Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen päättymisestä on noin puolitoista viikkoa, ja Nuorten Leijonien puolivälierätappioon päättynyt turnaus on kirvoittanut jälleen väkevän ja kitkerän keskustelun siitä, millaista jääkiekkoa Suomessa ja Suomen maajoukkueiden tulisi pelata, ja mihin suuntaan sinivalkoista kiekkoa pitäisi kehittää.

Mielipiteitä on tuttuun tapaan ollut yhtä monta kuin mielipidevaikuttajiksi pyrkiviä, eikä yhteistä konsensusta tunnuta taaskaan saavan aikaan millään.

SuomiKiekko-sivusto tapasi Urheilugaalassa Nuoret Leijonat vuosi sitten Malmössä MM-kultaan valmentaneen Karri Kiven. Puheeksi tulivat totta kai Kanadassa pidetyt kisat.

Seurasitko alle 20-vuotiaiden MM-kisoja?

En nähnyt Suomen pelejä, mutta Venäjän ja Ruotsin pelejä paljonkin. Tulin Suomeen suoraan Urheilugaalaan. Sen verran olin kuitenkin reissussa, etten voinut nähdä niin paljon kuin halusin.

Miltä Venäjä vaikutti turnauksessa?

Ei ollut yllätys, että Venäjä oli finaalissa. He pelasivat niin, että heillä oli edellytykset vaikka mihin. Niinhän heille kävikin sitten (MM-hopeaa, toim. huom.).

Mitä haluaisit tuoda venäläisestä pelaamisesta Suomeen?

Tykkään siitä, että kansallisuudet tuovat peliin omat mausteensa. Venäläiset ovat venäläisiä, Ruotsi on Ruotsi, ja Suomi on Suomi. Mentaliteetin matkimiseen en lähtisi. Venäjällä on hienoa se, että jääkiekko on siellä samassa asemassa kuin jalkapallo Brasiliassa. He ovat intohimoista porukkaa jääkiekon suhteen.

Oletko seurannut keskustelua, jota kisojen jälkeen on käyty?

Olen seurannut julkista keskustelua.

Mitä mieltä olet siitä, että taas haetaan syyllisiä?

Keskustelu on samantyyppistä kuin pari-kolme vuotta sittenkin. Samat jutut voisi monistaa. Spekulaatio alkaa taas, että mihin jääkiekkoa viedään. Keskustelu on tyyppiä joko-tai. Itse näkisin, että suunta olisi sekä-että. Aikuisten maailmassa valmentajat katsovat, mikä on hyvä tapa pelata. Ruotsissa ja Pohjois-Amerikassa pelataan suoraviivaisempaa peliä kuin mitä Suomi ja Venäjä. Nämä erot ovat havaittavissa.

”Ei hajuakaan”

Kiven omat viime vuodet ovat olleet vähintäänkin turbulenssia täynnä. Ensin mies oli Porin Ässien kanssa puun ja kuoren välissä talvella 2012-13, kun seurassa ja joukkueessa ei tuntunut mikään onnistuvan. Sitten Ässien kurssi kääntyikin mestaruuden arvoisesti, ja Kivi jatkoi patapakasta Nuoriin Leijoniin luotsaten joukkueen taas kultaan.

Kaksivuotinen sopimus alle 20-vuotiaissa keskeytyi KHL-seura Traktor Tsheljabinskin kaapattua miehen ruplajäille. Sieltä Kivi sai kuitenkin potkut päävalmentajan paikalta jo lokakuun lopulla. Nyt Kivi toimii Venäjällä pelaajatarkkailijana, eikä tiedä seuraavasta valmennuspestistään mitään.

Miltä oma tulevaisuutesi näyttää?

Ei hajuakaan. Tämä kausi menee nyt näissä merkeissä. Teen pelaajien seurantaa. En osaa edes veikata (tulevaisuutta). On turha käydä eri vaihtoehtojakaan läpi.

On tämä tilanne ja tunne jopa vapauttava?

Se on ehkä väärä sana. On erilainen fiilis. Yleensä tässä vaiheessa on höyryt pahimmillaan. Tammikuuhan on aina melkein kovin kuukausi. Kun ei ole pelipainetta, on tilanne erilainen.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen