Helsingin IFK:n urakka on näinä päivinä hieman moniin Liigan joukkueisiin verrattuna määrällisesti helpompi, sillä pelattuaan viimeksi perjantaina, on sen ohjelmassa tällä viikolla vain kaksi ottelua. Vastustajia tarkastellessa urakka kuitenkin hankaloituu, sillä vastaan asettuvat ensin tiistaina Liigaa johtava Kärpät, ja loppuviikolla IFK matkustaa Ässien vieraaksi.

Lukon kaato viime viikolla käänsi joukkueen kurssia, sillä edeltäneistä 10 pelistä se oli voittanut varsinaisella peliajalla vain yhden. SuomiKiekko-sivusto kävi tapaamassa yhtä joukkueen tärkeimmistä hyökkääjistä, Arttu Luttista.

Mikä oli Lukko-voiton merkitys hieman vaikeamman jakson jälkeen?

Se, että pystyimme pelaamaan ehjää peliä 60 minuuttia vieraissa, oli iso juttu. Se kantoi myös sen hedelmän, että näimme, mitä se tarkoittaa. Tärkeintä kevättä kohti mentäessä oli se, että puolustuspeli oli kasassa. Kaikki tekivät sovittuja juttuja. Joka pelissä tulee virheitä, mutta sitä voi säädellä, missä kohtaa niitä tekee ja kuinka pahoja ne ovat. Se oli hyvä opetus siitä, mitä pelin voittaminen vaatii ja kuinka yksinkertaista se lopulta on.

Eikö sovituista asioista oltu pidetty aiemmin kiinni?

Aina voi miettiä, kun on kiekon kanssa keskialueella, että onko joukkueen edun mukaista yrittää harhauttaa ja päästä paremmalle paikalle vai se, että menettää kiekon ja vastustaja pääsee siten ylivoimahyökkäykseen. Asioita pitää ajatella joukkueen kautta. Meillä on niin laaja hyökkäysarsenaali, että saamme tarvittavat paikat maaleihin. Niitä varten ei tarvitse ottaa yltiöpäisiä riskejä, jotka sitten kostautuvat omassa päässä varsinkin, jos niitä tulee useampia samassa pelissä.

Joukkueena pelaamisen tärkeys korostunee, kun vastaan tulee Kärpät?

Se on Liigan kovin mittari ja suurin mestarisuosikki. Se on hyvä haaste. Lukko-pelin jälkeen pitää nostaa vielä omaa tasoa, jos haluamme heidät voittaa. Samalla saamme itse tietää, missä tällä hetkellä mennään, ja mitä pitää vielä parantaa. Sitä peliä odottaa jo innolla. Kyllähän nämä pelit ovat niitä parhaita pelejä, joita toki tulee keväällä sitten vielä lisää.

”Maalinälkää ollut läpi kauden”

Luttinen on kuin varkain hiipinyt koko Liigan maalipörssin kärjen tuntumaan. Hän on 17 osumalla HIFK:n paras maalintekijä. Lukkoa vastaan mies osui seitsemän ottelun tauon jälkeen.

Hän on ylivoimamaaleissa koko Liigan ykkönen (10).

Miltä 17 maalia kuulostaa?

Se on ihan hyvä lukema. Ainahan sitä haluaa tehdä lisää maaleja. Kauden aikana on monta hukattuakin paikkaa. Koko kauden ajan on ollut hyvä nälkä tehdä maaleja ja olen päässyt paikoille, vaikka maaleja ei olisi tullutkaan. Olen tuohon ihan tyytyväinen. Yksi iso osa tuota on ylivoimapeli, jossa olen onnistunut ja yv-kenttä on ollut hyvä. Keväällä tulee vielä isompia osumia, ja haluan jatkaa joukkueen auttamista myös tällä tavalla pitkälle kevääseen.

Onko ylivoiman toimivuus kokonaisuutena syynä ylivoimatehoihisi?

Ei se ole yhdestä äijästä kiinni. Minua on viime kierroksilla alettu myös pelata pois. Silloin on saatu tilaa muille. Viidellä äijällä pitää löytää ne keinot vastustajaa vastaan. Oma paikkani on aika lähellä maalia, ja jokainen kiekko, joka maaliin menee, niin jostain aika läheltä ne pitää mennä. Jos kaksi äijää ottaa minua, niin se tilahan jää jollekin toiselle. Sitäkin pitää osata käyttää hyväksi.

Joko aloit viime pelien aikana ajatella, että verkon oli aikakin heilua?

En ole ajatellut tuota. Sijoitus on ollut hyvä, mikä auttaa yksittäisten pelaajien taakkoja. On kuitenkin isoin juttu, että menestymme joukkueena. Se fiilis vaikuttaa koppiin. Takana on sen verran pelejä, että jos alkaisin miettiä, ettei maalia ole tullut vähään aikaan, olisi aika epätodennäköistä, että niitä tulisikaan. Ne tulevat enemmänkin hyvän fiiliksen ja päivittäisen tekemisen kautta. Treeneissäkin kannattaa yrittää tehdä maaleja ja hyvällä asenteella. Jos treeneissä lätkii vain sinne päin, niin kyllä se näkyy peleissä.

”Niin pelaat, kuin harjoittelet” -sanonta taitaa yhä pitää paikkansa?

Kyllä ja mitä pidempää aikaväliä tarkastelee, niin sitä enemmän kaikki tekeminen heijastuu peleihin. Hyvä itseluottamus rakentuu siitä, että tiedät olevasi fyysisesti hyvässä kunnossa. Silloin ei pelissä tarvitse miettiä mitään ylimääräistä, vaan tietää, että voi pelata omilla vahvuuksilla ja nauttia.

”Kevään aistii”

Haastattelutilanteessa Helsingin jäähallin kahvion ikkunoista paistoi kirkas kevätaurinko. Liigan runkosarjaa on jäljellä joukkueesta riippuen 10 tai 11 ottelua.

Pudotuspelit kurkkivat jo aivan nurkan takana. Vuodenaikojen vaihtuminen huomataan joka vuosi jokaisessa liigajoukkueessa.

Joko alkaa olla sellainen fiilis, että ”viimeinkin on kevät?”

En valita keväästä muutenkaan! Auringonpaiste on aina kivempi asia kuin pimeät päivät. Kyllä kevään aistii! Kausi on pitkä, ja joka päivä on vaikea olla skarppina. Mitä pidemmälle mennään, niin jokainen treenikin paranee itsestään. Vaikka ne pitäisi olla koko kauden kunnossa, niin tieto siitä, että pelit vähenevät ja vielä isommat pelit ovat edessä, parantaa jokaisen tekemisen tasoa. Joka jengillä on asiat näin. Siksi jokaisen pelin voittaminen on keväällä vaikeampaa.

Mitä asioita HIFK:n pelaamisessa on vielä saatava kuntoon?

Se vaatii aika kokonaisvaltaisen paketin. Ylivoimamme toimii, mutta sen pitää olla illasta toiseen vaarallista. Samoin alivoimaamme voidaan parantaa. Erikoistilanteet ja niiden tasapaino tulee korostumaan. Jos ei tee yhtään ylivoimalla, niin ei kannata alivoimallakaan päästää. Jos pelejä haluaa voittaa, pitää erikoistilanteet voittaa. Puolustuspelaaminen on oltava kauttaaltaan kunnossa. Maalin tekeminen vaikeutuu, mitä pidemmälle mennään. Viittä tai kuutta maalia ei enää tehdä, vaan kahdellakin maalilla voi voittaa. Silloin maaleja ei voi antaa. Omista hölmöistä virheistä ei voi antaa jatkuvasti vastustajalle paikkoja. Se on iso asia keväällä, missä kaikki muutkin parantavat, mutta siinä meillä on tekemistä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen