Yksi dramaattisimmat seuraamukset suomalaisen jääkiekon osalta saanut Jokereiden tiedotustilaisuus, jossa seuran KHL-siirto julkistettiin, pidettiin hieman yli puolitoista vuotta sitten. Prosessi sai ajoittain hyvinkin dramaattisia piirteitä, mutta nyt ollaan lopulta siinä tilanteessa että Jokerit on aloittamassa historiansa ensimmäisiä KHL-pudotuspelejä.

SuomiKiekko-sivusto tapasi Dinamo Minsk –ottelusarjan alla Jokereiden kokeneen puolustaja Ossi Väänäsen, joka itsekin oli paikalla, kun siirto liigasta toiseen ilmoitettiin. Vaikka pudotuspelit ovat käsillä, oli syytä palata Väänäsen kanssa myös hieman ajassa taaksepäin.

Kun ajatellaan sitä tiedotustilaisuutta ja tätä hetkeä juuri ennen pudotuspelejä, niin aika paljon on välissä tapahtunut?

On tapahtunut! Julkistuksesta alkaen asian ympärillä oli paljon negatiivista energiaa. Positiivistakin oli paljon, mutta ihmisten ja muiden Liiga-seurojen tyytymättömyyttä oli, ja kapuloita tuli rattaisiin. Nyt on ensimmäinen runkosarja takana ja meininki on ollut erittäin hyvää. Ihmiset ovat löytäneet tiensä areenalle ja meillä on joukkueessa todella positiivinen meininki. On ollut ilo olla mukana tässä uudessa ja uuteen suuntaan menevässä jutussa. Meillä on kaikin puolin positiivinen runkosarja takana. Organisaatio on järjestänyt kaikki asiat pelaajille hyvin, ja mikä tärkeintä: Peli on kulkenut hyvin. Täysin tupa on myös tuonut meille virtaa paljon.

Onko ollut vaikeaa keskittyä pelaamiseen, kun ympärillä on pyörinyt monenlaisia kohuja ja matkustamistakin on ollut paljon?

On joitain asioita, joita ei ole voinut missata, mutta olemme saaneet keskittyä vain ja ainoastaan pelaamiseen. On jokaisen oma asia, jaksaako lukea mediasta jokaisen jutun. Olosuhteiden järjestäminen optimaalisiksi on ainoa asia, mitä voi pyytää.

Oliko joukkueessa näyttämisenhalua kaiken puheen ja kuohunnan jälkeen?

Ilman muuta! Tässä on ollut epäilijöitä, eikä vain niitä. On ollut tahoja, jotka ovat halunneet pysäyttää tämän muutoksen. Se on antanut lisäpotkua kaikille, että olemme halunneet näyttää, että tämä on hyvä juttu. Emme ehkä ole tiedostaneet sitä, mutta jotain sieltä on tullut.

”Neljän kentän vyörytystä”

Sitten peliin. Jokereita vastaan asettuu siis Dinamo Minsk, jota vastaan Jokerit pelasi runkosarjassa useaan kertaan. Ottelut olivat tiukkoja, mutta Väänänen pitää Jokereita suosikkina.

Millä mallilla pelinne on?

Koko kausi on ollut aikaa pelata meidän näkoistämme peliä ja saada se selkäytimeen. Se on hyvällä mallilla. Meillä oli kauden lopussa pelejä, joilla ei periaatteessa ollut mitään merkitystä. Ne ovat aina haasteellisia. Pudotuspeleissä on kuitenkin kyse samasta lajista. On annettava mennä ja nautittava pelaamisesta. Näistä tulee hyviä ja pelejä ja tunnelma on varmasti hyvä niin täällä kuin Minskissäkin. Jokainen odottaa alkamista innolla.

Muuttuuko peli pudotuspeleissä?

Pienet asiat ratkaisevat ja joka vaihdolla on merkitystä. Kyse on tietysti aina siitä pelistä, jota pelataan, mutta kokonaisuudestakin, sarjasta. Neljän voiton sarjassa parempi tulee esiin. Meillä tämä lähtee siitä, että meillä on hyvä itseluottamus ja fiilis pelaamisesta. Kun rummutamme sitä, niin uskon, että saamme tulosta.

Millainen Jokerit-Minsk –pari on?

Uskon, että olemme ennakkosuosikki tässä parissa. Emme mieti asiaa sen enempää. Minsk on vaarallinen joukkue, heillä on vahva ylivoima ja pohjoisamerikkalaisia pelaajia, jotka ovat tottuneet intensiiviseen ja nopeaan peliin. Molemmat ovat hyvin luistelevia joukkueita. Uskon liikkeeseemme ja neljän kentän vyörytykseen. Yritämme olla aktiivisempia kuin Minsk. Näkisin, että he joutuvat puolustamaan, mutta meidän pitää pysyä kärsivällisinä.

”Kaikki on kunnossa”

Väänänen on kokenut urallaan paljon, eikä mies todennäköisesti hätkähdä mistään, mikä kaukalossa tulee vastaan. Hän johtaa joukkuetta osaltaan mm. 479 NHL:n runkosarjaottelun ja maailmanmestaruuden rikastamana.

Mikä on sinun kaltaistesi kovissa paikoissa olleiden konkareiden merkitys?

Aika näyttää. Olemme treenanneet ja tehneet asioita oikein. Kuten sanoin, nyt pitää antaa mennä, haluta voittaa ja nauttia! Jos alamme miettiä liikaa, ja rakentaa mielissämme liian isoja spektaakkeleja, se voi viedä jännityksenä tai vastaavana energiaa pois. Se on aivan turhaa.

Kysyin sinulta Bratislavassa MM-finaalipäivän aamujäiden jälkeen, että onko kaikki kunnossa. Vastasit, että ”Kaikki on kunnossa.” Voitko nyt sanoa saman?

Ehdottomasti voin! Ne isot pelit ovat spesiaaleja, eivätkä mitä tahansa pelejä. Kyllä niissä tuntee koko kropassa, milloin pelataan erityisiä pelejä. Nyt on kaikki kunnossa. Meillä on erittäin hyvä fiilis. Pudotuspelit alkavat todella nopeasti runkosarjan jälkeen, mikä on toisaalta hyvä asia, ettemme ehdi ihmettelemään mitään. Ei muuta kuin takaisin satulaan!

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen