TPS nousi jälleen otsikoihin kauppaamalla joukkueen ykkössentterin Tero Koskirannan Ruotsiin Färjestadin riveihin.

SuomiKiekko-sivuston toimittaja Ilari Isotalo paneutuu tuoreimpaan juonenkäänteeseen.

****

Aloitetaan pienellä lämmittelyllä. Kuka muistaa, mikä joukkue sijoittui viime kaudella runkosarjan viimeiseksi?

Kuopiolaiset varmasti muistavat hetken miettimisen jälkeen. Kyllä. KalPahan se oli.

Mutta muistatko, millaisen pelaajakauppahärdellin läpi seura luovi alkukevään? Pelaajaa lappasi eri joukkueisiin sitä mukaan, kun joku suostui jotain ostamaan. Kaikki oli myynnissä.

Moni kyseli, onko seuran toiminnassa enää mitään rippeitä kunniaasta. Miten on mahdollista, että omia kannattajia koetellaan tällä tavalla luovuttamalla ja nostamalla kädet näinkin rehellisesti pystyyn?

Harva kysyy enää. KalPa taistelee tällä kaudella tiukasti kotiedusta ja joukkue on kasattu uudelleen isojenkin talousvaikeuksien jälkeen monella menestyksen vaativalla elementillä.

KalPa pelaa ennen kaikkea jälleen voittavaa jääkiekkoa.

Se ei kuitenkaan näy enää otsikoissa. Sillä tällä hetkellä kiekkolööpit huutavat isolla Turun tapahtumista.

[nosto tasoitus=”oikea”]On loppupeleissä nimittäin aivan sama, onko TPS:n sijoitus 12., 13. vai 14. runkosarjan päätteeksi.[/nosto]

TPS:n melankolinen tarina sai jälleen tuoreen käänteen, kun seura ilmoitti kaupanneensa Tero Koskirannan Ruotsiin Färjestadin riveihin. Luottosentterin myynti oli kolmas pelaajakauppa Radek Smolenakin ja Matias Soinnun siirtojen jälkeen.

Ei liene sattumaa, että tämän myötä alkoi kova jupina joukkueen tyhjennysmyynneistä.

Totuus on kuitenkin se, että kolmikon myynti on parasta, mitä Turussa on tällä kaudella tapahtunut.

Niin kauan kuin Liiga on suljettu, on TPS:n toiminta ainoa oikea ratkaisu tässä vaiheessa kevättä. Pudotuspelipaikka on jo käytännössä menetetty, joten olisi täyttä hulluutta pitää ykköstykkejä surffailemassa isoilla palkkanauhoilla seuran riveissä.

TPS:n tulisi jopa aktiivisemmin kaupata tällä hetkellä muualle jokaista sellaista staraa, joka kaartelee Turkuhallissa tällä hetkellä vailla aikomustakaan jatkaa organisaatiossa.

Niin kauan kuin häviämisestä ei Liigan systeemeissä rankaista mitenkään, on rehellinen luovuttaminen ja katseiden kääntäminen jo tuleviin kausiin ainoa järkevä ratkaisu. Surullista, mutta arkea nykypäivän suomalaisessa kiekkoskenessä.

On loppupeleissä nimittäin aivan sama, onko TPS:n sijoitus 12., 13. vai 14. runkosarjan päätteeksi. Kannattajat elävät hetkessä, mutta myös heidän surunsa unohtuu, jos TPS pystyy kasaamaan ensi kaudeksi voittavan joukkueen.

KalPan tapauksessa voi sanoa, ettei tyhjennysmyynneillä ja tämän menestyksellä ole mitään todistettavaa syy-seuraus-suhdetta.

Turussa taas on toivottavasti havaittu viime vuosina itsekin, ettei osittain luovutettu kevät ole toimiva resepti.

Sinkoileva myyntipolitiikka ja sen vielä hämäräämpi kommentointi on johtanyt lähinnä epätietoisuuteen, mikä on seuran suurempi suunnitelma. Tai onko sellaista edes olemassa?

Uutta joukkuetta ei kasata tyhjästä. Motivoituneiden,lahjakkaiden ja seuraan sitoutuneiden junioreiden peluuttaminen ja näytönpaikkojen antaminen on silti aina parempi vaihtoehto.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo