WIEN. Kova vauhti ja melkoista rymistelyä päästä päähän. Itävallassa pääasiassa pelattava EBEL-sarja on nostanut viime vuosina hiljalleen profiilia eurooppalaisella kiekkokartalla.

Mukana on nyt joukkueita jo neljästä eri muusta maasta, kun sarjassa pelaavat slovenialainen, unkarilainen, tshekkiläinen ja italialainen joukkue.

Maan kiekon läpikotaisin tunteva Alpo Suhonen on ollut tyytyväinen jo usemman vuoden pyörineeseen kansainväliseen sarjaan.

– Uskon, että se on auttanut kaikkia. Unkaria, Sloveniaa ja muita maita. Ongelmahan on se, että täällä on liikaa ulkomaalaisia pelaajia. Omien pelaajien ja valmentajien arvostus sekä kehittäminen ei ole ollut sitä luokkaa, mitä sen pitäisi olla. Sama juttu on muualla Keski-Euroopassa, kokenut kiekkovaikuttaja pohti SuomiKiekko-sivustolle.

Ottelu paikallisen Vienna Capitalsin ja Salzburgin välillä paljastaa nopeasti Suhosen huomion todeksi. Tiukka kamppailu on mainiota viihdettä ja vanhassa hallissa on upea tunnelma. Kaukalossa ei silti liikaa itävaltalaisia pelaajia nähdä.

– Ydinkysymys on vain omien pelaajien ja valmentajien arvostus. Sitä tarvitaan maan oman identiteetin luomiseen. Totta kai ulkomaalaisia tarvitaan, mutta ei se voi olla toisinpäin, että on ulkomaalaisia ja muutama kotimainen pelaaja.

Muuten sarjan taso on noussut hiljalleen viime vuosina ylöspäin. Enää ei voida puhua pelkästään keskieurooppalaisesta kaljasarjasta.

– Tämä on yleisömäärissä Euroopan kuudenneksi paras sarja. Ja kun suomalaiset ryhmät ovat käyneet täällä Wienissä pelaamassa, he ovat yleensä hävinneet. Täällä on vähän, mutta lahjakkaita pelaajia. Sen myös CHL-menestys kertoo, Suhonen jatkaa.

”Isoja muutoksia”

66-vuotiaalla suomalaiskonkarilla on käynnissä jo kolmas kausi Itävallan jääkiekkoliiton urheilujohtajana.

Aika nykyisessä pestissä on ollut maittoisaa. Eläke ei tunnu ainakaan vielä realistiselta.

– Onhan tämä kivaa – rakennusvaihde on menossa ja on päästy tekemään jo isoja muutoksia. On ollut miellyttävää, Suhonen myöntää.

– Meillä on tapahtunut viime aikoina paljon. Meillä on kaikki uudet koutsit ja valmentajakoulutusta on kehitetty. Jääkiekkohan on Itävallassa todella vanha laji, vanhempi kuin Suomessa. Mutta viimeiset 20 vuotta on ollut enemmän ylä- ja alamäkeä.

Maajoukkue onkin pomppinut viime vuosina tasaisesti A-sarjan ja 1. divisioonan välillä.

– Siihen yritetään saada pysyvyyttä. Toivottavasti säilymme nyt Prahassa jälleen A-sarjassa, Suhonen kiteytti.

Ilari Isotalo, Wien
Twitter: @IlariIsotalo