Kun Jääkiekkoliitto julkaisi maanantaina maajoukkueensa helmikuun tapahtumiin, kohosi U18-joukkueen nimilistan kohdalla harvinaisen innostunut kuhina.

Eetu Selänne, Los Angeles Jr. Kings.

17-vuotiaan sukunimen tietävät kaikki, mutta pelitaidoista ei juuri kenelläkään Suomessa ole vielä tarkkaa kuvaa. Nyt Selänne kuitenkin poimittiin Suomi-paitaan Tshekin turnaukseen 4.-8.2.

– Liiton valmennusryhmästä kukaan ei ole nähnyt häntä pelaamassa Pohjois-Amerikassa. Siihen rajoittuu meidän budjettimme, että pääosin kotimaassa scoutataan, myöntää U18-maajoukkueen päävalmentaja Mika Marttila.

Hän on itse tavannut Eetun ”joinakin kesinä” Espoon Matinkylässä, jossa Eetu on käynyt treenijäällä isänsä Teemun kanssa.

– Jokainen pelaaja tulee joukkueeseen omilla vahvuuksillaan. (Eetulla on) kova sitoutuminen ja halu tulla näyttämään taitonsa. Hän on yksi pelaaja muiden joukossa, ja nyt tarkistetaan hänet tässä turnauksessa.

Oletko ehtinyt itse vielä keskustella Eetun kanssa?

– En ole, mutta (GM) Bäckmanin Timo jutteli viikonloppuna. Eetu tulee Suomeen pari kolme päivää ennen kuin aloitetaan harjoitukset turnausta varten täällä.

– Lentoja järjestellään parhaillaan. Hän olisi ollut halukas tulemaan välittömästi Suomeen, into on sellainen, Marttila kertoo SuomiKiekko-sivustolle.

[nosto tasoitus=”oikea”]Hän olisi ollut halukas tulemaan välittömästi Suomeen, into on sellainen[/nosto]

Minkälaista roolia olet hänelle tässä turnauksessa kaavaillut?

– Hän varmaan aloittaa vähän pienemmässä roolissa ja katsotaan tilannetta, kun turnaus etenee. Meillä on 13 hyökkääjää, ja neljässä päivässä on neljä peliä, niin jokainen pääsee kyllä näyttämään kyntensä.

Automaattista paikkaa ykkösylivoimassa ei siis ole luvassa. Marttila tiedostaa, että paineet saattavat Selänteellä olla melkoiset.

– Jokaiselle tällaiselle pelaajalle paineet ovat kovat, kun isä on tunnettu, on pelaaja mistä maasta tahansa. Media tietysti seuraa ja on hänestä kiinnostunut. Meidän tehtävämme on saada hänestä pelaajana paras osaaminen, rentous ja uskallus irti.

– Tämän ikäiset nykynuoret ovat aika avoimia, ja meillä on tässä joukkueessa hyvä ja yhtenäinen, avoin henki. Turnauksen jälkeen olemme varmasti viisaampia.

Koko U18-joukkueen kokoonpanon löydät täältä.

Pekka Mäntylä, Helsinki
Twitter: @pjmant