WIEN. Reilut kolme kautta vuosina 2006-2009 Espoon Bluesia edustaneella Bernd Brucklerillä nousee väkisinkin hymy huulille, kun keskustelu siirtyy Suomeen ja aikaan Liigassa.

SuomiKiekko-sivusto tapasi kokeneen vahdin, joka kiekkoilee nykyään EC Salzburgin riveissä.

– Minulla on erittäin lämpimiä muistoja Suomesta. Sain paljon menestystä sekä maalivahtina että joukkueen kanssa. Sen lisäksi tapasin vaimoni siellä. Joten vaikea keksiä mitään pahaa sanottavaa, 33-vuotias maalivahti tiivistää virne naamallaan.

Itävaltalaisella onkin vielä koti Espoossa. Ei ole lainkaan tavatonta nähdä siis nykyään kirjailijaksikin tituleerattavaa vahtia pääkaupunkiseudulla.

– Nyt minulla on projekti täällä, mikä vie aikaa. Mutta olen viidestä kuuteen viikkoa joka vuosi siellä.

Bruckler tunnetaan tätä nykyä myös kirjailijana. Hän oli nimittäin kirjoittamassa kirjaa KHL:n vuosistaan. Kyseinen opus on saanut Suomessakin paljon huomiota.

– Minulla oli mahdollisuus puhua omista kokemuksista. Kukaan ei oikein tiedä, mitä sarjalle tapahtuu tai millaista elämää se on. Se oli hieno kokemus ja opin itsestäni todella paljon. Vaikka pystyisin, en tekisi mitään erilailla.

– Olen saanut hyvää palautetta siitä. Siinä on päässy niiden kulissien taakse, mistä ei muuten juuri puhuta. Ja kirja on käännetty jo viidelle kielelle. Joten olen tyytyväinen, että ryhdyin projektiin.

Monikansallinen sarja toimii

Tämä kausi on kokeneen vahdin toinen kausi Salzburgissa. Maan sarja on kokenut melkoisesti muutoksia sitten kaudesta 2000-01, jolloin itävaltalainen edusti vielä Graz 99ersiä.

– Sarja on kehittynyt viime vuosina. Ja uskon, että kehitys jatkuu koko ajan. Toisaalta on todella harmillista, kuinka paljon jokaisella joukkueella on ulkomaalaisvahvistuksia. Sen myötä Itävallan maajoukkue on pysynyt pitkään samalla tasolla.

– Kokonaisuutena uskon sarjan olevan paljon kilpailukykyisempi. Olemme saaneet mukaan tähtipelaajia, joita ei vielä pari vuotta sitten olisi millään saanut tänne, torjuja jatkaa.

EBEL-sarjaa ei voi pitää enää kansallisena, sillä mukana on joukkueita myös Tshekistä, Unkarista, Italiasta ja Sloveniasta.

– Jokainen joukkue on tuonut jotain sarjaan, siinä ei ole mitään epäselvää. Nyt voi sanoa, ettei sarjassa ole helppoja vastuksia. Jopa Ljubljana oli tällä kaudella todella vaikea voittaa, vaikka heillä on muuten ollut vaikeampi kausi. Toivon, että tämä trendi jatkuu myös jatkossa, Bruckler pohtii.

Ihmepojan mentori

Brucklerin oma roolikin on muuttunut vuosien varrella melkoisesti. Tämä kausi on pitkästä aikaa ensimmäinen, jolloin vastuu on selvästi pienentynyt.

Kokenut vahti on jäänyt nuoren ihmepojan Luka Gracnarin varjoon peliaikaa jaettaessa.

– Roolini on pienempi kuin aiemmin. Mutta silloin kun olen päässyt pelaamaan, olen torjunut hyvällä tasolla. Nuori Luka on käyttänyt omat paikkansa hyvin hyväkseen ja sitä kautta ansainnut peliaikansa.

Rooli on muuttunut enemmän mentoriksi maalivahtien taistossa.

– Hän on nuori ja todella taitava superlupaus, joka haluaa oppia koko ajan uutta. Minulla on muutama peli enemmän kuitenkin vyöllä, joten yritän parhaani mukaan auttaa häntä ja opastaa, Bruckler luonnehti hymy huulillaan.

Ilari Isotalo, Wien
Twitter: @IlariIsotalo