Kuin kone? HIFK? Mitä ihmettä toimittaja taas horisee, saatatte kysyä. Totta on, että konemaisuus on perinteisesti määre, joka sopii enemmänkin JYPiin tai Tapparaan. HIFK on totuttu näkemään enemmänkin räiskyvänä, rähisevänä, ailahtelevanakin.

Otetaan avuksi perusteluun numeraalisia faktoja ja käännetään katseet otteluiden loppuihin, kolmansiin eriin. Tiukkojen pelien vaiheeseen, jossa jokainen on väsyneimmillään. Tehokkaaseen 20-minuuttiseen, jonka aikana ottelut usein ratkotaan.

HIFK on voittanut neljä edellistä otteluaan. Niistä kolmessa viimeisimmässä se on voittanut myös otteluiden kolmannet erät. Joulutauon jälkeisissä JYP- ja KalPa-kamppailuissa se myös nousi viimeisissä erissä tappioasemista voittoihin. Vaikka JYP kaatui vasta voittomaalikilpailuissa, ei voitto Jyväskylästä haettuna sellaisenaankaan ole huono suoritus. Takaa nousten se on vielä kovempi asia.

HIFK on jäänyt viimeisessä 11 ottelussaan pisteittä vain kahdesti. Silloinkin varsinaisen peliajan tappiot tulivat vain maaleilla. Tänä ajanjaksona HIFK on voittanut päätöserän seitsemän kertaa ja pelannut sen neljä kertaa tasan. Maaliero on murskaava 18-4. HIFK on siis hävinnyt päätöserän viimeksi marraskuun 21. päivänä, jolloin päätöserän tappio ratkaisi Ässille samalla sarjapisteetkin.

HIFK:n Juuso Puustinen mainitsi SuomiKiekko-sivuston haastattelussa jo marraskuussa, että joukkueessa tiedetään kyvyt ja keinot hyviin päätöseriin, ja että kopista ei lopu usko nousuun. Ässien kapteeni Ville Uusitalo puolestaan kertoi allekirjoittaneelle porilaisten mestaruuskevään jälkeisenä syksynä joukkueen pystyneen lähes naureskelemaan kevään mahdollisille tappioasemille toisella erätauolla, sillä joukkue tiesi nousevansa voittoon.

Siinä, missä Ässien nousujen taustalla oli enemmänkin huikea flow-tila, on HIFK:ssa kaiken pohjana kesän aikana tehty laadukas työ. Lisäksi HIFK:n hyökkäyskalusto kestää todella hyvin vertailun ykkössuosikeiksi nostettuihin Kärppiin ja Lukkoon. Laatua riittää tasaisesti kaikkiin ketjuihin. HIFK tulee olemaan keväällä vaikea kaadettava.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen