itsekin löytänyt taas tasosi?

Jääkiekko on siitä hauska peli, että joskus voi tehdä ”liikaa” töitä, ja joskus pitää tehdä töistä enemmän. Yritän löytää tasapainon kovan työnteon ja sen välillä, että huolehdin pystyväni auttamaan joukkuetta maaleilla. Puolustamisesta ei saa luistaa, mutta viime aikoina olen saanut kiekot maaliin.

Vaikka pelaajat eivät mielellään puhu omista tehoista puhumisesta, niin niitähän sinun kuuluu tehdä, koska se kuuluu rooliisi.

Ehdottomasti! Se tulee jo esimerkiksi siitä, kuinka paljon pelaan ylivoimaa. Haluan olla se kaveri, joka pystyy tekemään maaleja ja myös tekee niitä! Haluan laittaa vastustajan varuilleen joka vaihdossa. Näytimme Tapparaa vastaan, että ketjumme pystyy siihen. Itse en pystyisi näihin tehoihin ilman ketjukavereitani. He tekevät minulle ne paikat. Heidän ansiostaan pääsen käyttämään nopeuttani ja taitoani. He ovat tehneet hienoa työtä. Kun katsoo esimerkiksi Järvisen kolmea syöttöä viime pelissä, ne olivat loistavia! Heidän kanssaan on hienoa pelata.

Suosikkina viikkoon

SaiPa lähtee Liigan viikkoon sijalta kahdeksan. Tällä hetkellä se on kiinni vähintään pudotuspelien ensimmäisen kierroksen paikasta, mutta kuudeskaan sija ei ole kuin neljän pisteen päässä. Tällä viikolla SaiPa kohtaa Sportin, TPS:n ja Ilveksen.

Lähtökohtaisesti SaiPa on suosikki, mutta kannattaa muistaa, että niinkin hiljattain kuin toissa viikolla HPK hävisi peräkkäin play off -mahdollisuutensa menettäneille Pelicansille ja TPS:lle jääden noissa otteluissa nollaan tehtyyn maaliin saaden toki TPS:ltä yhden pisteen.

Mitä ajattelet tästä viikosta?

Ne pelit ovat joskus vaikeita pelata, koska vastustajalla ei ole mitään hävittävää. Ilves on kisassa mukana, joten he tulevat kovaa. Sportin ja TPS:n pelaajat taas pelaavat ensi kauden sopimuksistaan. Vaikka joukkueet eivät ole enää pudotuspelitaistelussa, mutta ovat silti vaarallisia.

Pisteet näiltä joukkueilta ovat niitä, jotka jokainen uskoo saavansa. Me tarvitsemme ne, emmekä halua jättää yhtään ottamatta. Emme ajattele etukäteen, että voitamme. Pyrimme vain voittamaan jokaisen vaihdon, ja niin kuin viime peleissä, silloin hyviä asioita tapahtuu.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen