A-junioreissa aikanaan pahastikin dominoinut Sami Blomqvist on nähnyt, ettei edes huippulupaava junioriura tuo välttämättä kunnon näytönpaikkaa Liigan puolelta.

Espoolaisen kiekkokoulun kasvatti ehti hakea paikkaa ensin Bluesista. Sen jälkeen Pelicansista. Ja kokeili hän muutaman pelin myös Lukossa. Ilman sen suurempaa roolia tai onnistumisia.

Kun tämän jälkeen osoitteiksi muodostuivat ensin Tanska ja Herming ja myöhemmin Joensuu ja Jokipojat, ehtivät jo monet lytätä laiturin menetetyksi lupaukseksi.

Harva olisi uskonut alkusyksyn koeajan HIFK:n kanssa tuovan suurta kehityskaarta uralle. Vaikka alla olikin huikea 57 pisteen kausi Mestiksessä.

Perjantain SaiPa-pelissä voittomaaliin syöttöpisteen jälleen napannut Blomqvist on löytänyt Helsingistä vihdoin paikan pelata pääsarjatasolla.

SuomiKiekko-sivusto tapasi uransa parasta kautta tähän asti pelaavan hyökkääjän, joka kertasi alkukauden menneen mainiosti.

– Ikää on tullut lisää ja samalla järkeä. Pelasin viime kaudella Mestiksessä isot minuutit – se antoi paljon itseluottamusta ja tatsia, Blomqvist pohtii syitä vahvaan syksyyn.

– Samalla olen saanut täällä ennemmän vastuuta kuin aiemmin koskaan Liigaurallani olen saanut. Se vaikuttaa myös – tietää, että valmentajat oikeasti luottavat ja uskovat eri tavalla.

Monipuolisuutta peliin

A-junioreiden SM-sarjassa parhaalla kaudellaan sellaisia nimiä kuten Olli Palola ja Mikael Granlund taakseen jättänyt Blomqvist on napannut paikkansa HIFK:stä jopa yllättömän vaivattomasti.

Pienikokoinen laituri ei ole itse kuitenkaan yllättynyt vahvasta koeajasta, joka toi lopulta koko kauden sopimuksen.

– Kun tulin tänne, päätin, etten tule vain katselemaan. Halusin ottaa paikan ja ison roolin joukkueesta. Olen iloinen, että sain jäädä – nyt yritetään vain parantaa, Blomqvist kertaa 30 ottelua, kolme maalia ja yhdeksän syöttöpistettä myöhemmin.

Ja vastuuta on riittänyt. Viime pelit Jäähongan kasvatti on vetänyt Juuso Puustisen ja Corey Elkinsin laidalla.

Mutta mikä 24-vuotiaan hyökkääjän pelissä on muuttunut edellisiin yrityksiin Liigassa verrattuna?

– Pelistä on tullut paljon kokonaisvaltaisempaa. En enää keskity vaan hyökkäyspäähän, vaan pystyn auttamaan joukkuetta myös puolustuspelissä. Sitä kautta pysyn paremmin pelissä sisällä, Blomqvist vastaa pohtien.

– Ja samalla liike on parantunut huomattavasti. Se on osa-alue, mitä on täytynyt kehittää. Täällä pitää olla vauhti kunnossa – siinä ero on valtava vaikkapa Mestikseen.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo